Veled vagyunk

A MASZSZ aláírásokat gyűjt a december 24-ről szóló népszavazás kiírása érdekében

2017. augusztus 01. - Magyar Szakszervezet

dec24_1.jpgÁtvette a szenteste munkaszüneti nappá nyilvánítása érdekében indított népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveit a szervezőtől hétfőn a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A konföderáció reményei szerint több tízezer aláírással támogathatják az akció sikerét, tehát a referendum kitűzését.

A december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazás elrendeléséhez szükséges aláírások összegyűjtését szolgáló íveket vett át hétfőn a kezdeményezőtől, Bíró Zoltántól Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke. Bíró összesen háromezer ívet adott át, s azokon 45 ezer aláírásnak van hely.

A szervező magánszemélyként fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz, és a kérdését – „Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?” – a testület hitelesítette. A határozat ellen benyújtott kifogást a Kúria elutasította, a MASZSZ elnöksége pedig még július elején elsőként úgy döntött, hogy egyetért a kezdeményezéssel, és aktív szerepet vállal az aláírásgyűjtésben.

Bíró Zoltán – aki hétfőn összességében 18 ezer ívet vett át a Nemzeti Választási Irodától – a Vasas Szakszervezeti Szövetség egyik aktivistája, s az akcióról egyeztetett saját szervezetével, amely a MASZSZ tagja. A konföderáció azonban nem csak ezért áll a kezdeményezés mellé: a dolgozói érdekképviseletek hosszú ideje szeretnék elérni, hogy szenteste munkaszüneti nap legyen, s erre már az előző kormány idején is kísérletet tettek, de hiába.

iv.jpg

A referendum kiírásához legalább kétszázezer érvényes aláírást kell összegyűjteni – a szervező különben sokkal többet szeretne majd benyújtani –, s ennek határideje november 28-a. A MASZSZ ehhez kész segítséget nyújtani, s a megyei szervezetek bevonásával számos aktivista közreműködésére számítanak.

A munkahelyeken nem folytatható aláírásgyűjtés, ezért elsősorban a nagyobb foglalkoztatók telephelyeinek közelében, illetve a forgalmasabb közterületeken várják majd mindazokat, akik egyetértenek a népszavazás céljával. A MASZSZ ugyanakkor valamennyi konföderációt arra kéri, hogy csatlakozzanak az országos mozgalomhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5912707838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása