Veled vagyunk

Lecsap a munkaügyi hatóság a kereskedelmi ágazatra – de minek?

2017. szeptember 11. - Magyar Szakszervezet

tesco0.jpgMilyen véletlen egybeesés: alig ért véget – legalábbis átmenetileg – a sztrájk a Tescónál, célvizsgálatot tart a kereskedelmi ágazatban a munkaügyi hatóság. De ez tényleg csak véletlen, mert a szaktárca a hatósági ellenőrzési tervet már jóval korábban nyilvánosságra hozta.

A kereskedelmi ágazat fokozott munkaügyi ellenőrzését rendelte el a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ennek oka, hogy ezen a területen a foglalkoztatottak száma igen nagy, ráadásul tavaly a legtöbb munkabaleset ezen a területen történt. Ezért most a negyedik negyedévben elsősorban a munkavállalókat érintő veszélyforrások feltárása törekednek.

A tárca tavaly novemberben döntött az ütemtervről, így egészen biztosan nincs köze a mostani Tesco-sztrájknak a fokozott ellenőrzéshez. Az egybeesés tehát csak véletlen, miközben tény, hogy a kormány annyira azért nem szereti a nemzetközi áruházláncokat. 

A Tesco dolgozóinak egy része múlt pénteken és szombaton sztrájkolt, a munkabeszüntetést azonban felfüggesztették. A szakszervezetek és a munkaadó hétfőn tárgyalóasztalhoz ültek, de az érdekképviseletek leszögezték, hogy továbbra is fenntartják a 25 százalékos béremelési igényt, s ragaszkodnak a 15 százalékos létszámfejlesztéshez is. Szerdán a cég közép-európai vezetőjével tárgyalnak majd.

Különben a helyzet az idei év első felében sem változott: az egyes ágazatok szerinti bontásban az összesen csaknem tízezer baleset közül – ebbe a körbe tartoznak a három napnál hosszabb munkaképtelenségét okozó esetek – 627-et a kiskereskedelemben regisztráltak, míg 614 a fémfeldolgozó ágazatban történt. Talán meglepő, de a sorban harmadik 609 balesettel a közigazgatási, védelmi és társadalombiztosítási szektor.

Ez így persze félrevezető, mert egy-egy ágazat munkabiztonsági helyzetét csak az adott területen foglalkoztatottak számára figyelemmel lehetne összehasonlítani. A szaktárca statisztikája erre azonban nem terjed ki. Az viszont biztos, hogy a közigazgatási, védelmi és társadalombiztosítási szektorban legalább négyszer-ötször annyian dolgoznak, mint a kiskereskedelemben.

Másfelől igencsak érdekes, hogy az év első felében bekövetkezett 45 halálos munkabalesetből húsz a legfeljebb kilenc munkavállalót foglalkoztató vállalkozásoknál történt. A 79 súlyos balesetből – amikor a munkavállaló meghalt, életveszélyes vagy maradandó sérülést szenvedett, például elvesztette több ujját vagy egész végtagját – 33 szintén e körben következett be.

Az ötszáz főnél nagyobb cégeknél viszont mindössze egy ember halt meg a munkavégzéssel összefüggésben, és összesen három súlyos balesetet regisztráltak. Így nem biztos, hogy a munkaügyi hatóságnak elsősorban a nagyobb vállalkozásokra kellene kiemelt figyelmet fordítania. De lelkük rajta.

Október-novemberben a személy- és vagyonvédelem területén működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatát is kiemelten ellenőrzik. Ennek oka, hogy ezen a területen évek óta magas a súlyos jogsértések száma.

(Fotó: 24.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8812822714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása