Veled vagyunk

Mi lesz a munkaerőpiacon, ha jönnek a robotok?

2017. október 13. - Magyar Szakszervezet

robot.jpgAutomatizálással Magyarországon a munkahelyek 12 százaléka – ami 513 ezer foglalkoztatottat jelent – lenne kiváltható – derült ki a napokban Magyar Szakszervezeti Szövetség női tagozatának a munkavállaló nőkről szóló XVII. konferenciáján. Ennek témája a robotizáció és a nők helyezte volt.

A mai Magyarországon a munka világának szereplői csak ismerkednek, óvatoskodva beszélnek arról, hogy a munkavállalók által jelenleg tömegével végzett tevékenységet részben vagy egészben feleslegessé teszi a modernizáció. Hallunk bagatellizáló, de riasztó és elrettentő jövőt felvázoló próféciákat is.

Mi szakszervezeti nők azt az utat választottuk, hogy a megismerés segítse a jövővel való szembenézést, bár a kormányzat, a tőke nem beszél erről. Például arról, hogy néhány év alatt tömegével szűnhetnek meg munkahelyek. Más tartalmat kaphatnak a ma ismert fogalmaink arról, hogy mi a munkahely, s mi az a munka, amit el kell végezni, s milyenek azok a munkahelyek, amelyek a jövőben a megélhetéshez szükséges jövedelmet biztosítják.

A mai hétköznapoknak nem témája ez. Nekünk, szakszervezeteknek viszont kötelességünk, hogy megismerjük és megoldásokat is keressünk erre a kihívásra. Mi lesz a nőkkel a jövőben? – erre is keressük a válaszokat. Mi nők beszélni akarunk arról, hogy nem válhatunk kiszolgáltatottá.

Időben ismerni akarjuk a jövőnket, hogy felkészülten várhassuk a modern munka világa kihívásait. Nem akarunk a tőke profitéhségétől rettegve arra várni, hogy a változások készületlenül érjenek minket.

Mivel mi nap mint nap számtalan kihívással nézünk szembe, a megújulás, természetes lételemünk. Ezért hisszük, hogy ebben is sikeresek leszünk. De ez nem meg egyedül. Ahhoz, hogy jó válaszokat adjunk, ismerni kell a létünket meghatározó folyamatok természetét és irányát is.

Erre tettünk most első kísérletet, de folytatásra is szükség van. A munkavállalóknak tudniuk kell, hogy a fejlődés elkerülhetetlen. De nem hagyhatjuk, hogy ennek a hasznát a tőke zsebelje be, a számlát viszont a munkavállalók fizessék meg.

A konferencián kiderült, hogy automatizálással Magyarországon a munkahelyek 12 százaléka – ami 513 ezer foglalkoztatottat jelent – lenne kiváltható. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete által készített elemzés szerint az új digitális ipari forradalom jelentős átalakulást hoz a munkaerőpiacon.

A dokumentumban 55 olyan foglalkozást írtak le, amely a világ más országaiban már a gyakorlatban érvényesülő alkalmazások alapján nálunk is gépekkel helyettesíthető lehet. Ugyanakkor minél képzettebb egy munkaerő, annál kisebb az esélye annak, hogy a gépek vegyék át a szerepét.

Például a feldolgozóiparon belül az élelmiszeriparban több alapvető élelmiszer, így a zöldségek, gyümölcsök, illetve a hús feldolgozása automatizálható. A mezőgazdaságban könnyedén helyettesíthető a traktoros is, hiszen a GPS vezérelte gép pontosan elvégzi a szántást, a vetést vagy éppen az aratást is emberi beavatkozás nélkül.

Az autógyártásban az összeszerelési folyamatok esetén hasonló a helyzet, s máris számos munkafolyamatot végeznek el – a karosszéria hegesztésétől a fényezésig – robotok. Léteznek már olyan gyárak is, amelyekben a cipőgyártás sem igényli az emberi kéz közreműködését. A logisztikai területeken is egyre gyakrabban alkalmaznak gépeket, amelyek összeállítják például az interneten megrendelt csomagokat, s az áruházakban sem lesz szükség pénztárosra, ha jobban elterjednek az önkiszolgáló pénztárak.

Az intézet tanulmánya szerint az automatizálás által érintett szakmák között lehet egyebek mellett az adatrögzítő, a gépíró, a bérelszámoló, az irattáros, a bútorasztalos, a cipőkészítő, a bolti pénztáros, a benzinkutas, a kalauz, a metróvezető, a mozdonyvezető vagy akár az intézményi takarító is.

S hogy ez miként érinti a nőket? Ők a gyermekek születése után több évre is kikerülhetnek a munka világából, s hat-kilenc esztendő után jelentős részük már valószínűleg nem is tud visszatérni a korábbi munkahelyére. A megoldás: a gyed/gyes időszaka alatt megvalósuló átképzés, amelyhez jelentős állami támogatásra lenne szükség.

Hercegh Mária

tagozatvezető

(Fotó: techmonitor.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1612969805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása