Veled vagyunk

Orbán szerint a magyar modell működik, de a szakszervezetek ennél azért többet remélnek

2017. november 18. - Magyar Szakszervezet

goteborg.jpg
Az Európai Uniónak erős, hatékony és fenntartható szociális dimenzió nélkül nincs jövője, s a szociális jogok európai pillérének kihirdetése a Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint fontos lépés ebben az irányban.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség üdvözli a szociális jogok európai pillérének a göteborgi szociális csúcstalálkozón való kihirdetését. Fontos mérföldkőnek tartjuk, hogy megerősítést nyert a dolgozó emberek, az állampolgárok életminőségét, munkakörülményeinek javítását, a „három A minősítésű szociális Európa” elérését célzó törekvés. (A szociális jogok európai pilléréről bővebben itt olvashatnak.)

Az Európai Uniónak erős, hatékony és fenntartható szociális dimenzió nélkül nincs jövője. A szociális alapjogok deklarálásán túl azonban konkrét intézkedésekre van szükség. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szorgalmazza, hogy a munkavállalók és családjaik a mindennapok során érezzék az élet- és munkakörülményeik javulását – s ehhez érdemi intézkedésekre van szükség a politikai döntéshozók és a jogalkalmazók részéről egyaránt.

Ahogyan azt az Európai Szakszervezeti Szövetségben megfogalmaztuk, mind uniós, mind nemzeti szinten világos és a szociális partnerekkel együttműködésben kidolgozott akciótervekre van szükség a szociális pillérben megfogalmazott 20 alapelvnek és jogoknak a gyakorlati érvényesítéséhez. Csak így lehet valódi előrelépést elérni a munka és a magánélet közötti egyensúly megvalósítása, a méltányos munkafeltételek megteremtése, a munkavállalói és a kollektív érdekképviseleti jogok érvényesítése, a munkahelyi egészség, biztonság, valamint az egyenlő bánásmód terén.

Generációk jövőbeli esélyeit javíthatja, ha megvalósulnak a szociális pillérben megfogalmazott gondolatok, így a foglalkoztatás elősegítését, a tisztességes és méltányos bérezést, az egyenlő esélyeket teremtő oktatást, képzést szolgáló célok, s ha mindezek érdekében létrejön a szociális partnerség, az érdemi szociális párbeszéd. Alapvetően fontosnak tartjuk, hogy a szociális pillér a befogadó, igazságos társadalom megteremtésére szólítja fel a tagállamokat.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elvárja, hogy a szociális pillér pénteki elfogadását követően a magyar kormány kezdeményezzen valódi párbeszédet a szociális partnerekkel a tagjaink életét befolyásoló e húsz alapjog érvényesítéséhez szükséges lépésekről, intézkedésekről. Ezt követeli a szociális jogok európai pillérének szelleme. A magunk részéről készek vagyunk e közös munka elindítására. A munkavállalók azonban nem politikai nyilatkozatokra várnak – konkrét lépéseket remélnek mind az európai intézményektől, mind saját kormányaiktól.

A Munkahelyváltás a kihívásokhoz igazítva elnevezésű ülésen felszólalva Orbán Viktor miniszterelnök az MTI tudósítása szerint kiemelte: a magyar modell három pilléren nyugszik. Az első, hogy célul tűzték ki a teljes foglalkoztatottságot, és a munkaalapú gazdaság megteremtését. Másodszor „nem akarunk sem demográfiai, sem munkaerő-problémákat kívülről megoldani, tehát nem akarunk migrációval, bevándorlással problémákat megoldani”. Harmadszor „rugalmasak akarunk lenni”, a munkaerőpiaci szabályozás, az adószabályozás és a duális képzés is nagyon rugalmas – magyarázta.

Közölte: hét éve a munkanélküliség Magyarországon 12,5 százalék volt, ma 4, a növekedés mínusz 5-6 százalék volt, ma plusz 4, a költségvetési hiány pedig tartósan 3 százalék alatt van. Orbán szerint értéknek kell tekinteni a saját modelljt, és „mi, magyarok, akiket a saját modellünk kihúzott a válságból, sem akarjuk a magunk modelljét lecserélni”.

A szekcióülésen Emmanuel Macron francia elnök azt hangsúlyozta, hogy mindenképpen komoly forrásokat kell áldozni a munkanélküliség kezelésére. Lényeges a megfelelő és folyamatos képzés is, mert míg korábban egy munkavállalónak elég volt egyszer megszereznie egy végzettséget, amelyből aztán egész életében megélt, ma már akár öt év alatt elavulhatnak az elsajátított készségek. Hozzátette: azoknak a helyzetét is kezelni kell, akik idő előtt elhagyták az iskolát. Úgy vélte, nemcsak húszévente kellene megvitatni a szociális kihívásokat, hanem rendszeresen, akár évente, és ebben nagy szerepe van az EU-nak. Meg kell védeni az európai szociális modellt, a munkavállalókat - jelentette ki.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő arról beszélt, hogy országa sajátos helyzetben van, és a válság alatt nagyon megnőtt a munkanélküliség, amely még ma is igen magas a fiatal munkavállalók körében. Oktatási és képzési programokat indítottak a helyzet kezelésére - idézte fel. Hozzátette: az EU-nak is figyelembe kell vennie, hogy az egyes tagállamok helyzete eltérő.

Charles Michel belga miniszterelnök közölte: az európai projekt célja a gazdasági növekedés, a versenyképesség fokozása éppen annak érdekében, hogy megvalósuljon a társadalmi kohézió a tagállamokban. Ma már más világban élünk, mint néhány generációval korábban, és ma sokkal fontosabb, hogy mindig naprakész tudással rendelkezzenek a munkavállalók, ezért meg kell erősíteni az európai oktatási együttműködést – vélekedett. Hozzáfűzte: folyamatosan új foglalkoztatási formák jelennek meg, ami szintén megváltoztatja a munka világát és a gazdaságot, és ennek előnyeit ki kell aknázni.

António Costa portugál kormányfő elmondta: a változásokat, például a digitalizáció elterjedését lehetőségként kell tekinteni, hogy a munkavállalók helyzetét javítsák. Lényeges felkészíteni a fiatal munkavállalókat arra is, hogy mit tegyenek, ha elveszítik a munkájukat – hangsúlyozta. Úgy látja, olyan terveket kell kidolgozni az EU-nak a szociális jogok védelmét illetően, amelyek évtizedekre meghatározzák Európa jövőjét.

Pénteken húsz év óta első alkalommal tartottak szociális csúcstalálkozót az EU-tagországok vezetői. A találkozónak Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Stefan Löfven svéd miniszterelnök a házigazdája. A Göteborgban megrendezett értekezleten az uniós intézmények vezetői, az uniós tagországok állam- és kormányfői, továbbá szociális partnerek vitatták meg, miként lehet előmozdítani az Európai Unióban a tisztességes munkafeltételek térnyerését és a gazdasági növekedést.

A találkozó célja, hogy az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság közösen kihirdesse a szociális jogok európai pillérének létrehozását, hangsúlyozva, hogy a három intézmény kiáll a pillérben foglalt húsz elv és jog mellett. A szociális pillér létrehozására irányuló kezdeményezést Jean-Claude Juncker hirdette meg az EU helyzetéről szóló 2015-ös beszédében, a hivatalos javaslatot pedig 2017 áprilisában terjesztette elő az Európai Bizottság.

(Fotó: MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8913302851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása