Veled vagyunk

Kordás László: Ha megbecsülik a postai dolgozókat, nincs munkaerőhiány

2017. december 08. - Magyar Szakszervezet

posta1.jpgAlapvetően a dolgozók megbecsülésének hiánya miatt alakulhatott ki súlyos munkaerőhiány a Magyar Postánál – véli Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Ha a cég emiatt tényleg már az alaptevékenységének ellátásra is képtelen, az szerinte nem maradhat következmények nélkül.

Ha a Magyar Posta megbecsülte volna a dolgozóit, nem alakul ki olyan munkaerőhiány, amely már az alaptevékenység ellátását is lehetetlené teszi – fogalmazott a Hír TV Híradójában pénteken Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Szerinte szükségszerűen vezethetett oda az a nyolc éve tartó folyamat, amelynek következményeként mostanra a közszolgáltatások ellátásában is fennakadások vannak.

(Kordás László nyilatkozata 20:55-tól látható.)

Az RTL Klub rejtett kamerás felvétele szerint annyira túlterheltek a postai dolgozók a csomagküldemények és a karácsonyi Erzsébet-utalványok kézbesítése miatt, hogy központilag kiadták az utasítást, amely szerint az ajánlott levélküldeményeket nem viszik ki, csupán az értesítőket dobják a postaládába.

A túlterheltség miatt már november 15-től visszavonásig bevezettek egy csomagfeladási limitet, amely szerint a nem szerződött üzleti ügyfelek naponta legfeljebb tíz küldeményt adhatnak fel. A karácsonyi forgalom különben már tavaly is nagy gondokat okozott, főleg a nyugdíjasoknak kézbesítendő Erzsébet-utalványok miatt.

Azt, hogy az egyes küldemények kapcsán ilyen prioritási sorrendet határoz meg a posta, a tulajdonos – ebben az esetben az állam – nyilván eldöntheti – fogalmazott Kordás László. Hozzátette azonban: az efféle megoldás eddig nem volt megszokott, s ez nem maradhat következmények nélkül, feltéve, ha tényleg van olyan írásbeli utasítás, amely a kézbesítés rendjét szabályozza, vagyis az alaptevékenység ellátását korlátozza. Egyébként úgy gondolja, nyilván ennek tudható be, ha a csomagok a postán maradnak, s azokért a címzetteknek kell elmenniük.

A postán uralkodó állapotok kapcsán a napi.hu még júniusban az egyik volt postai dolgozót így idézte: „A nagymértékű munkaerőhiányt maga a főnökség idézte elő, mert egyáltalán nem tudja kezelni az embereket. Van, aki a túlzottan sok munka miatt távozik – amely a rossz szervezésből is fakad –, van aki a megalázó bánásmód miatt megy el, az alacsony fizetéseket pedig már nem is említeném”.

(Fotó: Magyar Posta)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3713457903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása