Veled vagyunk

Keveslik a BKV-sok a fizetésemelést

2018. január 02. - Magyar Szakszervezet

nemesga_bor.pngLesz vajon sztrájk a BKV-nál? Az Egységes Közlekedési Szakszervezet a dolgozókat kérdezi arról, hajlandók-e munkabeszüntetéssel is tiltakozni a lehetetlen munkakörülmények miatt. Az érdekképviselet vezetője szerint egy biztos, a cég béremelési ajánlata miatt sokan elégedetlenek.

Megalázónak tartják a BKV-dolgozók a cég 12 százalékos béremelési ajánlatát, ezért az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) nem is írta alá a javaslatot. Közben hamarosan nehéz helyzetbe kerülhet a közlekedési vállalat, mert már csaknem ezer BKV-dolgozó helyezte letétbe a feltételes felmondólevelét, mert elégedetlenek a fizetéssel és a munkakörülményekkel.

Ezzel párhuzamosan folyamatosan távoznak alkalmazottak a vállalattól, és máshol keresik a boldogulás lehetőségét – mondta a Hír TV Reggeli járat című műsorában kedden Nemes Gábor, a szakszervezet elnöke. Ez nagyon magas szám – tette hozzá – mert például autóbusz-vezetőből összesen 2100-an dolgoznak a BKV-náls egyértelműen mutatja az elégedetlenséget.

Az elnök elmondta, hogy jelenleg is nagyon sokan távoznak a közlekedési cégtől. Tehát a 12 százalékos ajánlatot nem tartják elfogadhatónak, de Nemes szerint inkább csak tíz százalékról van szó, miközben a szakszervezetek 15-öt akartak elérni. Nem is érti, miként sikerült ezt a rosszabb ajánlatot alig 24 óra alatt lenyomni a többi érdekképviselet torkán.

Nemes Gábor szerint a tárgyalásokat folytatni kell, mert a BKV-nál kialakult helyzet elfogadhatatlan. És ez nem csak a bérek miatt alakult így, mert például decemberben a tíz szabadnapból sokaknak hatot végig kellett dolgozniuk, s ilyen mennyiségű túlórát már képtelen elviselni a kollegái.

Ezért az EKSZ felméri, hogy a munkavállalók hajlandók-e az érdekeik képviseletében részt venni egy esetleges sztrájkban. Arra a kérdésre, hogy tavaly tavasszal hirdettek már meg munkabeszüntetést, de nem lett belőle semmi, Nemes csak annyit mondott: azt más szakszervezetek kezdeményezték, és sajnálja, hogy a sztrájk végül elmaradt. Úgy gondolja, az elégedetlenség azóta tovább nőtt, amit az is bizonyít, hogy egyre többen távoznak a vállalattól.

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1613543609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása