Veled vagyunk

Egyeztetünk arról, mit vár a pártoktól a MASZSZ

2018. március 03. - Magyar Szakszervezet

ke_pernyo_foto_2018-03-03_15_56_40.pngFehér könyvben foglalta össze a Magyar Szakszervezeti Szövetség, hogy a munkavállalók érdekében milyen intézkedéseket várna el a következő kormánytól. Ezt a kiadványt a választáson induló pártok rendelkezésére bocsátották, és több politikai szervezettel egyeztetés folyt erről. AZ LMP máris írásban közölte az álláspontját a dokumentummal kapcsolatban.

A Lehet Más a Politika támogatja a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Fehér könyv a dolgozókért című dokumentumának ajánlásait. Ha az LMP kormányra kerül, figyelembe fogja venni ezeket a javaslatokat, sőt, a szociális partnerekkel egyeztetve hoz döntéseket minden munka világát érintő kérdésben – ígéri az ökopárt.

Egyértelmű, hogy a munka világában is korszakváltásra van szükség – írja az LMP –, mert a Fidesz-kormány vadkapitalista viszonyokat teremtett a munkaerőpiacon: olcsó és kiszolgáltatott munkaerőt kínál a külföldi befektetőket, miközben szisztematikusan leépítette a munkavállalók jogait és biztonságát védő rendszert.

Alacsonyan tartották a béreket; olyan munka törvénykönyvet fogadtak el, amelynek hatására többet kell dolgozni kevesebb pénzért; a sztrájkjog felszámolásával és a szakszervezeti jogok gyengítésével arról is gondoskodtak, hogy a dolgozók ne tudjanak magasabb béreket követelni, a munkaügyi és munkavédelmi hatóság szétverésével pedig azt üzenték a munkáltatóknak: bármit megtehetnek a dolgozókkal, annak nem lesz következménye.

Az LMP egyetért a Fehér könyv megállapításaival: olyan rendszert kell létrehozni, amelyben a gazdaság végre a társadalmi fejlődést szolgálja és nem a társadalom van alárendelve a gazdaság igényeinek. Ez utóbbinak már látjuk az eredményét: 600 ezer kivándorlót, aki az alacsony bérek és a rossz munkakörülmények miatt hagyta el Magyarországot.

Egyetért az ökopárt a MASZSZ-szal abban, hogy Magyarországon tisztességes bérekre és munkafeltételekre van szükség. Az LMP többkulcsos adórendszere általános béremelést tenne lehetővé, a dolgozók 90 százalékának csökkenne az adója és nőne a bére. A minimálbér adómentessé tételével annak nettója egyetlen lépésben 30 százalékkal emelkedne, az átlagbéré 20 százalékkal, csaknem egymilliós jövedelemig mindenki kevesebbet adózna.

A párt is úgy látja, hogy a bérek emelkedésében fontos szerepe van a szakszervezeteknek. A kollektív megállapodások, a kollektív béralku, az ágazati egyeztetések szerepét erősíteni kell, mert a szakszervezeteknek itt komoly mozgástere lehet a magasabb bérek, jobb munkafeltételek kiharcolására. A skandináv modell a követendő példa ezen a téren is.

Új munkavállaló- és családbarát munka törvénykönyvét dolgoznának ki és új sztrájktörvényt fogadnának el, s változtatnának a munkaidő, a hétvégi munka, a munkaidő-beosztás és a túlóra szabályain. A kisgyerekes nők munkavállalását segítenék a rövidebb munkaidő és a rugalmas munkavégzési formák választhatóságával. Megerősítenék a szakszervezeti tisztségviselők védelmét és a szakszervezetek véleményezési, ellenőrzési jogait, s a munkavállalói jogok betartását szigorúan figyelemmel kísérnék.

A nők és férfiak közti bérkülönbségek ellen is fellépne az LMP, mert ahogyan a MASZSZ is említi, ez nemcsak az aktív, hanem a nyugdíjas korban is különbséget okoz a nők rovására. Az LMP-nek már van egy Egyenlő Bér Programja, amiben vállalják, hogy olyan ellenőrzési rendszert állítunk föl, amely nyomon követhetővé teszi a nők és férfiak bérezési gyakorlata.

A nyugdíjrendszerrel kapcsolatban egyetértenek azzal, hogy rugalmas rendszerre és az alacsony nyugdíjak felzárkóztatására van szükség. Támogatják a korkedvezményes nyugdíjrendszer új alapokra helyezését és a korhatár előtti rugalmas – akár fokozatos – nyugdíjba vonulás lehetővé tételét. A minimálnyugdíjat pedig első lépésben 50 ezer forintra emelnék.

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9813712356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása