Veled vagyunk

Kordás László: Legyen adómentes a minimálbér

2018. március 15. - Magyar Szakszervezet

ke_pernyo_foto_2018-03-15_12_15_32.pngA többkulcsos szja azt jelentené, hogy aki többet keres, vállaljon nagyobb társadalmi felelősséget, tehát vegyen ki nagyobb részt a közterhek viseléséből – állítja Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Nem a 15 százalékos adókulcs emelésében látná a megoldást, hanem a minimálbér és a garantált szakmunkás bérminimum adómentessé tételében.

A munkavállalói oldal soha nem értett egyet az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével – hangsúlyozta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke az Echo TV Plusz-mínusz című vitaműsorában, amelyben Dávid Ferenccel, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkárával találkozott. A kormányoldal szerint ezzel mindenki jobban járt, miközben a közszférában még mindig húszmilliárdot fordítanak bérkompenzációra ahhoz – tette hozzá Kordás –, hogy az alkalmazottak legalább a 2010-es nettó fizetésüket megkaphassák.

A műsorban egyébként a pártok választási ígéretei kapcsán ültették egy asztalhoz a MASZSZ elnökét és a VOSZ főtitkárát. Egyes politikai szervezetek például a többkulcsos szja-t, a minimálbér adómentességét, új munka törvénykönyvét (Mt.), a sztrájktörvény felülvizsgálatát ígérik.

A többkulcsos szja az érdekvédő szerint azt is jelenti, hogy aki többet keres, nagyobb felelősséget vállal, tehát nagyobb részt vesz ki a közterhek viseléséből. Kordás nem a 15 százalékos adókulcs emelésében látná a megoldást, hanem a minimálbér és a garantált szakmunkás bérminimum adómentessé tételében.

Ha a minimálbér adómentes lenne, akkor tömegével fognak az egyéni vállalkozók bejelentkezni ebbe az adózási formába, és ez nem helyes – érvelt a VOSZ főtitkára. Kordás viszont úgy látja, nem kell tartani attól, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkezők önmagában emiatt eltitkolnák a bevételeiket. Ebben valószínűleg már csak azért is igaza van, mert ők zömében eddig is a kisvállalkozók tételes adózási formáját (kata) választották, ami havi ötvenezer forintot jelent.

Dávid Ferenc egyébként azt mondta, nincs egyértelmű válasz arra, hogy az egy- vagy a többkulcsos szja az igazán üdvözítő megoldás, de az előbbi egyszerűbb és ösztönzőbb. Másfelől ez értékválasztás kérdése is, mert elképzelhetőnek tartja, hogy egy szociáldemokrata kormány a többkulcsos adót támogatná, amelyen keresztül kétségkívül érvényesülne egyfajta szolidaritási elv.

A VOSZ főtitkára kiemelte azt is, hogy nem helyes egyetlen mozdulattal kivenni 1,2 millió embert az adózás hatálya alól. Ezzel ugyanis azt üzennék nekik, hogy nem kell részt venniük a közteherviselésben, amit Kordás azonnal cáfolt. Az Európai Unióban példátlanul magas, 27 százalékos áfa miatt – amit Dávid Ferenc is bosszantóan magasnak tart – valamennyi elköltött forint után mindenki 27 fillérrel adózik, s ha a minimálbéreseknek több marad a zsebében, így többet költhetnek, amivel az állam kifejezetten jól jár.

Inkább a vállalkozások terheit kellene mérsékelni, mert az szja csökkentésével nem teremtenek újabb munkahelyeket – hangoztatta Dávid Ferenc. Kordás Lászlónak más az álláspontja: ez a vállalkozások számára is kedvező lenne, mert a pótlólagos vásárlóerő többletkeresletet teremthet, ami a foglalkoztatásra is kedvező hatást gyakorolna.

Az adóék ma is 45 százalékos, tehát egy forint kifizetett nettó bér után az állam ma is csaknem egy forintot tehet zsebre – jelentette ki Dávid Ferenc. Kordás meg azt nem látja, hogy a hazai vállalkozásokat miként kívánják támogatni, mert hiába csökkentették a 19 százalékos társasági adót egységesen kilenc százalékra, amikor az mindössze 1500 céget érintett, hiszen a kicsiknél eddig is tíz százalék volt a kulcs. Ez utóbbiak tehát ebből semmit nem érzékelnek.

Ami pedig a munka törvénykönyvét illeti, Kordás László szerint az a tőke törvénykönyve, s nem ad választ a robotizáció és a digitalizácó jelentette új kihívásokra. Dávid Ferenc sem vitatta, hogy ha egy másik kurzus jön, az Mt.-t és a sztrájktörvényt valószínűleg felülvizsgálják, de azért nem szabadna mindent kidobni, mert vállalkozásbarát elemeket is tartalmaznak, bizonyos módosításokkal azonban maga is egyetértene.

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr213740774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása