A mostani kormány azt sem tudja, mi az a párbeszéd

Szemelvények a Magyar Szakszervezeti Szövetség Fehér könyvéből

2018. február 21. - Magyar Szakszervezet

ke_pernyo_foto_2018-02-21_22_18_09.pngAz érdekegyeztetés lényegi eleme a kormányzat döntés-előkészítési folyamatában való részvétel, s ennek rendjét a jogalkotási törvény szabályozza is, például valamennyi törvény- és rendelettervezetet a kabinet honlapján nyilvánosságra kellene hozni – elvileg. A Magyar Szakszervezeti Szövetség azt reméli, a választáson induló pártok komolyan veszik, hogy a hatalomra kerülésük esetén – a Fidesszel szemben – készek lesznek az érdemi párbeszédre.

Tovább

Nem köt együttműködési megállapodást a pártokkal a MASZSZ

parlament1.jpgA Magyar Szakszervezeti Szövetség a parlamenti választás előtt egyetlen politikai párttal sem köt együttműködési megállapodást – ezt erősítette meg a konföderáció szövetségi tanácsa a testület csütörtöki ülésén. Politikai szervezetekkel készek a munkavállalók helyzetét érintő kérdésekben egyeztetni, de csak konkrét ügyek mentén.

Tovább

Jön a kék sztrájk – valamennyi szakszervezet támogatja az önkormányzati dolgozók akcióját

mkkszmno.jpgA magyar szakszervezeti konföderációk szolidáriasak az önkormányzati köztisztviselők fizetésének emelése érdekében meghirdetett sztrájkban résztvevő munkavállalókkal. Jelentős részük tíz éve egyetlen fillérnyi fizetésemelést sem kapott, ami teljesen elfogadhatatlan, s a közszolgáltatások ellátásnak színvonalát is veszélyezteti.

Tovább

A magyar egészségügy helyzete – avagy miért élnek a zord időjárás dacára tíz évvel tovább a svédek?

Szemelvények a Magyar Szakszervezeti Szövetség Fehér könyvéből

ko_rha_z.jpgAz egészségügyi ellátórendszer működtetése nem kormányzati ajándék: ennek fedezetét a dolgozók befizetései teremtik meg, ezért joggal követelhetnek beleszólást abba, hogy a pénzüket miként használják fel. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint ezért vissza kell állítani a társadalombiztosítási önkormányzatokat.

Tovább

Magyarországon a legalacsonyabb a nyugdíjminimum az egész világon

Szemelvények a Magyar Szakszervezeti Szövetség Fehér könyvéből

nyugdi_jas.jpgHa nyolcvanezer forintra emelnék Magyarországon a nyugdíjminimum összegét, a nettó átlagfizetéshez képest az akkor is kevesebbet érne, mint egy hasonló nyugellátás Brazíliában. És akkor mit kezdjünk a mostani 28 és fél ezer forinttal? A Magyar Szakszervezeti Szövetség a parlamenti választás előtt a Fehér könyvében a hazai nyugdíjrendszer lehetséges átalakításának irányait is próbálja számba venni.

Tovább

Képviselőjelölt lett Nemes Gábor

ke_pernyo_foto_2018-01-19_15_21_13.pngEgyik legfontosabb feladatának tekinti Nemes Gábor, hogy közreműködjék a szociális partnerek – a kormány, a munkaadók és a munkavállalók – közötti párbeszéd korábban lebontott intézményrendszerének helyreállításában. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet vezetője és a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökségi tagja a DK képviselőjelöltjeként indul a 2018-as parlamenti választáson.

Tovább

Miért is keres kevesebbet a magyar melós?

Szemelvények a Magyar Szakszervezeti Szövetség Fehér könyvéből

sorozatgya_rta_s.jpgA magyar munkás fizetése esetleg csak harmada-negyede a németéhez képest, vagyis nálunk az élőmunka költsége sokkal alacsonyabb. A jóval szerényebb bérért viszont a foglalkoztatottak egy multinál ugyanannyi idő alatt nagyjából ugyanannyit termelnek, vagyis lényegesen kisebb részt kapnak a profitból.

Tovább

Az önkormányzati dolgozók negyven százaléka sztrájkolt

sztra_jk_1.jpgA Magyar Szakszervezeti Szövetség egyetért az önkormányzati dolgozók követeléseivel, ezért szolidaritását fejezi ki a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete által meghirdetett önkormányzati sztrájkkal kapcsolatban.

Tovább

A britek tényleg irigylik a magyar béremeléseket?

pe_nz.jpgKétségtelen, hogy a reálkeresetek Magyarországon mintegy tíz százalékkal nőttek tavaly, de Angliában az éves átlagfizetés átszámítva közelít a tízmillió forinthoz, ami háromszor annyi, mint nálunk. Egyelőre még cserélnénk velük.

Tovább

Tényleg túl sok az állami alkalmazott?

kordaslaszlo.jpgSok vagy kevés az állami alkalmazott? Ezt nemigen lehet megmondani, de az biztos, hogy a mostani kormány egyre kevesebbet költ az egészségügyre és az oktatásra. Demján Sándor VOSZ-elnök szerint túl sokat, a szervezet főtitkára meg azt sugallja, hogy a magyar közszféra munkavállalóinak a képességeivel lehet baj, azért van szükség több emberre a hivatalokban.

Tovább