Veled vagyunk

Hogyan szavaztak a szakszervezeti tagok Németországban?

2017. szeptember 27. - Magyar Szakszervezet

nemetvalasztas.jpgA szakszervezeti tagok körében is csökkent a szociáldemokratát támogatottsága Németországban, de a múlt vasárnapi választáson a legtöbben mégis az SPD-re voksoltak. Ha rajtuk múlik, a CDU/CSU a második helyen végez.

Több mint 50 ezer embert kérdezett a múlt hét végi német választáson a Forschungsgruppe Wahlen (ez egy mannheimi székhelyű, választáskutatásra szakosodott nonprofit szervezet) arról, kire adta a voksát. A válaszolók jelentős része elárulta azt is mely foglalkoztatási csoportba tartozik, s tagja-e szakszervezetnek. A kutatók ennek alapján immár ötödik alkalommal összesítették azt is, hogy a pártpreferenciákat ez utóbbi szempontok miként befolyásolják.

A német parlamenti választáson a listás szavazatokra leadott voksok aránya a következő volt:

Pártok                                                             Teljes népesség                   Szakszervezeti tagok

 

Kereszténydemokrata Unió/Bajor

Keresztényszociális Unió (CDU/CSU):                      32,9 %                                               24 %

Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD):      20,5 %                                               29 %

Alternatíva Németországért (AFD):                         12,6 %                                               15 %

Szabaddemokrata Párt (FDP):                                  10,7 %                                                 7 %

Baloldali Párt (Linke):                                                  9,2 %                                               12 %

 Zöldek (Grüne):                                                            8,9 %                                                 8 %

Egyéb:                                                                               5 %                                                    5 %

Kiderült, hogy a szakszervezeti tagok körében a legtöbben – ez a válaszolók 29 százaléka – a szociáldemokratákra (SPD) voksoltak. Ez több mint nyolc százalékkal magasabb, mint a párt teljes népességen belüli támogatottsága. Ugyanakkor figyelemreméltó, hogy a korábbi parlamenti választáson még csaknem 36 százalék szavazott az SPD-re. A baloldal – amely minden idők harmadik legrosszabb eredményét érte el az idén – szavazatvesztése tehát a szakszervezeti tagok között is meghaladja a hat százalékot.

osszes_szavazat.jpg

(A felső diagram a a listára leadott összes, az alsó a szakszervezeti tagok által leadott voksok megoszlását mutatja.)

Ebben a csoportban a CDU/CSU a második legnépszerűbb 24 százalékkal, ami viszont kilenc százalékkal alacsonyabb az összesített eredményhez képest. Érdekes különben, hogy 2013-ban a szervezett munkavállalók még csaknem 36 százaléka voksolt a konzervatívokra, tehát ebben a csoportban ez a két párt a szavazóinak 12 százalékát veszítette el.

Egyértelmű, hogy az eddig kormányzó nagykoalíció működésével a szakszervezeti tagok sem voltak maradéktalanul elégedettek, de a CDU/CSU-t jobban büntették. Akik csalódtak, nagyrész, 15 százalékos arányban a szélsőjobb AFD-re szavaztak – meglepő, de többen, mint a népesség más csoportjaiban –, s valamennyivel a Linke és az FDP is több voksot kapott tőlük, mint 2013-ban.

Mindazonáltal egyértelmű, hogy a szervezett munkavállalók változatlanul balra húznak: a szociáldemokratákra, illetve a szélsőbal Linkére összesen 41 százalékuk voksolt. Egyes foglalkozási csoportok között viszont jelentős különbség van. A munkásoknál kiugró, 19 százalékos az AFD támogatottsága, miközben a Zöldeket és a liberálisokat nem kedvelik. A köztisztviselők viszont 35 százalékban a CDU/CSU-ra szavaztak, viszont az AFD-is kevésbé szimpatizálnak.

csoportokszerint.jpg

(A felső diagram a munkások, a középső az alkalmazottak, az alsó a köztisztviselők voksainak megoszlását mutatja.)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2912903300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása