Veled vagyunk

Jön a kék sztrájk – valamennyi szakszervezet támogatja az önkormányzati dolgozók akcióját

2018. február 13. - Magyar Szakszervezet

mkkszmno.jpgA magyar szakszervezeti konföderációk szolidáriasak az önkormányzati köztisztviselők fizetésének emelése érdekében meghirdetett sztrájkban résztvevő munkavállalókkal. Jelentős részük tíz éve egyetlen fillérnyi fizetésemelést sem kapott, ami teljesen elfogadhatatlan, s a közszolgáltatások ellátásnak színvonalát is veszélyezteti.

Ismét sztrájkolnak az önkormányzati köztisztviselők csütörtöktől, s a munkabeszüntetés pénteken és hétfőn is folytatódik. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) több mint 18 ezer közszolga érdekében hirdetette meg az újabb akciót, mert ezeknek az embereknek az illetményalapja tíz esztendeje egyetlen fillérrel sem emelkedett.

Tavaly júniusban kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett meg az MKKSZ, majd szeptemberben egész napos munkabeszüntetést tartottak, s októbertől bruttó harminc százalékos fizetésemelést követeltek a közszolgáknak. Sokra ezzel sem mentek, ezért januárban már kétnapos munkabeszüntetés következett. Akkor azt ígérték, ha nincs megegyezés, havonta emelik a tétet, s februárban már három napra zárnak be az önkormányzati hivatalok.

Az MKKSZ azt szeretné elérni, hogy a hosszú ideje változatlan, valamivel több mit 38 ezer forintos illetményalapot hatvanezer forintra emeljék fel. A kormányzat álláspontja viszont az, hogy az önkormányzati köztisztviselők bérének megállapítása a helyhatóságok feladata, s ha magasabb fizetést kívánnak nyújtani, szabadon eltérhetnek a kötelező bértáblától. Csakhogy erre azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem vagy alig rendelkeznek saját bevétellel, nincs lehetőségük.

Így jelentős különbség alakult ki az egyes települési önkormányzatok dolgozóinak keresete között: a tehetősebbek magasabb fizetést tudnak kínálni, sok helyütt viszont hosszú ideje nem nőttek az illetmények. Emiatt nagy a fluktuáció, mert a szakemberek a több pénz reményében sorra távoznak például a kormányhivatalokhoz.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke szerint az önkormányzati dolgozók nagyjából negyven százalékának nőtt ugyan a keresete, de ezt helyi forrásból fedezték. Sokan viszont olyan kistelepüléseken dolgoznak, ahol egyetlen fillérrel sem tudták emelni a fizetéseket, így a közszolgák reálkeresete átlagosan majdnem harmadával csökkent. Az érdekvédő úgy látja, alig több mint negyvenmilliárd forintból rendezni lehetne a helyzetüket, de a kabinet erről tárgyalni sem hajlandó. Sőt, elhangzott az is, hogy egy választás előtt sztrájkot kifejezetten kormányellenes akciónak tekintenek.

Ezért hirdették meg ismét a sztrájkot. Az előző akcióban egyébként a szigorú feltételek ellenére is az érintett munkavállalók nagyjából negyven százaléka részt vett. Csak ott lehet ugyanis munkabeszüntetést hirdetni, ahol működik szakszervezet, s a dolgozók legalább ötven százaléka támogatta a sztrájkot. Természetesen most is ugyanez érvényes, s hasonló részvételi arányra lehet számítani. Ahol az önkormányzat hivatalok zárva tartanak, a halaszthatatlan ügyeket – ilyenek például az anyakönyvi ügyek – ott is elintézik,

Az MKKSZ ezúttal azt kéri, a sztrájk ideje alatt mindazok viseljék ruhájukon a szolidaritás kék színét vagy a sztrájk jelképét, a kék smiley-t, akik egyetértenek a törekvéseikkel. Az öt magyar szakszervezeti konföderáció egységesen kifejezte, hogy szolidárisak az MKKSZ akciójával. A Magyar Szakszervezeti Szövetség álláspontja is az, hogy „veletek vagyunk!”.

mkksz.jpg

A magyar szakszervezeti konföderációk szolidárisak a 2018. február 15-én, 16-án és 19-én az önkormányzati hivatalok köztisztviselői érdekében az MKKSZ által szervezett „Kék sztrájk”-ban résztvevő munkavállalókkal!

A magyarországi szervezett munkavállalók képviseletében a magyar szakszervezeti konföderációk (ÉSZT, Liga, MASZSZ, MOSZ, SZEF) szolidárisak az önkormányzati hivatalok köztisztviselőinek érdekében sztrájkoló munkavállalókkal, szolidárisak a „Kék sztrájk”-kal, és e szolidaritásra kérik tagszervezeteiket is.

Támogatják az önkormányzati munkavállalók bérrendezési követeléseit, mert e követelések az önkormányzati szolgáltatások magas színvonalának biztosítását is szolgálják és a megfelelő munkakörülmények megteremtéséhez szükségesek.

Elfogadhatatlannak tartják, hogy a közszolgálatban dolgozó önkormányzati tisztviselők bére 10 éve változatlan, szükségesnek tartják a garantált illetményrendszerben kialakult bérfeszültségek feloldását, a bérintézkedések által nem érintett közszolgálati dolgozók fizetésének rendezését.

A konföderációk kérik tagszervezeteik tagságát, és szimpatizánsaikat, hogy a „Kék sztrájk”-ot szervező MKKSZ kérésének eleget téve szolidaritásukat a meghirdetett napokon valamilyen kék jelzés (például kék szalag, nyakkendő kendő, ruha) viselésével fejezzék ki.

Budapest, 2018. február 13.

Földiák András elnök

Szakszervezetek Együttműködési Fóruma

Kordás László elnök

Magyar Szakszervezeti Szövetség

Dr. Kuti László elnök

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

Dr. Mészáros Melinda elnök

Független szakszervezetek Demokratikus Ligája

Palkovics Imre elnök

Munkástanácsok Országos Szövetsége

(Fotó:mno.hu)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6613665884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása