Kiáltvány május 1-je alkalmából

2018. május 01. - Magyar Szakszervezet

maszsz.jpgA Magyar Szakszervezeti Szövetség Fehér könyvben foglalta össze, mit vár az új kormánytól: gyors választ a munkavállalókat érintő legsúlyosabb problémákra. A szövetség elnöke ezt május 1-jén ismerteti.

 • Követeljük, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bére magasabb legyen, mint a mindenkori létminimum. A régi szakszervezeti követelés, hogy a nettó minimálbér és a létminimum összege azonos legyen, megvalósulni látszik. Ezzel azonban a dolgozói szegénység nem csökkent, a kisgyermeket nevelő családok 51 százaléka tartozik a létminimum alatt élők táborába.
 • A MASZSZ álláspontja szerint a következő lépésben meg kell határozni egy olyan társadalmi minimumot, amely a XXI. századi életvitelnek megfelelő jövedelmi szintet biztosít.
 • A következő időszakban olyan társadalom- és gazdaságpolitikára van szükség, amely ezt a társadalmi minimumot a bérszínvonal emelése révén biztosítja, hogy a dolgozói szegénységet fel lehessen számolni.
 • Követeljük a munkaügyi kapcsolatok terén az érdekegyeztetési mechanizmusok átalakítását, hogy valóban érdemi párbeszédet lehessen folytatni. Elvárjuk, hogy munkavállalókat érintő döntéseket ne hozzanak meg nélkülünk, s erősödjék az ágazati érdekegyeztetés rendszere is.
 • Csökkenteni kell az egzisztenciális félelmet, s a munkáltatók korlátlan és következmények nélküli hatalmát, ezért első lépésként erősíteni kell a kollektív alku, a sztrájkjog és az önszerveződés intézményeit, erre építve szélesíthetők az egyéni jogok.
 • Követeljük a munka világát alapvetően meghatározó törvények, így a munka törvénykönyve, illetve a sztrájktörvény újragondolását. Ezek a jelenlegi kormány által elfogadott, illetve módosított jogszabályok fokozzák ugyanis a munkavállalók kiszolgáltatottságát, s lehetővé teszik a még nagyobb kizsákmányolásukat.
 • A hatályos szabályok szerint a közszolgáltatásokban dolgozók a még elégséges szolgáltatások meghatározása miatt gyakorlatilag nem tudnak élni a sztrájkjogukkal. Ez tarthatatlan!
 • Követeljük a foglalkoztatás valódi állami felügyeletének visszaállítását. A munkaadók erőfölénye az utóbbi években még nőtt is, amiért jelentős részben a kormány a felelős a munkavédelmi és a munka-egészségügyi ellenőrzés rendszerének lebontása miatt.
 • A MASZSZ a jelenleginél jóval rugalmasabb nyugdíjrendszer bevezetését követeli. A korkedvezményes és a korengedményes nyugdíj megszüntetésével olyan emberek visszavonulását is megakadályozták, akik fokozottan veszélyes munkát végeznek, de egészségi állapotuk miatt az eredeti munkakörük betöltésére már alkalmatlanná váltak. Meghatározott területeken tehát a nyugdíj-korkedvezményt továbbra is biztosítani kell.
 • Lehetővé kell tenni, hogy amennyiben a munkáltató az idősebb foglalkoztatottak esetében az elbocsátás helyett kész előre kifizetni a járulékokat, ez a réteg is korábban visszavonulhasson. Csökkentett mértékű ellátás mellett pedig bárki a korhatár elérése előtt nyugdíjba mehessen, ha rendelkezik megfelelő szolgálati idővel.
 • A szövetség követelései között szerepel az egészségügyi ellátáshoz való egyenlő hozzáférés biztosítása is. Az egészségügy helyzetének problémái alapvetően hozzájárulnak a társadalmi egyenlőtlenségek fokozódásához: akinek van pénze, megvásárolja magának a minőségi szolgáltatást. Mások, akik „rossz helyre” születnek, még háziorvoshoz sem tudnak eljutni, annyi a betöltetlen praxis. Így évekkel, akár évtizeddel rosszabbak az életkilátásaik. A MASZSZ követeli a járulékfizetők által befizetett pénzek feletti szakszervezeti kontroll visszaállítását!

Budapest, 2018. május 1.

Kordás László elnök

Magyar Szakszervezeti Szövetség

 

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1113882510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.