Bérek: az OECD-tagállamok között csak Mexikót előzi Magyarország

2018. június 29. - Magyar Szakszervezet

be_rek.jpgA látványosan emelkedő minimálbérek, illetve a munkaerőhiány bérfelhajtó hatása ellenére a vásárlóerő-paritáson összehasonlítható fizetések tekintetében az OECD tagállamai közül csak Mexikót előzzük meg.

Tavaly minden korábbinál nagyobb mértékben növekedtek a magyar fizetések, köszönhető ez részben a minimálbér-emelések mértékének, másrészt pedig a fokozódó munkaerőhiány bérfelhajtó hatásának – írta az mfor.hu. A bekövetkezett változásokat hazai viszonylatban igazi sikerként lehet eladni, a friss nemzetközi statisztika azonnal kijózanító hatással bír.

A növekedések ellenére ugyanis még mindig a sor végén kullognak a magyar bérek, s az OECD-tagállamok körében csupán egyetlen országban van ennél kisebb átlagfizetés. A 2017-re vonatkozó friss adatsor szerint Magyarországon a vásárlóerő-paritáson számolt átlagos bér 22.576 dollár volt a korábbi 20.825 dollár után, ami a második legalacsonyabb az országok sorában. Ennél kevesebbet egyedül a mexikóiak keresnek, 15 314 dollárt.

Ebből a tényből egyenesen következik, hogy a régiónkat tekintve is a legkevesebbet keresik a magyarok, igaz, a felzárkózás úgy tűnik jól halad. Míg 2016-ban a közvetlenül előttünk álló szlovák átlagtól (24 328 dollár) 13, tavaly már "csak" 7,2 százalékkal voltunk elmaradva, a csehek átlagához képest 11, a lengyelhez pedig 16,5 százalék hiányzik.

Ha a következő években is sikerül elérni, hogy a régiónkban a magyar bérek növekedjenek a legnagyobb mértékben, akkor pár év alatt a hazai átlagfizetések versenyképesek lehetnek a cseh, a szlovák vagy akár a lengyel bérrel is.

Tavaly egyébként a legnagyobb mértékben, 10,1 százalékkal az izlandi kerestek nőttek, a magyar bérnövekedés üteme a második volt 8,4 százalék, amit a litván (7,6 százalék), a lengyel (4,5 százalék) és cseh (4,3 százalék) követett. 

Bár egyértelmű sikerként lehetne elkönyvelni, ha a hazai fizetések felzárkóznának a régiós színvonalra, a világ élvonalától való lemaradásunk továbbra is tetemes. Tavaly az OECD adatai szerint Luxemburgban, Svájcban és Izlandon volt a legmagasabb az átlagfizetés, néhány ezer dollárral meghaladta a hatvanezret. Ettől nem sokkal marad el az osztrák átlag, ami 50.349 dollár volt tavaly, vagyis összehasonlítható árszínvonallal számolva kétszer többet keresnek az osztrákok a magyaroknál.

S íme, egy másik táblázat: ennyit keresnek a magyarok az uniós tagállamok munkavállalóihoz képest:

ke_pernyo_foto_2018-06-29_12_13_57.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2714081717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.06.29. 14:37:25

tegyünk hozzá valami fontosat: az OECD államok a leggazdagabbak a világon. Azaz Mo. aleggazdagabbakhoz képes utolsó előtti.