Veled vagyunk

Cafetéria: a XV. kerületi önkormányzat megőrzi a béren kívüli juttatások nettó értékét

2018. augusztus 08. - Magyar Szakszervezet

ange_la.jpgSaját költségvetése terhére is kész vállalni a XV. kerületi önkormányzat a cafetéria adózásával kapcsolatos módosítások következményeit annak érdekében, hogy a munkavállalók nettó jövedelme jövőre se legyen kevesebb.

A XV. kerületi önkormányzat kész átvállalni a cafetéria adózásával kapcsolatos szabályok változása miatti többletterheket, hogy a helyhatóság 570 alkalmazottja jövőre is változatban összegben megkaphassa az eddig biztosított béren kívüli juttatásokat – jelentette be keddi, Kordás Lászlóval, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján Németh Angéla alpolgármester, aki a szeptemberi időközi választáson a baloldal által támogatott polgármesterjelöltként indul.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: a béren kívüli juttatások ügyében folyamatosan keresik a kapcsolatok a munkaadókkal, beleértve az önkormányzatokat is, és a XV. kerület volt az első, amely kinyilvánította: akár a saját költségvetése terhére is kész többletterhet vállalni annak érdekében, hogy a munkavállalók megkaphassák a korábbi juttatásaikat.

Németh Angéla tájékoztatása szerint a kerület által foglalkoztatottak – például az önkormányzati köztisztviselők, a helyhatóság tulajdonában álló cégek alkalmazottai, valamint a bölcsődei és óvodai dolgozók – számára idén 113 millió forint értékben biztosítanak cafetériát, s mindegy 40-50 millió forintot kell költeniük arra, hogy megőrizzék a juttatások nettó értékét. Azt szeretné azonban, ha a kormány újragondolná a cafetéria adóztatásával kapcsolatos módosításokat.

Szükség lett volna érdemi érdekegyeztetésre a béren kívüli juttatások adóztatása kapcsán, hiszen kétmillió embert érint ez a kérdés, s ők átlagosan havi kilencvenezer forintot veszítenek jövőre, ha a parlament által elfogadott törvénymódosítás valóban hatályba lép – hangsúlyozta Kordás László. Szerinte ez szembemegy a kormány által megfogalmazott társadalompolitikai célokkal is, hiszen megszűnik többek között az iskolakezdési támogatás, illetve a munkaerő belső mobilitását segítő lakhatási és közlekedési támogatás adómentessége is.

Az érdekvédő szerint különösen aggályos, hogy erről nem folyt semmilyen társadalmi párbeszéd, miközben a munkaadók és a munkavállalók képviselői is egyetértettek abban: a cafetéria rendszerének ilyen átalakítása senkinek nem szolgálja az érdekeit. Kordás László hangsúlyozta azt is, hogy hiába hívták meg a Parlament illetékes szakbizottságának ülésére, ott még szót sem kapott. 

(Fotó: XVMédia)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3614169615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása