Családok éve: a szakszervezet a munka világának családbarát szabályozását sürgeti

2018. október 16. - Magyar Szakszervezet

csala_dbara_t.jpgTovábbi intézkedéseket kell tenni a nők munkába való visszatérésének támogatása érdekében, így valamennyi család számára hozzáférhetővé kell tenni a bölcsődei és óvodai ellátást – hangsúlyozza a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata a munkavállaló nők XVIII. konferenciáján, a Családok évében, a családok és a foglalkoztatás, tehát a munka világa és a családok témáját vette napirendre. A mai Magyarországon a munka világának szereplői sokat beszélnek a családbarát munkáltatásról, de vagy nem értik, vagy csak a divat kedvéért, lózungként beszélnek erről.

Mi, szakszervezeti nők azt az utat választottuk, hogy a segítsük a valósággal való szembenézést. Bár a kormányzat, a tőke csak optimista kicsengéssel beszél a munkafeltételekről, mi mégis évtizedek óta következetesen a nők és családok védelmét helyezzük az érdekvédelmi munkánk középpontjába, és sajnos a tapasztalataink nem kedvezőek.

A nők foglalkoztathatósága a munka világának szabályai nélkül nem értelmezhető. A 2012-ben elfogadott Munka törvénykönyve – a válságra hivatkozva – eltörölte a gyereket vállalók jogvédettségét, s nem tartalmaz kedvező szabályokat azok esetében sem, akik beteg családtagjaikat ápolják.

A családok évét éljük, de a Tisztes munka világnapja környékén sem beszélnek ezekről a kérdésekről. A készülő szerződés, amelyet a nőkkel kívánnak megkötni, meggyőződésünk szerint nem tud működni a munka világnak nő- és családbarát szabályozása nélkül. Amíg a foglalkoztatási környezet nem tartalmaz kedvezőbb rendelkezéseket, s nem biztosítja a nők védelmét, addig az oly nagyon várt gyermekek megszületése csak vágyálom.

Mi felhívjuk a figyelmet a helyzet fonákságára, mert a gyermekvállalást ösztönző kormányzati intézkedések mellett fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek után járó támogatások kapcsán érvényesüljön a méltányosság elve. Vagyis: folyamatosan emeljék, s tegyék értékállóvá a családi pótlék és a GYES összegét.

További intézkedéseket kell tenni a nők munkába való visszatérésének támogatása érdekében, így valamennyi család számára hozzáférhetővé kell tenni a bölcsődei és óvodai ellátást. A népesedéspolitikai célkitűzések valóra váltásához az egyik legfontosabb teendő a foglalkoztatás biztonságának erősítése, a nők családi és munkahelyi feladatai összeegyeztetésének elősegítése.

Bizonytalanság helyett mind a foglalkoztatásban, mind a családtámogatásban biztonságra és kiszámíthatóságra van szükség! És persze párbeszédre! Végre érdemben beszéljünk a munka világának fonákságairól. Nem túl nagy változtatásról lenne szó, csak bátornak és elkötelezettnek kell lenni. Mi azok vagyunk.

Hercegh Mária

tagozatvezető

(Fotó: 4024.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1314305887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.