Veled vagyunk

Minimálbér: a tárgyalások megkezdődtek, de közös álláspont még nincs

2018. november 13. - Magyar Szakszervezet

korda_sla_szlo_1.jpgÖt százalék körüli minimálbér-emelést javasolnak a munkaadók, de a szakszervezetek szerint jövőre is kétszámjegyű növekedésre van szükség, míg a kormány nem mondott be semmilyen számot. Az egyeztetés jövő kedden folytatódik.

A minimálbér kétszámjegyű emeléséhez ragaszkodik a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) – jelentette ki Kordás László. A konföderáció elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keddi ülése után hangsúlyozta, a bértárgyalások során a szakszervezetek és a munkavállalói érdekképviseletek egyaránt szeretnék elérni azt is, hogy a cafeteria ügyében engedjen a kormány, tehát ne adóztassák meg a béren kívüli juttatások eddig adómentesen folyósítható elemeit, mint például a lakhatási vagy munkába járási támogatást.

A munkáltatói és a munkavállalói oldal többéves megállapodásban gondolkodik. A szakszervezetek azt is szeretnék, ha rögzítenék, hogy a munkáltatók milyen adó- és járulékcsökkentési kedvezményt kaphatnak a következő időszakban (kérdéses például, hogy a szociális hozzájárulási adó jövő januártól vagy csak 2019 júliusától csökken 19,5-ről 17,5 százalékra). Kordás hangsúlyozta emellett, hogy legalább az alacsonyabb keresetű munkavállalók esetében legyen a jelenlegi 15 helyett kilenc százalékos a személyi jövedelemadó mértéke.

A jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról szóló – ez utóbbi a szakképzettséghez kötött munkavállalókat érinti – tárgyalások első fordulójában egyébként a felek álláspontja eléggé távol volt egymástól. A munkaadói oldal ugyanis öt százalék körüli növekedést tartana elfogadhatónak, ami nagyon messzi van a szakszervezetek kétszámjegyű – tehát a tíz százalékot bőven meghaladó – elképzeléséhez képest.

Kordás László ezzel kapcsolatban kiemelte: a korábbi céljuk, amely szerint a minimálbér érje el a létminimum szintjét, teljesült. Most viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy a legkisebb jövedelem szintje érje el a társadalmi minimumot. Ez még mindig szerény fogyasztási szintet jelent, de racionális gazdálkodás mellett az alapvető szükségletek kielégítésén túl olyan javak és szolgáltatások igénybevételére is lehetőséget ad, amelyek a gazdasági, társadalmi, kulturális fejlettség adott szintjén már tömegigénnyé váltak. Ez a minimum némi megtakarítást – tartalékképzést – is lehetővé tenne.

Most ezt akarja a MASZSZ, és ha sikerülne elérnie, a nettó 91 ezer körüli minimálbér az szja kilenc százalékra csökkentése révén jövőre akár bőven százezer forintot meghaladó összegre nőhetne. A kormánynak az az érdeke, hogy a munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek egyezségével jöjjön létre a jövő évi minimálbérekről szóló megállapodás – mondta mindezzel kapcsolatban Varga Mihály a VKF ülésén. A tárca közleményében azonban nincs semmilyen konkrét adat, illetve a közterhek megváltoztatására történő utalás.

A miniszter elmondta viszont, hogy a 2016 novemberi hatéves bérmegállapodás, ami a minimálbér és garantált bérminimum érdemi emelését, illetve a munkáltatók adóterheinek csökkentését tartalmazza, kiemelkedő béremelkedést eredményezett Magyarországon. Csak arról nem beszélt, hogy ez az állítólag hatéves egyezség a bérek tekintetében mindössze a 2017-18-as esztendőről szólt.

Ezért kell most újratárgyalni, mennyi legyen jövőre a minimálbér és a garantált bérminimum a versenyszférában. A hatéves bérmegállapodásban 2019-re ugyanis már nincs meghatározott mértéke a minimálbérnek, ezért kezdődtek meg erről az egyeztetéseket – ismerte el Varga Mihály a VKF ülése után.

A miniszter elmondta, a mostani tárgyaláson szóba kerültek más ügyek, például a béren kívüli juttatások és a szociális hozzájárulási adó mértékére vonatkozó munkaadói igény is. Varga Mihály jelezte, emiatt hosszabb egyeztetésre számít mint két évvel ezelőtt, de úgy látja, hogy az év végére kialakul a közös döntés a minimálbér jövő évi összegéről. Ha mégsem születik megállapodás – tette hozzá –, akkor a kormány a kialakult vita alapján hozza meg a szükséges döntést.

Így egyelőre most csak annyi biztos, hogy a miniszter a szerdai kormányülésen tájékoztatja a kabinetet a VKF ülésén elhangzottakról, és az egyeztetés jövő kedden folytatódik.

A cafetéria kapcsán Kordás László a Klubrádiónak elmondta: a szakszervezetek készek addig harcolni, amíg el nem érik a kívánt eredményt. Hozzátette, hogy a a munkáltatók sem értenek egyet a változással, hiszen korábban adómentes juttatások sorát szüntetnék meg. Ezért november 19-re összehívták azt a bizottságot, amely a cafetéria megadóztatása miatt korábban tüntetést szervezett. Kordás hangsúlyozta, kevés, ha három-ötezer ember utcára vonul, mert szükség esetén sokkal több embernek kell megmozdulnia, ezért amennyiben úgy döntenek, hívnak és várnak minden érdekeltet.

(Fotó: MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2414370793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RHalacska 2018.11.14. 08:46:53

De ugye senki nem lesz felháborodva a szolgáltatások árszinvonalának drasztikus emelése miatt?
Meg a létszámracinalizálás miatt? Amikor ugyan azt a munkát 5 helyett 4 embernek kell elvégeznie, igaz amgasabb pénzért. Most úgyis munkaerőhiány van, majd elhelyezkednek azok akiket le kell építeni. A béemeléshez pénz kell, amit a hatékonyság növelésével lehet megkeresni, hacsak a munkáltató máshonnan nem tud plusz forráshoz jutni.

Nagykörúton túli magyar 2018.11.14. 09:13:53

@RHalacska:
"De ugye senki nem lesz felháborodva a szolgáltatások árszinvonalának drasztikus emelése miatt?"
Akkor csökkentsük a béreket! Akkor mindenki örül! Hát nyugaton is ez van!
Ja, nem.

Leépíteni nem kell, hisz pont emberhiány van, te is írod. Épp az van, hogy nem jelentkeznek.

Libsikém, rájöhettél volna már, hogy a béremelés ellen kampányolni nem éppen jó ötlet. Ha zimbabwei árszínvonalat szeretnél, költözz oda, és ne ide akard hozni az ő gazdasági modelljüket.

RHalacska 2018.11.14. 09:17:52

@Szél Bernadett börtönben van már?: Asszem mint ismerlek megint szövegértési gondod van. Feltettem kérdéseket. Amennyiben erre az a váalsz, hogy nem akkor jó, legyen. Nem vagyok én a béremelés ellen, csak lássuk a másik oldalt is. Fideszcsicska.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.14. 09:23:25

@RHalacska:

Ez van, a gazdáid szarva meg lesz szorítva, s ki lesz préselve belőlük a magasabb bérszint. Törődj bele...

RHalacska 2018.11.14. 09:24:56

@maxval balcán bircaman: NEked van gazdád, nekem nincs. Én csak jól járok a magasabb bérszinttel. Jól meg lehet titeket majd nyírni. :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.14. 09:27:34

@RHalacska:

Hozzászólásod bioznyítja: vannak gazdáid és kik azok. Leszerepeltél...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.14. 09:32:59

@RHalacska:

Nem. Belőled, a szövegedből.

Ballib dogma az, hogy sajnálkozni kell a növekvő béreken. S te pont ezt csinálod.

RHalacska 2018.11.14. 09:35:11

@maxval balcán bircaman: Én nem sajnálom. Az egy másik kérdés, hogy a gazdaság - szerintem - nem áll azon a szinten hatékonyságban, hogy ekkora béremelést lehessen végrehajtani. Mi mindenesetre, tekintettel arra, hogy nincs szakember, aki megoldja amit mi tudunk, 50%os szolg díjat növelünk a magánemberek felé. Úgyis emelkedik a bérük, tudnak miből fizetni. A pluszból meg az én kollágáim keresnek jobban. HEhe

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.14. 09:38:08

@RHalacska:

A hatékonység? Egy liberális, s teljesen értelmetlen varázsszó.

werinter 2018.11.14. 09:40:09

Még így is szarért-húgyért dolgozik a magyarok nagy százaléka, szóval kamu duma ez a "hatékonyság növekedése nem megfelelő". Főleg ha azt vesszük, hogy minden bérnövekedés után jelentősen nőnek az árak is, szépen minden egyre drágább. Magyarán teljesen mindegy mennyit nőnek a bérek, az árak is legalább ugyanakkora mértékben követik a növekedést, de lehet inkább meghaladják.
A nagyobb vállalatok, főleg a külföldi, magyar dolgozók adóforintjaival teletömött multik így is brutális extraprofitot tesznek zsebre. Ráadásul az állítólagos "munakerőhiány" ellenére sem fizetnek normálisan. Minden nap nézem az állásajánlatokat, direkt az ilyen gyári munkákra és röhejes pénzekért várnak el komoly munkát...

RHalacska 2018.11.14. 09:46:38

@werinter: Az árak nagyobb része mára már a bérteher, ezért nőnek. Ezért kell pl. a mezőgazdaságban az EU támogatása, mert ha ráteszi a valós bérköltséget a nyugateurópai gazdálkodó, akkor sokszorásra nőnek az élelmiszer árak. A munkaerőhiány meg azért van mert nem fizetnek rendesen, de idő mire elér a döntéshozókhoz, meg azok felfogják, hogy nincs normális dolgozó. Ez van.

RHalacska 2018.11.14. 09:47:50

@maxval balcán bircaman: A hatékonység az igen. A hatékonyság az már más. Az putyin gazdád is elvárja. Tőled is. Ha nem trollkodsz szét mindent akkor nem kapsz enni.

chrisred 2018.11.14. 10:03:38

@RHalacska: Ahogy már előbb leírták, jelenleg munkaerőhiány van, tehát a versenyszférának pont az a problémája, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű munkaerő.
A bérszínvonal emelkedése meg éppen hogy a termelékenységet növeli, mert a megnövekedett fogyasztás miatt nő az egységnyi időtartam alatt eladott termék és nyújtott szolgáltatás mennyisége.

RHalacska 2018.11.14. 10:15:49

@chrisred: Ami két ok miatt van:1. a versenyszféra Magyarországon valami miatt ugyan annak az embernek nem akarja kifizetni azt amit mondjuk Németo.ban kifizet, mert olcsó munkaerőnek tartja az országot, és nem jut e a kicsi agyáig, hogy akkor a munkaerő kivándorol. Ergo nincs szakképzett ember.
2. A versenyszférából hiányzik az a sok százezer munkaképes ember, akik akár diplomával is mosogatnak, mert nyugateurópában így is többet keres. Ez igazi pocsékolás.
Kellene normális adóteher, és irgalmatlan ellenőrzés a feketefoglalkoztatottság visszaszorítására.
Igazából jólképzett emberekből van hiány, aki akar is dologzni. Összességében létszámilag jók lennénk, csak ugye akinek nincs munkája annak vagy nincs képzettsége az adott munkához, vagy nem akar dolgozni, vagy mindkettő. Hiába van pl az eü ben emberhiány, és van többlet másból, nem tudod átirányítani, mert nem tudja azt a munkát elvégezni (meg nem is akarja).

chrisred 2018.11.14. 10:31:41

@RHalacska: Ez így van, ezért a fenti intézkedéseknél két probléma merül fel.

1. A kötelező minimálbér emelése miatt a munkáltatók rendelkezésére álló bértömegből a szakképzetlen munkaerő fizetésére kell átcsoportosítani forrásokat. És ezt a szakképzett munkaerő keresetére szánt forrásokból tudja megtenni. Ezért a munkaerőnek pont azt a részét nem tudja megfelelően motiválni, ahol a leginkább hiány mutatkozik.
2. A munkába járási támogatás megadóztatásával pont a munkaerő mobilitási hajlandóságát csökkentik, pedig a lokális és alkalmi munkaerőhiány leküzdésére éppen ez egy fontos tényező lehetne.

Nagykörúton túli magyar 2018.11.14. 10:36:17

@RHalacska: "Az árak nagyobb része mára már a bérteher, ezért nőnek. "
Nézzünk 2 példát:
Tesco:
Értékesítés nettó árbevétele 623 185 millió Ft
Személyi jellegű ráfordítások 59 940

Audi Hungaria:
Értékesítés nettó árbevétele 7 553 682
Személyi jellegű ráfordítások 344 069

Mi történne, ha mindkettő dupla akkora bért fizetne?
A Tesconak ~10%-kal kellene emelnie az árait, az Audinak meg ~5%-kal kellene többért eladnia saját magának. Ennyit a bérköltségről, és annak nagyságától.

RHalacska 2018.11.14. 10:53:20

@Szél Bernadett börtönben van már?: Na várjál. A nettó árbevétel NEM az eredmény aminek a terhére lehet bért emelni. Amikor nálunk a várható EREDMÉNY eléri vagy meghaladja a tervet akkor két eset lehetséges: Ha ez hosszútávon előre láthatóan marad, akkor alapbér emelés van, ha pillanatnyi nagyobb üzlet eredménye, akkor egyszeri prémium. De nem az nettó árbevétel, hanem az REDMÉNYnek kell magasabbnak lennie. A nettó árbevételből vond le a ELÁBÉ(ELadott Áruk Beszerzési Értéke)-t és az egyéb költségeket, pl helyi adók, társasági adó stb.

RHalacska 2018.11.14. 10:58:45

@chrisred: Egyetértünk. A kialakuló bérfeszültség (lassan a betanított munkás annyit keres, mint a szakmunkás, szakképzettséggel, illetve kezd a szakmunkások bére közelíteni az üzemmérnökök béréhez) arra sarkalja a képzettebbeket, hogy vagy nyugatra menjenek, vagy "alacsonyabb" felelősségű munkát keressenek maguknak. Amikor a pénztáros bére közelít az üzemeltető rendszergazda béréhez, akinek nagyságrenddel nagyobb a felelőssége, akkor lesz pénztáros, de nem lesz rendszergazda.
A munkaerő mobilitása régóta rákfenéje a magyar gazdaságnak, ezt bármivel tovább rombolni esztelenség, egyetértünk.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 11:31:04

@RHalacska: Azért már elég mobilak vagyunk a külföldre mozgás tekintetében.:))

RHalacska 2018.11.14. 11:35:11

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Van egy jól képzett réteg, jellemzően 35 év alatti diplomások, de legalább középfokú végzettségűek, akik igen. mobilak. De sajnos azon réteg, ahol a legnagyobb a munkanélküliség azok elvárják, hogy az üzem hozzájuk költözzön, ők nem mennek máshova lakni. Akkor sem, ha mondjuk amunkásszálló összkomfortos, ő meg egy hideg lukban lakik, udvari WC vel. De ez már más társadalmi probléma.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 11:39:51

Ha bért kell emelniük akkor árat is fognak emelni.
Ez van.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 11:58:18

@RHalacska: Igazából én ezt arra szoktam mondani,amikor azt mondják,hogy a magyar elvándorlás nem jelentős,mert máshonnan is sokan elmennek.
Amúgy van abban valami amit írsz.
Mondjuk munkásszállón eltűnhet a cuccod.
Meg aki elmaradott környezetben él,nincs tisztában a lehetőségeivel.
Nekem itt pesten volt borsodi munkatársam.
Neki volt ott olyan munkatársa aki nagyon jó volt és keveset keresett.
De nem akart mozdulni a gyerekek miatt.
Mondjuk amúgy "költözhet" oda az üzem is.
Anyám járt nemrégiben ilyen helyen.
Leszakadt térség de gyönyörűszép szálloda.

RHalacska 2018.11.14. 12:01:41

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: A magar elvándorlás azért jelentős, mert a legtöbb értéket termelő fiatal réteg vándorol el, és egy része vissza sem jön. Ez katasztrófa lesz hosszabb távon. Pont a szakképzettek mennek el. Nem véletlen nincs szakember az országban.

Nagykörúton túli magyar 2018.11.14. 12:03:36

@RHalacska: "Az árak nagyobb része mára már a bérteher, ezért nőnek."
Ezt te írtad. Én meg megmutattam, mekkora is valójában a bérteher. Valóban, az eredménynek kell magasabbnak lennie, de ez egy másik téma, amibe belevágtál. Az eredmény növelését megteheted, ha növeled az árakat. És ott a példám, hogy 100%-os béremeléshez pl. a Tesconál 10%-kal nagyobb árbevétel lenne szükség, az Audinál meg 5%. Az már csak a hozomány, hogy ha egy munkás dupla annyi bért keres, akkor mi lesz? Igen, dupla annyi terméket tud megvenni. Ami meg mit jelent? Igen, nagyobb lesz a forgalom. És máris annál a dumánál vagyunk, hogy külföldön azért lehet magasabb bért fizetni ugyanazon munkakörben, mert nagyobb annak a forgalma. Persze az Audinak, Tesconak nem az az érdeke, hogy sok bért adjon a munkásainak, hanem a lehető legkevesebbet, nyilván. Itt van szükség a szakszervezetekre, de leginkább a kormányra. Nem véletlen, hogy a legtöbb nyugati országban jóval magasabb minimálbér kifizetésére erőszakolja rá az ottani kormány a munkáltatókat. Pl. Luxemburg 2000 euró, Írország, Hollandia 1500-1600 euró, stb.
Itt is megpróbálta a Fidesz a 2000-es évek elején. 1998-as 19.500-ról 2002-re 50 ezerre emelte. De mi történt utána??? 50 ezerről, ha tartottuk volna a tempót, mennyinek kellett volna lennie 8 évvel később?? És mennyi lett? 73.500... Ez nincs 50% emelés se. Most a Fidesz ismét duplázta. Egyedül a Fidesz zárkóztat fel a nyugathoz. Nem véletlen, hogy miért szavaznak még most is annyian rá.

RHalacska 2018.11.14. 12:10:48

@Szél Bernadett börtönben van már?: Csak nem jól számolsz. A nettó árbevételhez lehet hasonlítani a bérterheket, csak éppen rossz irányba fog vinni. A TESCO eredményét nézd meg, és abból kalkulálj. Egyébként nem a minimálbért kellene emelni, hanem bevezetni egy minimálisan fizetendő járulékot, és azt akkor is fizetni kellene, ha elméletileg kevesebbet keres a dolgozó. (Erre volt kísérlet) Simán elkezd kifehéredni a foglalkoztatás. Főleg, ha irgalmatlan büntetéseket osztanának, ha valaki lebukik. De nem. Tudok olyan neves magyar élelmiszergyártót (persze magyar tulajdon) ahol feketén, eü kiskönyv nélkül ukránokkal dolgoztatnak. Na ha egy ilyan pár év börtönnel, meg a tulajt érintő vagyonelkobzással járna máris előrébb lennénk.

werinter 2018.11.14. 12:23:52

@RHalacska: Valahogy így. Egyébként az élelmiszerárak növekedése nem lenne rossz dolog. Talán mérséklődne a pazarlás és a fölösleges termelés. Mert ugyebár nem az a baj, hogy kevés az élelmiszer, hanem az, hogy nem ott van a többlet ahol szükséges lenne.

RHalacska 2018.11.14. 12:28:02

@werinter: Ja a pazalástól ami Európában van attól rosszul vagyok. De még otthon is harcolnom kell, hogy kevesebb is elég, látva azt ami marad. (Nálunk legalább van kisállat, ami a nagy részét hasznosítja a maradéknak) de máshol szemétbe megy. Elszomorító.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 12:29:46

@RHalacska: Persze.Minek maradnának?
Én is menni akarok,csak lassan mozdulok.
Beszélgetek a gyorsétteremben a pultos gyerekkel,kérdezem tanul e valamit.
Mondta,hogy igen meg hogy mit tanul.
Mondom te sem maradsz.
Mondja nem,mondja hova megy.
Mondom ott hideg van!
Azt mondja inkább fázik de elmegy egy évben 4-szer nyaralni.
Azt mondja egy égő vár ez az ország.

RHalacska 2018.11.14. 12:31:09

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: És ha fiatal lennék már én sem lennék az országban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 12:43:12

@RHalacska: Amerika is élen jár ebben.
De sok helyen még jó kajákat dobnak ki.
Én sem szeretem a kaját kidobni.

Nagykörúton túli magyar 2018.11.14. 13:12:53

@RHalacska: "Az árak nagyobb része mára már a bérteher" Egyrészt nem én hasonlítok. Másrészt nem az EREDMÉNY az ár! Furcsa is lenne... 200 Ft-ot szeretnék kapni egy kenyeremért, de ebből levonom az előállításához szükséges bért, alapanyagot, üzemeltetési költséget, adót, járulékot, stb. (azaz megkapom az EREDMÉNYT), marad 20 Ft, és ezt írom ki az árcédulára??? Mi van??? :D Ez elég röhejes.
Ha 200 Ft-ért adom a kenyeret, ebből arányaiban 20 Ft-ot fizetek bérköltségre (lásd Tesco adatai, az Audinál meg még kevesebb, de hagyjuk is), és csak a béreket duplázom (azaz 20 Ft helyett 40 Ft lesz az arány) akkor 220 Ft-ért kell adnom a kenyeremet. Azaz dupla bért tudok fizetni, és ezért csak 10%-kal kell emelnem az árat ehhez. Mint írtam, a multi hülye lesz még ennyit is adni, ő a legkevesebbet akarja mindig is. De más nyugati országban már az állam visszafogta (mesterségesen) ezt a féktelen kizsákmányolást a minimálbér magas szintjével. Itt a szocik 8 éve alatt ez gyakorlatilag nem valósult meg, szabadon dolgoztathattak minket akár rabszolgaként is.

Nerevaryne 2018.11.14. 14:11:45

Jó lenne már, ha lassan elfelejtenénk ezt a "növekvő bérek = növekvő árak" baromságot. Nem, az árak nem követik le egy az egyben a növekvő béreket, mert a hazai piac nem izolált. Ha 500ért akarod adni a cukrot akkor kimegyek [tetszőleges szomszédos ország] és megveszek mindent ott, itthon meg maximum ami hirtelen kell. A szolgáltatások ára máshogy mozog, ott helyi szinten is verseny van, ha egy 50%-os béremelés után a katás fodrász 50%-ot emel, akkor az ügyfélköre elmegy oda ahol csak 10-et vagy annyit se. Ilyen pedig mindig van, minden szolgáltatásra.

n3spr3ss0 2018.11.14. 14:47:57

Ameddig ennyi járulékot kell fizetni a dolgozó után, addig egy fillér emelést sem!

Kivlov 2018.11.14. 14:51:24

Kb 10 éven át kéne még évi 10%-os minimálbéremelés.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 14:59:03

@Nerevaryne: Ja.Minden darab termék csak 10 forintot drágul.
Csak esetleg mindenhol.

Nagykörúton túli magyar 2018.11.14. 15:17:41

@n3spr3ss0: Egy magyar munkavállaló átlagosan kb. 100-120 ezer Ft járulékot fizet (fizetnek utána), addig ez nyugaton 600-700 ezer Ft. Tehát Magyarországon jóval kevesebb adót/járulékot kell fizetni. Ennek megfelelően arányos is az ellátás.
Nem, nem kell a duma hogy jóval többet keresnek kint, százalékosan több, stb. Ez csak bla, bla. Egy magyar orvos rohadtul nem a százalékokat látja a külföldi ajánlatánál, hanem egy konkrét összeget. És ezt az összeget pedig a 600-700 ezer Ft járulék/főtől lehet beszedni, nem a 100-120 ezer Ft-ból. A többi rizsa.

RHalacska 2018.11.14. 15:18:44

@Szél Bernadett börtönben van már?: Na ha majd céget vezetsz, és nyereséget meg bérköltséget számolsz, akkor térjünk vissza erre.

RHalacska 2018.11.14. 15:21:04

@Szél Bernadett börtönben van már?: És ha minden nyugati árszinten, és nettó bérszinten lesz, akkor baromira ki fog jönni a +8% áfa különbség, meg a járulék különbség. Meg a hatékonyság különbség.

Nagykörúton túli magyar 2018.11.14. 15:43:14

@RHalacska: "+8% áfa különbség"
Nem, azért ennyire nem vitte le az áfát a Fidesz.
A tej, hús áfája pl. nem nyolccal, hanem csak 2%-kal több Németországban, mint Magyarországon. Maradjunk pontosak. Igaz, Ausztriában már +5%. Na de az se 8.
De talán egyszer ők is lecsökkentik majd a mi szintünkre.

2018.11.14. 15:47:28

@RHalacska:
Azért ez annyiban féligazság, hogy azok közül, akik nem költöznek országon belül, simán vannak, akik még nyelvtudás hiányaban is elmennek Németországba dolgozni. Mert egyszerűen az országon belüli költözés messze nem éri meg annyira, főleg hogy az alacsonyan képzetteknél a bérnövekményt gyakran elviszi a magasabb lakhatási költség Budapesten.

A másik, hogy a mobilitás hiánya mögött az is van, hogy a munkahelyek nagy többsége Budapesten van, míg a lakosság kevesebb mint harmada él Budapesten vagy környékén. Ez totálisan egészségtelen gazdaságszerkezet, ezen nem segíty ha még többen költöznek ugyanoda, az ingatlanárak már így is az egekben vannak a fővárosban.

2018.11.14. 15:50:37

@Szél Bernadett börtönben van már?:
Kevered az okot és az okozatot. Igen, ha magasabbak a bérek, magasabb is a fogyasztás, azonban hogy ez elinduljon, aversenyképességen kell javítani. Ahhoz az kell, hogy a gazdaság legyen hatékony. A minimálbéremelés vagy más kikényszerített béremelés önmagában nem ér semmit.

RHalacska 2018.11.14. 16:02:39

@Zabalint: De ér valamit. 1. a kormány verheti a mellét. Akinek picivel több lesz, az többet fog költeni. happy lesz egy ideig, amíg az árak meg nem haladják az emelést. Demoralizálja azokat, akiknek nem nő a bére, mert többet keres, mint a minimálbér, de a minimálbéresek kikényszerített béremelésére megy el a bérfejlesztési keret. Ergó a szakképzett becsületes melósokból mennek külföldre, én meg lassan megyek pénztárosnak, mert jobban fogok keresni, mint most, sokszoros felelősséggel, milliárdos vagyonokért.

Nagykörúton túli magyar 2018.11.14. 16:51:01

@Zabalint: A gazdaság hatékonyabb lehet a béremelések hatására. Lásd előző példámat a kenyér áráról. Semmi mást nem csináltam, csak felemeltem a munkásom bérét 100 %-kal, így máris a 200 Ft-os kenyér helyett 220 Ft-osat termelt. :)
Igaz, hogy a munkásomnak többe kerül a kenyér, mégis a 100%-os fizetésemeléséből csak 10%-kal kell többet költenie a kenyérre. A többiből meg vehet a szomszédos cukrászdában sütit magának. Vagyis:
Egyrészt én növeltem a gazdasági teljesítményem 10%-kal, hiszen 220 Ft-os terméket állítottam elő a 200 helyet, hurrá van
Másrészt ugyanakkor növeltem a szomszédos üzlet forgalmát is. Az is több bevételhez jut ezáltal.

2018.11.14. 17:35:47

@Szél Bernadett börtönben van már?:
Nem csináltál semmit, ha mindennek nincsen reálgazdasági megalapozottsága, akkor a megemelt bér egy része ki fog szivarogni a nyitott gazdaságunkból. Az országnak egs rakás importra van szüksége, lásd pl. kőolaj, földgáz, de ide tartoznak technológiák is ezért valamivel fizetnünk kell, lényegében a cserearányon múlik a gazdaságunk, hogy a mi termékeinket mennyiért tudjuk eladni külföldön. Ha jobbat/többet tudunk eladni, akkor pénz áramlik be a gazdaságba, ebből fakadhat a versenyképességünk, ami magával rántja abéreket. Ha az lenne, amit mondasz akkor elég lenne emelni a béreket az egekbe, de ez nem így működik, akkor úgy járnánk, mint a görögök.

2018.11.14. 17:37:40

@RHalacska:
Sőt, ha nincs gazdasági megalapozottsága, akkor legjobban a legképzetlenebbeket érinti, mert nem kapnak munkát, mivel az általuk megtermelt érték immár nem éri el a minimálbért.

RHalacska 2018.11.14. 17:41:43

@Zabalint: Látod erre nem is gondoltam. Végül megint a legszegényebb képzetlenek járnak a legrosszabbul. Ez van. Mondjuk ez a kormány nem a szegényebbek támogatásáról híres.
Azt teljesen jogosnak érzem egy munkáltató részéről, hogyha már amúgy is ki kell fizetni egy rakás pénzt, akkor hozzádobok még valamennyit és egy képzettebbet veszek fel.

N. Barbie 2018.11.14. 18:27:08

@Szél Bernadett börtönben van már?: Latom megint kozgazdasagi szakertoset jatszol, mikor olyan ostoba vagy hozza, hogy az esz megall. :)) Ennyi hulyeseget leirni oreg, jokat nevettem. Latom nem tanultal a tegnapi beegesedbol (Borondot jol pakoljatok be lippsik nev alatt, nyilvan az is te vagy). :)
Arbevetelhez hasonlitani berkoltseget. :DDDD
Masreszt hadd sugjak meg valamit mondjuk az angol AFA-rol, meg mielott tulsagosan verned a melled, mert vegre a gazdaid levittek par fajta termek AFA-jat: itt MINDEN elelmiszeren 0% AFA van, plusz egy csomo szolgaltatas is. Tiz eve, miota itt elek biztosan, nem tudom mikor vezettek be. Kiveve persze az egeszsegtelen kajakat, csipsz, alkoholos italok. stb. de egyebkent is csak 20% az AFA.
Na ez a kulonbseg fidesznyikem, mikor egy kormany csak szavakban all a "kemenyen dolgozo kisemberek" oldalan, meg amikor tettekben is.

Nagykörúton túli magyar 2018.11.14. 19:15:20

@N. Barbie: Szerintem neked fingod sincs mit akartál írni. :))))
De valamit kellett, és ideböfögtél valamit, mert más már leírta. :D :D :D :D
De neked is írom, te idióta hülyegyerek:
"Az árak nagyobb része mára már a bérteher"
Erre a mondatra reagáltam.
De ezt te úgysem érted, faszfej. :D :D

Nagykörúton túli magyar 2018.11.14. 19:49:49

@N. Barbie: Abban tudatban meg meghagylak, hogy több nickkel is kommentelünk mi magyarok. Leírhatatlan öröm volt nézni a pofátokat, amikor először vinnyogva örültök, hogy milyen sokan mentek el szavazni, majd mikor lelohad a szavazati arányok megismerésekor. :D :D :D
De ti csak kommenteljetek több nickkel, akkor abba a hiszemben ringathatjátok magatokat, hogy "ti vagytok a többség", ennyi örömötök legyen, idióták. :D

N. Barbie 2018.11.15. 10:41:32

@Szél Bernadett börtönben van már?: Csak a szokasos agyhalott fidesznyik "valasz", mikor tul ostoba megcafolni vagy csak erdemben reagalni, kis ertelmetlen hablatyolas, meg a tolvaj maffia kormany elcsalt valasztasan oromkodes.
Ezt tudjatok, ennyire futja.
Amugy en is jot nevettem, mikor elkente a szatokat egy MSZP, egymas utan ketszer lettetek megalazva, a tolvaj gazdad meg megszegyenitve egy gyurcsany altal. Ezt a szegyent pubikam. De erdekes, akkor nem volt ekkora pofatok, nyuszitve nyalogattatok a sebeiteket a gazdaddal egyutt. Teszem hozza ugy, hogy azok a valasztasok a fidesz nyereseihez kepest a tiszta es fair valasztasok mintapeldanyai voltak, nem ez a szinjatek kirakatdemokracia.
Na de tanult belole viki, azota egypartrendszert alakitott ki minden teren, mas part lenyegeben nem is nyerhet, azt ti meg ennek orultok. Az atlaghulye fidesznyik.

Ne aggodj, ez sem tart orokke te szerencsetlen. Van idom kivarni, addig felveszem a jo kis angol fizetesem minden honapba, te meg egyed a csirkefarhatat, amire a fidesznyik berkommentelesbol telik. :DD

kifordított nagyanyó 2018.11.21. 18:42:19

@N. Barbie: +Jaaj,ne bántsd már őket!:))
Mondjuk ezek a szerencsétlen balfaszok most azt hiszik milyen jó nekik!

kifordított nagyanyó 2018.11.25. 19:58:00

@Öreg tölgy: Most,hogy megjöttél,teljes az állatkert.
süti beállítások módosítása