Veled vagyunk

Jöhet az évi négyszáz óra túlmunka – de ez a tíz hét plusz tényleg belefér az emberek életébe?

2018. november 23. - Magyar Szakszervezet

korda_sfoto.jpgA mostani 250 helyett évente akár négyszáz óra túlmunkát is elrendelhetne a munkaadó két fideszes képviselő javaslata szerint. Ezzel együtt törölnék a munka törvénykönyvéből azt a passzust is, amely szerint a „kollektív szerződés rendelkezése alapján legfeljebb évi háromszáz óra rendkívüli munkaidő rendelhető el”.

Évente akár négyszáz óra túlmunkát is elrendelhetne a munkaadó a mostani 250 helyett a fideszes Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos által jegyzett törvénymódosító javaslat szerint. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint – aki erről az ATV Start című műsorában beszélt pénteken – ez a módosítás vélhetően átmegy a parlamenten, mert a Fidesz közleménye arról szól, egyenesen a munkavállalók kérték, hogy a nagyobb kereset reményében többet dolgozhassanak.

A MASZSZ elnöke ezt viszont cáfolja, mert a dolgozók körében a rendelkezésére álló információk szerint nagy a felháborodás emiatt. Az érdekvédő elmondta, hogy a javaslat kapcsán kereste a munkaadói érdekképviseleteket, és kiderült, hogy ők sem kezdeményezték a munka törvénykönyvének ilyen módosítását. Van ennek megvitatására azonban megfelelő fórum, ezért Kordás László a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma soron kívüli összehívását kezdeményezte ebben az ügyben.

Az érdekvédő nem érti, mi szükség van egy ilyen törvénymódosítás beterjesztésére, mert nem láttak semmiféle hatástanulmányt, amely indokolná a kifejezetten a munkavállalók számára kedvezőtlen változást. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a munkaidő növelése miatt emelkedik a foglalkozatással összefüggő megbetegedések száma, s ezzel a betegállomány miatt kifizetendő költség is. Ezért úgy gondolja, hogy ezt a kérdést erre tekintettel is kellene vizsgálni.

A hatályos szabályok szerint évenként 250 órányi túlmunkát lehet elrendelni, ami a kollektív szerződés szerint háromszáz óra is lehet. Ezt emelnék négyszáz órára, és törölnék a munka törvénykönyvéből azt a rendelkezést, amely szerint a „kollektív szerződés rendelkezése alapján legfeljebb évi háromszáz óra rendkívüli munkaidő rendelhető el”. Emiatt Kordás szerint a kollektív szerződés tartalma is kiüresedik.

Ha nem a munkaadók kezdeményezték a törvénymódosítást, Kordás László is szeretné tudni, hogy ki van a háttérben. Emiatt is akar tárgyalni a kormány képviselőivel. Álláspontja szerint ez ugyanis a munkaerőhiányra rossz válasz. Egyrészt elkerülhetetlen a bérek emelése – hiszen egyre többen járnak át ingázni Ausztriába és Szlovákiába –, másrészt érdemi lépéseket kellene tenni a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiacra való visszavezetése érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3514389246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása