Veled vagyunk

A Fidesz Brüsszelben is szembemegy a munkavállalókkal

2018. december 11. - Magyar Szakszervezet

rabszolga11.jpgA Fidesznek az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozása sem tetszik, mert féltik a nemzeti szuverenitásunkat. Az Európai Parlament igen nagy többsége viszont igennel szavazott erről, míg a fideszesek a nem gombot nyomták meg. A szakszervezetek sajnálatosnak tartják, hogy a kormányoldal megint szembemegy a munkavállalói érdekekkel.

Az Európai Munkaügyi Hatóság felállítását Jean-Claue Juncker, az Európai Bizottság elnöke kezdeményezte, s arra hivatkozott, hogy elmúlt tíz évben csaknem megduplázódott, és 2017-re 17 millióra nőtt azoknak az uniós polgároknak a száma, akik a szabad mozgás lehetőségével élve más tagállamban telepedtek le vagy vállaltak munkát.

Az új, jövő évtől már valószínűleg működő hivatal nagyjából hármas feladatot tölthet be: tájékoztatást nyújthat például az álláslehetőségekről, a felvételi eljárásokról, a munkavégzéssel kapcsolatos jogokról és kötelezettségekről. Emellett támogatja a nemzeti hatóságok közötti együttműködést, elősegítve a mobilitást garantáló uniós szabályok betartását, és ennek érdekében segíteni fogja az információcsere javítását, a nemzeti hatóságok kapacitásépítését, és összehangolt, közös ellenőrzések lebonyolítását.

Magyarország azonban ellenzi az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról szóló javaslatot, hiszen az új hatóság egy újabb bürokratikus intézményt jelentene és a nemzeti hatásköröket is sérthetné – ezt nyilatkozta Varga Mihály pénzügyminiszter még idén tavasszal. Szerinte a nemzeti szuverenitás megőrzése kiemelt fontosságú hazánk számára, és ezen a téren az új európai hatóság létrehozása számos komoly kétséget és kérdést vet fel, amit újra szükséges gondolni. Kijelentette ugyanakkor, hogy Magyarország számára kiemelten fontos a munkavállalók jogainak védelme.

Nemigen érteni, hogy akkor ez miért fáj a kormánynak, hiszen több százezer magyar dolgozik valamelyik uniós tagállamban, és az ügynökség számunkra is fontos tevékenységet folytat majd. Ezért az MSZP európai parlamenti képviselője, Ujhelyi István meglehetősen sarkosan fogalmazott: a „Fidesz képviselőinek furcsa aberrációja, hogy amikor csak tehetik, szembe mennek a magyar emberek és a magyar munkavállalók érdekeivel. Most sem okoztak csalódást”.

Az Európai Parlament keddi plenáris ülésén egyébként a jobb- és a baloldal egyaránt nagy többséggel döntött az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról, amelyet a Fidesz képviselői nem támogattak. A hazai szakszervezetek viszont már korábban is üdvözölték a javaslatot, és nemigen értik, miért megy ismét szembe a kormányoldal a munkavállalók érdekivel.

(Fotó: Favics Péter - MASZSZ)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2314472130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

András Gráner 2018.12.11. 18:25:21

Már nem! Már 90-ben megszavazták a rabszolgaságot! TENGERPICI 2018.12.11.
süti beállítások módosítása