Veled vagyunk

Áder és hivatala nem dolgozott szombaton, az államfőnek címzett nyílt levelet az őrség vette át

2018. december 16. - Magyar Szakszervezet

korda_ssa_ndorpalota.jpgMunkanap volt ugyan, de a Köztársasági Hivatalban senki nem dolgozott, így az Áder Jánosnak a munka törvénykönyve kapcsán címzett nyílt levelet a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökétől csak az őrség vette át. Kordás László szerint most az államfőn múlik, a „rabszolgatörvény” elfogadásának még milyen következményei lesznek

„Egy levelet szeretnénk átadni a köztársasági elnök úrnak, amelyben a munka törvénykönyvével kapcsolatos törvényjavaslat miatt megfogalmazott kifogásaink szerepelnek” – mondta szombati sajtótájékoztatóján a Sándor-palota előtt Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke. Hangsúlyozta, sok mindent szeretnének csinálni, és az államfőn múlik, mi történhet még. A kormány és a parlament ugyanis döntött – hangsúlyozta –, s most Áder János kezében a megoldás kulcsa: békés karácsonyunk lesz, vagy folytatódnak-e a tüntetések, ez a tét.

Fontos lenne, hogy a jogi szempontokon – és a társadalompolitikai aggályokon – túl az államfő mérlegelné azt is, hogy előttünk a karácsony, amit szeretnének az emberek családi körben megünnepelni, de a szakszervezetek nem hagyhatják, hogy végképp kiszolgáltassák őket a tőkének – fogalmazott Kordás. Ezért az érdekképviselet azt kéri, hogy a köztársasági elnök küldje vissza az elfogadott „rabszolgatörvényt” megfontolásra az Országgyűlésnek.

Azt várják, hogy ettől nemcsak a szerdán elfogadott törvénymódosításról, hanem a munka törvénykönyve egészének újragondolásáról induljon széles körű szociális párbeszéd, és a jogszabályban ne csak a tőke szempontjai, hanem a munkavállalók szempontjai is jelenjenek meg a törvényben.

Szombat ugyan munkanap volt, de a Köztársasági Elnöki Hivatalban nem tartózkodott senki, így a levelet csak az őrség tagjai vették át. Kordás László ezért sajnálattal állapította meg, hogy a munkanapok áthelyezése csupán az egyszerű dolgozókra vonatkozik, a közjogi méltóságokra és hivataluk beosztottjaira nem.

Ha a helyzet nem változik, a törvény hatályba lépésével folytatódnak a tiltakozó akciók részben az utcán, részben az érintett munkahelyeken – jelentette ki Kordás. A szakszervezeti szövetség vezetője a tartós sztrájk lehetőségét sem zárta ki.

A MASZSZ tagjai részt vesznek a vasárnap délután 15 órára a Hősök terére meghirdetett tömegdemonstráción is, erről szombat délután egyeztetettek. A jövő hét elején a szakszervezetek és a támogató civil szerveződések részvételével pedig megkezdődhet az országos tiltakozó akciók összehangolása is.

A vasárnapi akció programja: találkozás: 15 órakor a Hősök terén, majd vonulás 15:30-tól az Andrássy út–Oktogon–Nyugati tér–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca útvonalon a Kossuth tér előtt elhelyezett színpadig.

(Fotó: MTI)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5914487578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása