Veled vagyunk

Minimálbér: megvan a megegyezés, de a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem írta alá

2018. december 30. - Magyar Szakszervezet

Jövőre és 2020-ban egyaránt nyolc-nyolc százalékkal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum – erről állapodtak a meg a szociális partnerek vasárnap. A szakszervezetek kétszámjegyű növekedést szerettek volna, de győzött a munkaadók álláspontja.

Megszületett a részleges megállapodás a jövő évi minimálbérről: a munkaadók és munkavállalók képviselői arról egyeztek meg a kormánnyal, hogy 2019-ben és 2020-ban is, nyolc-nyolc százalékos emelés lesz – közölte elsőként a Hír TV. Így jövőre a minimálbér 149 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 195 ezer forint lesz – jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály hozzátette, hogy a kormány nyugodt szívvel csatlakozott a megállapodáshoz, az ezzel kapcsolatos rendelet pedig még idén megjelenik. A tárcavezető emlékeztetett rá, hogy a 2010-es összeghez képest a minimálbér mára megduplázódott, csak azt felejtette el hozzátenni, hogy megszüntették annak adómenetességét.

A kormányhoz közeli Magyar Idők december 17-én még arról írt, hogy jövőre várhatóan átlépi a 200 ezer forintot a garantált szakmunkás bérminimum összege, míg a minimálbér legalább 150 ezer forintra nőhet. Néhány nappal később összeült a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF), ám ott nem született megegyezés, mert a munkáltató oldal nyolc-nyolc százalékos emelést tartott elképzelhetőnek, míg a szakszervezetek mindkét kategóriában kétszámjegyű növekedésre tettek javaslatot. A Magyar Szakszervezeti Szövetség ezért vasárnap az egyezséget nem írta alá.

A Magyar Idők ezzel kapcsolatban azt vetítette előre, hogy amennyiben nem születik egyezség, a kormány várhatóan 150 ezer és 200 ezer forintban határozza meg a két összeget. Az idén a minimálbér egyébként bruttó 138 ezer forint, míg a garantált bérminimum 180,5 ezer forint.

Ha a kormányhoz közeli napilap információ helytállóak voltak, a kabinet nagyvonalúbb ajánlatot tesz, mint amennyiről a szociális partnerek most megállapodtak. Ismételjük: ha az újság értesülései valóban helytállóak voltak, a kormány a saját korábbi álláspontjához képest is visszalépett, mert a kiszivárgott hírek szerint 8,7, illetve 11,9 százalékos növekedést tartottak elképzelhetőnek.

Ez sorban a harmadik „ajándék” a munkavállalóknak: átalakították a cafetéria rendszerét, megszüntetve például a lakhatási és munkajárási támogatás adómentességét, elfogadták a „rabszolgatörvényt”, most pedig a vártnál kisebb minimálbéremeléssel kell beérniük a dolgozóknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4914523086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főbizalmi 2018.12.30. 22:42:19

Aztán el is telt azóta 10 év inflációstól, mindenestől, megelőzött bennünket minden V4 állam. Ez ám a tempó! :D
süti beállítások módosítása