A kormány egyelőre biztosan nem tárgyal a „rabszolgatörvényről” a szakszervezetekkel

2019. január 10. - Magyar Szakszervezet

korda_speti_cio.jpgA kormány az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetése óta a szociális partnerekkel történő egyeztetéseken nem a megállapodás szándékával vesz részt, hanem azokat lényegében csak tájékoztatásnak, esetleg konzultációnak és nem érdemi tárgyalásnak tekinti. Ez az eljárás elfogadhatatlan és sérti az európai normákat is – fogalmaz három szakszervezeti szövetség.

Ahogyan azt a múlt szombati tüntetésen Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke ígérte, az Innovációs és Technológiai Minisztérium épületében átadták a szakszervezetek azt az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelet, amelyben tárgyalásokat kezdeményeznek azokról a követelésekről – egyebek mellett a „rabszolgatörvény” visszavonásáról ­–, amelyeket az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság fogalmazott meg.

A miniszterelnök a csütörtöki sajtótájékoztatóján is világossá tette: a munka törvénykönyvének a túlórát érintő módosításáról egyelőre bizonyosan nem kívánnak tárgyalni.

Íme, a levél:

 

Orbán Viktor

miniszterelnök

Miniszterelnökség

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) keretében, 2014. december 29-én született megállapodás alapján a kormány és a VKF-ben képviselettel rendelkező munkavállalói és munkáltatói érdekképviseletek az elmúlt években mind szakértői bizottságok, mind pedig a VKF Monitoring Bizottsága keretében több körben egyeztetést folytattak a munka törvénykönyve módosításáról, a sztrájktörvény problematikus pontjairól, valamint a különösen nagymértékű fizikai és/vagy pszichés megterhelést okozó munkakörülmények között dolgozó munkavállalók helyzetének javításáról. Megállapodás egyetlenegy kérdésben sem jött létre, annak ellenére sem, hogy a munkavállalói és a munkáltatói oldal több kérdésben egyetértésre jutott.

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács keretében 2010 óta szintén folyamatosan eredménytelen tárgyalások folynak a közszféra bér- és foglalkoztatási helyzetével, munkajogi szabályozásával kapcsolatban.

Tapasztalatunk szerint a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetése óta a szociális partnerekkel történő egyeztetéseken nem a megállapodás szándékával vesz részt, azokat lényegében csak tájékoztatásnak, esetleg konzultációnak és nem érdemi tárgyalásnak tekinti. Határozott álláspontunk, hogy ez az eljárás elfogadhatatlan és sérti az európai normákat is.  

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Tájékoztatjuk, hogy 2018. december 19-én 15 szakszervezet, illetve szakszervezeti szövetség megalakította az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottságot. A Bizottság megfogalmazta követeléseit:

- a munka törvénykönyve átfogó felülvizsgálata, különös tekintettel a rendkívüli munkaidő és a munkaidő keret szabályozására és a munkavállalókra nézve kedvező módosítása;

- a sztrájkjog újraszabályozása, a szociális párbeszéd munkavállalói érdekeket is tükröző érdemi megállapodásokra törekvő működtetése;

- tisztességes munkáért tisztességes béreket a béregyenlőtlenségek mérséklésére is figyelemmel, a béren kívüli juttatásokra vonatkozó kedvező szabályok visszaállítása, a közszféra bérhelyzetének rendezése, különös tekintettel a Kjt. illetménytáblájának rendezésére és a diplomás bérminimum bevezetésére;

- egy rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozása, a korengedményes illetve a korkedvezményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszaállítása, a megváltozott képességű dolgozók támogatása.

 A sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény 2. §. (2) alapján kérjük, hogy a Kormány öt napon belül jelölje ki az egyeztető eljárásban résztvevő képviselőjét.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Kérjük, hogy az egyeztetés helyéről és időpontjáról szóló értesítését haladéktalanul küldje meg részünkre.

Budapest, 2019. január 8.

Üdvözlettel:

Kordás László

elnök

Magyar Szakszervezeti Szövetség

Földiák András

elnök

Szakszervezetek Együttműködési Fóruma

Kuti László

elnök

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

 (Fotó: Népszava)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7314554278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.