Nőnapi nyílt levél

2019. március 09. - Magyar Szakszervezet

unio.jpgA Magyar Szakszervezeti Szövetség nőtagozata elfogadhatatlannak tartja, hogy kevesebbet fizetnek valakinek a munkájáért pusztán azért, mert nő. A kormány semmit nem tesz annak érdekében, hogy ez a különbség megszűnjék vagy legalább mérséklődjék. Annak tükrében meg végképp érthetetlen ez az állapot, hogy az Európai Unió 2014-ben ajánlást tett a tagállamok számára e probléma kezelésére.

Kampányt indított még 2016 nyarán a Magyar Szakszervezeti Szövetség nőtagozata a nemek közötti társadalmi különbségek megszüntetése érdekében. Széles összefogást hirdettünk a nagy női civil szervezetek, a parlamenti pártok és a nyilvánosság részvételével. Konferenciák keretében kinyilvánítottuk, hogy mit gondolunk e témában, s kampányba fogtunk, hogy megkérdezzük az utca emberét, mi a véleménye erről.

Mára kimondható, hogy a többség egyetért a törekvésünkkel. Mindenki érti és tudja, hogy ez több egy „nőcis” ügynél. Ma a nőnapon kimondjuk: elegünk van abból, hogy a férfiak uralta politika ahelyett, hogy megkeresné a helyzet megoldásának módját, inkább csak hallgat. Nem adnak lehetőséget arra, hogy a munkát vállaló nők egyenlő szereplői legyenek a társadalomnak. Nem jönnek el a meghívásunkra, nem dolgoznak a probléma megoldásán. A kormánypárti képviselők ostoba érvekkel, a többség arroganciájával élve leszavazzák a kezdeményezést, hogy a parlament foglalkozzék az EU ajánlásával.

Ez elfogadhatatlan! Nem tűrhetjük tovább, hogy ez az ügy is az agyonhallgatás miatt fulladjon ki. Az érdekegyeztetési fórumon a szociális partnerek vállalták, hogy 2019. március 7-ig elkészül a hazai szabályozás. Nem így lett. Tettek egy ígéretet és azt nem tartották be. Szívesen kisegítjük a törvényalkotót, ha nem megy a szabályozás. Nálunk rendelkezésre áll mind a tudás, mind az akarat.

Azonnal kezdődjék érdemi párbeszéd! A férfias összekacsintás elfogadhatatlan! A kormány és a munkáltatók foglaljanak egyértelmű állást ebben a kérdésben. Senki ne tehessen úgy, mintha minden rendben lenne. A családok nagy támogatója, a kormány végre tegyen annak a sok családfenntartó anyának az érdekében is, aki a kevesebb keresetéből áll helyt napról napra.

Tegyünk együtt az ellen, hogy pusztán azért, mert valaki nő, kevesebbet keres. A nőnap alkalmából is nemet mondunk a nők és férfiak közötti bérkülönbségre azzal, hogy a tisztesség bér és a tisztes bánásmód minden embernek kijár a mai Magyarországon még akkor is, ha éppen lánynak született.

Hercegh Mária

a Magyar Szakszervezeti Szövetség nőtagozatának vezetője

(Fotó: nepszava.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2214679642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.