Veled vagyunk

Lehet-e ma sikeresen sztrájkolni Magyarországon?

2019. március 21. - Magyar Szakszervezet

sztra_jk_2.jpgHa a dolgozókban van kellő elszántság, érvényesíteni tudják a követeléseiket. Erre a legjobb példa az Audi magyarországi gyára, de a munkavállalók másutt is sikereket értek el, s nem egyszer elég volt, hogy munkabeszüntetéssel fenyegessenek. A Hankooknál viszont egyelőre nincs előrelépés: a munkavállalók jelentős része több mint egy hete sztrájkol, de a cég még tárgyalni sem hajlandó a szakszervezetekkel.

A rendszerváltás utáni magyar történelem egyik legnagyobb sztrájkját zárták le az Audinál február elején, és bár cég sokáig nem tűnt késznek a megegyezésre, végül a dolgozók csaknem összes követelését teljesítették. Igaz, ehhez talán az is kellett, hogy a vállalatcsoport más tagjainál akadozott a termelés, mindazonáltal ez kétségkívül sikertörténet, ami példát mutathat mások számára is.

Az Audi azonban nem az egyedüli, ahol a dolgozók sikert értek el. Szinte azonnali bérmegállapodással ért véget a munkabeszüntetés a kipufogóöntvényeket készítő, kínai tulajdonú Wescast Hungary Autóipari Zrt. 1200 fős oroszlányi üzemében, ahol a szakszervezet tájékoztatása szerint a munkáltató eredeti béremelési ajánlatának több mint háromszorosát érték el az összefogás révén március derekán, amikor a sztrájk idején senki nem vette fel a munkát. Az üzemben a béremelés előtt az átlagos fizetés alig haladta meg a garantált bérminimumot, ami Oroszlány és környéke átlagához képest is alacsony fizetésnek számított.

A hatvani Boschnál pedig hatott az Audi-példa: ott egyenesen elmaradt a munkabeszüntetés. A szakszervezeti követelésekhez közeli feltételekkel született bérmegállapodás a cégnél az idén februárban – 14 és fél százalékos béremelést értek el –, ahol egy évvel korábban kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak.

Nem lesz sztrájk a Teva debreceni üzemében, miután a szakszervezet megegyezett a munkáltatóval – derült ki szerdán. Szabóné Lakatos Erzsébet, a Vegyipari Dolgozók Biogal Szakszervezetének titkára elmondta: a gyógyszergyár vezetése eredetileg azt ígérte, hogy április 1-től 7,7 százalékkal növeli a béreket, de nem egyformán mindenkinek.

Mivel a dolgozók ennél többet szerettek volna, február közepén demonstrációt tartottak az üzemnél. Az azóta lezajlott tárgyalások során abban tudtak megállapodni a tulajdonos képviselőivel, hogy a korábban ígérten felüljúlius 1-jétől 3 százalékos béremelést kap valamennyi dolgozó visszamenőleg. Azt is elérte a szakszervezet, hogy azoknak, akiknek a munkáját megfelelőre vagy kiválóra értékelik, minimum 4500 forintot adjanak béremelésként.

A szakszervezetek a bértárgyalásokon elérték a kitűzött céljukat a Continental AG veszprémi gyárában: munkabeszüntetés nélkül megállapodott a sztrájkbizottság a vállalat vezetésével. Somogyi Tiborné, a Continental Automotive Hungary Kft.-nél működő Kábelgyártó Vasas Alapszervezet titkára elmondta, a Continental veszprémi gyárában a dolgozók bérszínvonala meg fog felelni a magyar autóipari beszállító cégek átlagának. Emellett a bérezésnél a lojalitást is figyelembe fogják venni.

Négy-öt munkavállalót viszont azután bocsátottak el a miskolci SEG Automotive Kft. gyárából, hogy február közepén részt vettek az egyébként ott a dolgozók érdektelensége miatt sikertelen sztrájkban. A borsodihir.hu hírportálnak két kirúgott is munkavállaló arról számolt be, hogy három nappal azután, hogy a szakszervezet kellő támogatottság hiányában befejezte a sztrájkot, a logisztikai részleg vezetői nagyjából negyven ember előtt tartottak gyűlést, ahol köszönetet mondtak azoknak, akik a sztrájk alatt is dolgoztak, majd nyilvánosan bejelentették az elbocsátásukat. Az egyik érintett egy, a másik öt éve dolgozott a gyárban.

Egyelőre a Hankook rácalmási gumigyárában is vesztésre állnak a dolgozók. A cégnél múlt kedd óta zajlik a sztrájk, de a vállalat vezetése a munka törvénykönyvével, illetve a sztrájktörvénnyel ellentétes módon nem hajlandó tárgyalni a szakszervezettel. Ehelyett különböző megfélemlítési technikákat és fizetett sztrájktörőket alkalmaz.

A székesfehérvári munkaügyi bírósághoz fordult a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, mivel a Hankook menedzsmentje továbbra sem hajlandó tárgyalni a helyi szakszervezettel – közölte Székely Tamás elnök. Ez nem peres eljárás, így a döntés várhatóan még a héten megszületik.

A Hankook dolgozói nyolc napnál is régebb óta sztrájkolnak – múlt kedden 14 órakor kezdődött a munkabeszüntetés –, ám a cégvezetés azóta sem hajlandó a bérkövetelésekről egyeztetni. Székely Tamás szerint a Hankook ezzel megsérti a sztrájktörvényt, ezért fordultak a bírósághoz. Megjegyezte: a koreai nagykövetségtől és nemzetközi szakszervezetektől is segítséget kértek, s már a nagykövet is sürgeti a cég magyarországi gyárának vezetését az érdekképviseletekkel való tárgyalásra.

Sajátos helyzet állt elő az esztergomi Suzukinál. Ott a munkabeszüntetés szóba sem jött, viszont azonnali hatállyal elbocsátották azt a dolgozót, aki az újonnan alakuló szakszervezet titkára lett volna. A férfit e minőségében munkajogi védelem illetné meg, de őt a Suzuki még az alapszervezet megalakulásáról való hivatalos értesítés előtt elbocsátotta. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke elmondta, hogy a szakszervezet titkárává választott ember „14 és fél éve dolgozott a Suzukinál, ezalatt szalag melletti dolgozóból több ember munkájáért felelős részlegvezetővé léptették elő. Elkötelezettségét mutatja, hogy egy napot sem volt betegszabadságon, munkájára soha nem érkezett panasz”.

Viszont a Suzuki menedzsmentje a dolgozók nyomására 18 %-os béremelésbe egyezett bele. A japán vállalat vezetése az általa partnernek tekintett üzemi tanáccsal folytatott tárgyalásokat, miközben az újonnan alakult szakszervezettel továbbra sem állnak szóba. A Vasas nagyon örül minden béremelésnek, és abban is reménykednek – fogalmazott László Zoltán –, hogy az esztergomi gyár az immár megalakult szakszervezeti alapszervezettel is ki tud előbb-utóbb normális viszonyt alakítani.

(Fotó: hirhugo.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr814706556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása