Veled vagyunk

A MASZSZ nyugdíjastagozata támogatja a népszavazási kezdeményezést

2019. június 06. - Magyar Szakszervezet

nyugdi_j1.jpg„Akarja-e, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alapból folyósított nyugdíjak év eleji megemelése úgy történjen, hogy az átlag alatti nyugellátásban részesülők százalékosan magasabb, ugyanakkor az átlag feletti nyugellátásban részesülők százalékosan alacsonyabb nyugdíjemelésben részesüljenek?” – egyebek mellett ezt bocsátanák referendumra a nyugdíjas érdekképviseletek.

Az Országos Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület öt kérdésben kezdeményez országos népszavazást, s a kérdéseket hitelesítésre benyújtották a Nemzeti Választásai Bizottsághoz (NVB). A testületnek harminc napja van arra, hogy döntést hozzon.

A Karácsony Mihály vezette Országos Nyugdíjas Parlament a megyékben megtartott, a helyi nyugdíjasokat összefogó helyi közösségek, klubok, tagozatok, körök és műhelyek képviselői részvételével megszervezett megyei nyugdíjas parlamentek delegáltjaiból létrejött fórum. A szervezésben részt vesznek az országosan működő nyugdíjas szervezetek és tagozatok. A kérdéseket Karácsony Mihály egyébként magánemberként nyújtotta be.

 

  1. Akarja-e, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alapból folyósított nyugdíjak év eleji megemelése úgy történjen, hogy az átlag alatti nyugellátásban részesülők százalékosan magasabb, ugyanakkor az átlag feletti nyugellátásban részesülők százalékosan alacsonyabb nyugdíjemelésben részesüljenek?
  2. Akarja-e, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alapból főellátásként folyósított havi legkisebb öregségi nyugdíj és a havi legmagasabb öregségi nyugdíj között a különbség harminckilencszeresnél nagyobb ne lehessen?
  3. Akarja-e, hogy az állami, illetve az önkormányzati fenntartású idősotthonokban lakók havi terítési díjának az évenkénti emelkedése ne haladhassa meg az év eleji százalékos nyugdíjemelés mértékét?
  4. Akarja-e, hogy az idősek sérelmére megvalósított bűncselekmények elkövetőinél súlyosbító körülményként vegyék figyelembe a sértett idős emberek korát?
  5. Akarja-e, hogy a munkavállaló heti negyven óra munkaidőn túli foglalkoztatása esetén a túlmunkában eltöltött időt a nyugdíjszámítás szempontjából kiegészítő szolgálati időként kelljen figyelembe venni?

 

Így szólnak a kérdések, amelyek egy része az NVB eddigi gyakorlata szerint költségvetési ügyet érint, s ezért a tiltott tárgyak körébe tartozhat. Más esetekben belekapaszkodhatnak abba, hogy a kérdés nem egyértelmű, illetve nem tartozik az országgyűlés hatáskörébe.

Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjastagozatának vezetője ennek ellenére kijelentette: kiállnak a népszavazási kérdések mellett, mert fontosnak tartják, hogy ezeket napirenden tartsák.

Maga sem vitatja, hogy a felvetéseket lehet kifogásolni, mert ha az NVB akarja, ezeket a költségvetést érintő ügyeknek tekinthetik. Ennek ellenére úgy látják, kell ezekkel a kérdésekkel foglalkozni, különösen a legkisebb és a legnagyobb nyugdíjak kapcsán vetődhetnek fel aggodalmak. Elképesztő ugyanis, hogy 28 ezer alatt, s kétmillió felett is vannak nyugdíjak.

Különösen fontosnak tartja Juhász László, hogy az átlag alatti nyugellátásban részesülők magasabb, ugyanakkor az átlag felett „kereső” nyugdíjasok százalékosan alacsonyabb emelésben részesüljenek, amire a nemzetközi gyakorlatban is van példa. Ez pedig szerinte nem költségvetési kérdés, hiszen ugyanazt a kasszát kívánják másként – szerinte igazságosabban – elosztani.

(Fotó: népszava.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2514880100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungry horse 2019.07.01. 15:38:10

Nem támogatom.
Azért fizettem a magas bérem után egész életemben nem kevés adót, járulékot, hogy betartsam a törvényt, megéljek a családommal és majd nyugdíjasként ne legyenek megélhetési gondjaim.
Akinek a fizetése alacsony volt, a nyögdíja is alacsony lett.
Sokaknak azért volt alacsony a fizetése, mert feketén dolgozott mellett, háztájizott, vagy szimplán végighaknizta az aktív éveit.
Nem szeretném, ha a nyugdíjamat miattuk elinflálnák és azok is ugyan annyit kapnának a végére aki szartak adót, járulékot fizetni, mint azok, akik keményen dolgoztak és fizettek is utána.
süti beállítások módosítása