Veled vagyunk

A Magyar Szakszervezeti Szövetségnek igaza volt, amikor nem írta alá a nyolc százalékos minimálbéremelést

2019. július 31. - Magyar Szakszervezet

ma_jus1ke_p.jpgGyőzelmi jelentés a Központi Statisztikai Hivataltól: egy év alatt több mint 11 százalékkal nőttek az átlagbérek. A Magyar Szakszervezeti Szövetségnek tehát igaza volt, amikor nem írta alá a minimálbér és a garantált szakmunkás bérminimum nyolc százalékos emeléséről szóló megállapodást.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a tavalyi év végén nem írta alá a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) azt a megállapodást, amely szerint az idén nyolc százalékkal nőhet a minimálbér, illetve a szakmunkás bérminimum. Az élet igazolta, hogy a konföderáció helyesen döntött.

Májusban 364 400 forint volt a havi bruttó átlagkereset. Ez 11,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábban mértnél, de ha kiveszik a számításból a közfoglalkoztatottakat, akkor 374 700 forintra jön ki a bruttó átlagkereset. A nettó kedvezmények nélkül 242 300, a kedvezményeket is figyelembe véve 249 800 forint volt.

Ez bőven meghaladja a nyolc százalékot, az élet tehát a MASZSZ-t igazolja. Annak ellenére is, hogy a kormány szándékai szerint alacsonyan kell tartani a fizetéseket. A Magyar Szakszervezeti Szövetség egyébként korábban vizsgálatot folytatott, amelyből kiderült: százból hetven ember nem keresi meg az átlagbért. E szerint a felső tizedbe tartozók annyit visznek haza, mint a munkavállalók fele összesen. A bérolló ráadásul tovább nyílt.

A statisztikát torzíthatja az is, hogy abban az öt főnél kevesebb embert foglalkoztató kis cégek, illetve az egyéni vállalkozók egyáltalán nem szerepelnek. Az aktív dolgozók nagyjából negyede ebbe a körbe tartozik. Őket pedig jellemzően minimálbéren jelentik be.

Lehet persze átlagosan több mint 240 ezer forintos nettó jövedelemről beszélni, de ennél érdekesebb, hogy ez mit jelent. A KSH kimutatásából ugyanis több mint egymillió aktív dolgozó kimaradt, és a számokból az sem derül ki, hogy az átlagos keresetet mennyire távolítják el a valóságtól a jövedelemkülönbségek.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség álláspontja szerint a tényleges jövedelmi viszonyokat úgy lehetne bemutatni, hogy a statisztikában valamennyi aktív dolgozó szerepeljen. Ugyanakkor az átlagjövedelem mellett – amit úgy számolnak ki, hogy az egyes foglalkoztatottakra kifizetett bért elosztják a munkavállalók számával – figyelemmel kellene lenni a mediánbérre is.

Akkor egyértelműen kiderülne, hogy a KSH adatai alaposan félrevezetők. Ez a győzelmi statisztika nem más, mint szemvényvesztés, mert az emberek jelentős többsége bizonyosan nem visz haza havi 240 ezer nettót. A módszertan tehát rossz, s alkalmatlan a valós jövedelmi viszonyok bemutatására. 

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6814987766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2019.08.03. 16:27:41

Ha az lett volna/lenne a kormány szándéka, hogy alacsonyan tartsa a kereseteket, akkor nem csökkenti a járulékokat és az SZJA-t sem, nem ad gyermekkedvezményt a munkavállalóknak, valamint nem szorgalmazza a minimálbér megállapodást sem, nem adna CSOK-ot és nem emelné a fiatalok életkezdését sem.

De nem ez a szándéka.

Az pedig, hogy ezenközben alábecsülte a munkahelyek számának növekedését és a munkaerő(ki)vándorlás hatását egy hosszútávú megállapodásban, melyek együtt okozták a reálbérek brutális növekedését, nem róható fel nekik.

Eközben a tagságotok elillant és lassan már senkit nem képviseltek. Pont azért, mert rendre a kormány ellen próbáltok fellépni, nem pedig a munkavállalókért.
Emlékezünk rá miként nyaltátok a balliberális qrmányok hátsóját bokros, elqró és a libás alatt.
süti beállítások módosítása