Veled vagyunk

A Tisztes Munka Világnapján központi téma: ápolás, gondozás kevés pénzért, embertelenül nehéz körülmények között

2019. október 07. - Magyar Szakszervezet

szocia_lismunka_sok_1.jpgMéltatlanul alacsonyak a bérek, gyakran vállalhatatlanok a munkakörülmények, s rendszeresen csorbul az esélyegyenlőség elve is a sokak által lenézett gondozási, ápolási szektorban, ahol zömében nők dolgoznak. A szakgondozók Magyarországon átlagosan alig több mint 172 ezer forint forintért végzik embertelenül nehéz munkájukat, így nem csoda, hogy kritikus a munkaerőhiány a szakmában – hívja fel a figyelmet a Tisztes Munka Világnapja alkalmából a Magyar Szakszervezeti Szövetség, amely csatlakozott az európai globális akcióhoz, amely idén a szektorban uralkodó tarthatatlan állapotokra hívja fel a figyelmet. A szövetség érdemi szociális párbeszédet kezdeményez.

Magyarországon tizenkettedik alkalommal tartjuk – október 7-én – a Tisztes Munka Világnapját. A globális akciónap központi témája idén a méltatlanul alulértékelt gondozási, ápolási szektor fejlesztésének fontossága, ezen belül is a nemek közti esélyegyenlőség megteremtése – legalábbis a munka világában –, a megfelelő bérezés és minőségi munkakörülmények kiharcolása. A szektor támogatása a gazdasági növekedés ösztönzés szempontjából is fontos – hangsúlyozza közleményében a nemzetközi akcióhoz csatlakozott Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ).

A szövetség felhívja a figyelmet a gondozási, ápolási szektorban jellemző alacsony bérekre és az esetenként minősíthetetlen munkakörülményekre, miközben az itt dolgozók tiszteletre méltó, esetenként emberfeletti munkát végeznek. Az ágazatban túlnyomó részben nők dolgoznak, a fizetett gondozások háromnegyedét ők végzik. Európában az összes foglalkoztatottak 5 százaléka, csaknem 8 millió ember ezt a hivatást választotta.

Emberfeletti munka

Magyarországon a legtöbben a szociális szakellátásban dolgoznak – mondta Kordás László. A MASZSZ elnöke hangsúlyozta: a szakmai munkát végző alkalmazottak 91 százaléka nő, ami nemzetközi szinten is kimagasló arány. Az ágazatban főállásban szakmai munkát végzők több mint harmada 50 évesnél idősebb, csak 7,5 százalékuk fiatalabb 30 évesnél. A szociális dolgozók nagy része hamarosan maga is eléri a nyugdíjas kort, azaz új szakemberekre lesz szükség ebben a vonzónak egyáltalán nem nevezhető szakmában, ám fiatalításra alig van esély.

Folyamatosan nő az egy gondozóra jutó gondozottak száma, ami 2015-ben átlagosan 8,4 volt. Mindezért a KSH adatai szerint 2018-ban a szociális területen az átlagos kereset nettó 172 ezer 154 forint volt, így ez a legkevésbé megfizetett szakmák közé tartozik. Kordás szerint ezek ismeretében egyáltalán nem csoda, hogy a szektorban folyamatos növekvő a munkaerőhiány, a betöltetlen álláshelyek száma jelenleg 3600 körül van. 

Az elnök rámutat: ez súlyos teher a családokra mivel ha nincs elég férőhely és gondozó az állami, önkormányzati és egyéb fenntartású intézményekben, akkor a munkát vállaló szülőknek nincs hol elhelyezniük a gyereket, az idős családtagokat. 

Alulfizetett vagy ingyen dolgozó nők

A gondozásba történő nagyobb anyagi, mentális és személyi befektetés minden országban kiemelten fontos kellene lennie a gyermeket nevelők, az idősödő lakosság és minden érintett méltóságának és egészségének biztosításához. A gondozási ágazat elhanyagolása, a nők alulfizetett vagy ingyenes munkája nagymértékben gátolja a munkaerőpiacra jutásukat, rontja a „piaci értéküket” és súlyosan csorbul a nemek közti béregyenlőség is. A tisztességes, biztonságos és egészséges munkafeltételek megteremtése elengedhetetlen ebben az ágazatban is.

A nemzetközi adatok szerint a fejlett országokban az ágazatba történő befektetések jelentős gazdasági haszonnal is járnak – az ide befektetett 2 százaléknyi GDP 2,4 - 6,1 százalék közötti megtérülést hozna, és 42 millió új munkahelyet teremtene.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség fontosnak tartja, hogy az ország költségvetésében a társadalom valódi érdekeit szolgáló módon és megfelelő figyelmet kapjon a szociális ágazat, a gondozási, ápolási szektor. Az itt dolgozók tisztességes anyagi és erkölcsi elismerést kell kapjanak, a minőségi szociális szolgáltatások pedig mindenkinek elérhetők és igénybe vehetők kell legyenek.

A MASZSZ érdemi szociális párbeszédre hívja az illetékes döntéshozókat, hogy az ágazat, az itt dolgozók és az ágazat szolgáltatásaira igényt tartók érdekében felelős, tisztességes megoldások szülessenek.

(Fotó: Népszava – a szocilális munkások egy korábbi tüntetéséről)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5915208032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása