Veled vagyunk

Ilyen sem volt még: a hároméves bérmegállapodás lejártával a fizetéseket a korábbi szintre csökkentenék

2019. október 15. - Magyar Szakszervezet

vasu_teu.jpgKiderült, megdöbbentően sajátosan értelmezték a hároméves bérmegállapodást a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft.-nél: a cégnél úgy vélik, mivel a 2017-2019-re kötött egyezség ez év végén lejár, ezért a bérek visszaállnak az eredeti szintre, s ennek megfelelően módosították mintegy 900 alkalmazottjuk munkaszerződését.

Megdöbbentette a Vasutasok Szakszervezetét (VSZ) az a furcsa értelmezése a hároméves bérmegállapodásnak, amellyel az érdekvédők a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft.-nél találkoztak. A cégnél ugyanis határozottan állítják: mivel a 2017-2019-re szóló hároméves béremelés meghatározott időre szól, ezért a megemelt munkabérek sem járnak ennél hosszabb ideig.

A munkáltató furcsa értelmezése szerint tehát ez év végén a bérek visszaállnak a 2017-es szintre, s a dolgozóknak erről szóló munkaszerződés-módosítást kellett aláírniuk – adta hírül közleményében a VSZ.  Ilyen végtelenül aggályos megoldással a VSZ még nem találkozott, s mivel a szakszervezet a cégvezetéssel nem jutott egyezségre, az Emberi Erőforrások Minisztériumától kéri a béremelés végrehajtásának értelmezését.

Az ügy tisztázása érdekében a szakszervezet arra a kérdésre is választ vár a minisztertől, hogy az eddigi bérek további folyósítására változatlanul biztosítja-e a kormány a szükséges forrásokat – mondta Zlati Róbert. A VSZ alelnöke szerint felfoghatatlan ez a munkavállalókat bizonytalanságban tartó furcsa szemlélet, ilyennel más munkáltatónál még nem találkoztak. A szakszervezet szerint a cégnél lezajlott munkaszerződés-módosítások feleslegesek és aggályosak is.

(Fotó: vasuteu.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2815223698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2019.10.15. 23:05:36

Arra azért kíváncsi volnék, hogy a szakszervezet vezetői tisztában voltak-e azzal, hogy a megállapodás le fog járni? Ha igen, miért nem kezdeményezték új megállapodás megkötését még a lejárat előtt? Ami történt, az a dolgozóknak nyilván szívás, de formálisan a cégnek igaza van : a szerződés lejárt, új nincs, akkor nyilván a régi alapján fog bért fizetni és nem a munkáltató érdeke, hogy magasabb bért fizessen.
süti beállítások módosítása