Bértárgyalás a BKV-nál: a szakszervezetek kitartanak a 15 százalékos követelés mellett

2019. november 15. - Magyar Szakszervezet

bkv_1.jpgNem tett béremelési ajánlatot a BKV vezetése a bértárgyalás-sorozat csütörtöki nyitófordulóján. A cégnél működő érdekképviseletek viszont mostanra felsorakoztak az Egységes Közlekedési Szakszervezet mögé, amely már október elején – elsőként – közölte, hogy 15 százalékos emelést tart elfogadhatónak.

A vezérigazgatónak, Bolla Tibornak írt levelében is szorgalmazza az érdemi bértárgyalások mielőbbi megkezdését az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), miután november 14-én legfeljebb formálisnak nevezhető tapogatódzó megbeszéléssel indított a cégvezetés – olvasható a szakszervezet közleményében. Ez, a bértárgyalásra még csak nem is hasonlító első forduló mindössze arra volt jó, hogy az EKSZ megismételje a már hónapokkal ezelőtt jelzett 15 százalékos béremelési igényét.

Igaz, ezúttal a cégnél működő többi szakszervezet is beállt a sorba, így a munkavállalói oldalon egységesen 15 százalékos emelés az elvárás – mondta Naszályi Gábor. Az EKSZ elnöke a levelében is felhívta a vezérigazgató figyelmét arra, hogy ezt a mértéket csupán a teljesíthetőségi korlátok miatt állították be mindössze 15 százalékra, holott valójában ennél sokkal nagyobb bérfejlesztés is indokolt lenne.

Naszályi emlékeztet rá: az EKSZ nem írta alá a 2019-es 8 százalékos bérfejlesztést, ezzel is jelezve, hogy méltatlanul kevésnek tartja azt. Az elnök szerint az idő és a tények őket igazolták, hiszen a cégnél a bérkiáramlás jóval magasabb volt az erre az évre elfogadott mértéknél.

Az elnök hangsúlyozza, hogy az előrejelzések szerint 2020-ban határozottan kétszámjegyű emelés várható. Naszályi szerint egyébként azt is előre tudni lehetett, hogy a BKV-s járművezetők létszámának akár csak részleges feltöltése is relatív jövedelemcsökkenést fog okozni a régiek körében az új emberekhez képest. Ez így is lett – szögezi le.

Beigazolódott a szakszervezetnek az évek óta hangoztatott véleménye is, miszerint a BKV-nál kimutatott átlagos jövedelemszinthez rengeteget kell túlórázniuk a munkavállalóknak. Súlyos problémának tartja az elnök továbbá, hogy a cég milliárdokat költ a gyorsan lemorzsolódó újak kiképzésére is, ahelyett, hogy ezt a pénzt megfelelő bérekre költené. Emellett felhívja a figyelmet arra is, hogy az alacsony bérek miatt a BKV-nál a mai napig kevés a karbantartó, és egyéb kiszolgálói területen is súlyos létszámhiány van.

Az EKSZ kitart az évek óta hangoztatott álláspontja mellett: elsősorban a meglévő BKV- dolgozókat kell méltó bérekkel, megbecsüléssel, jobb munkakörülményekkel megtartani.

(Fotó: nepszava.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1215307106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.