Sztrájkkészültség a BKV-nál

2019. március 19. - Magyar Szakszervezet

bkvsztra_jk.jpgElfogyott a BKV-sok türelme, a szakszervezetek ma megkezdték a sztrájk előkészületeit, mert keveslik a cégvezetés makacsul kitartott 5 százalékos béremelési ajánlatát. A munkavállalói képviseletek kétszámjegyű emelést követelnek, ám konkrét mértéket, 15 százalékot eddig egyedül az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) jelentett be. Napokon belül kiderül, megbénul-e a közeljövőben, rövidebb-hosszabb időre a főváros közlekedés

Tovább

Kordás László: Kevés a munkaügyi ellenőrzés, túl sok a munkahelyi baleset

munkabaleset_1.jpgEgyre több a munkahelyi baleset: öt év alatt nagyjából 15 százalékkal nőtt a regisztrált esetek száma. Ennek oka a dolgozók fokozott leterheltsége, a másik a munkaügyi ellenőrzések gyakoriságának csökkenése: egy-egy cég átlagosan 82 évente számíthat hatósági vizsgálatra.

Tovább

A MASZSZ a Hankookot érdemi egyeztetés lefolytatására szólítja fel

hankook.jpgTűrhetetlen, hogy a Hankook Tyre Magyarország Kft., a magyar kormány egyik kiemelt stratégiai partnere lábbal tiporja a hazai törvényeinket, és semmibe veszi a dolgozók jogait. A cég működését 2012, az együttműködési megállapodás megkötése óta több tízmilliárdnyi közpénzzel – közvetlen juttatásokkal és adókedvezményekkel – támogatták, így végképp elfogadhatatlan, hogy a társaság nem hajlandó eleget tenni törvényes kötelezettségeinek.

Tovább

Nőnapi nyílt levél

unio.jpgA Magyar Szakszervezeti Szövetség nőtagozata elfogadhatatlannak tartja, hogy kevesebbet fizetnek valakinek a munkájáért pusztán azért, mert nő. A kormány semmit nem tesz annak érdekében, hogy ez a különbség megszűnjék vagy legalább mérséklődjék. Annak tükrében meg végképp érthetetlen ez az állapot, hogy az Európai Unió 2014-ben ajánlást tett a tagállamok számára e probléma kezelésére.

Tovább

MASZSZ tisztújító kongresszusa: a vezetők maradnak, de harcosabb szakszervezetet ígérnek

korda_sfoto_1.jpgBizalmat szavaztak a Magyar Szakszervezeti Szövetség tisztújító kongresszusán az eddigi elnöknek és alelnöknek is. A szervezet vezetésében tehát nincs változás, de mindketten szélesebb körű összefogást, még határozottabb és harcosabb fellépést ígértek a munkavállalók érdekeinek képviseletében.

Tovább

A MASZSZ a „rabszolgatörvény” ügyében az Európai Bizottsághoz fordult

eubiz.jpgAz Európai Bizottsághoz fordult a Magyar Szakszervezeti Szövetség a munka törvénykönyvének a túlmunka szabályait érintő módosításai miatt, mert azok sérthetik a munkaidő-szervezés egyes szempontjairól szóló uniós irányelv rendelkezéseit.

Tovább

Kordás: Az Audi követendő példa mindenkinek

korda_saudi.jpg

A megyei akciószövetségek közreműködésével az ország hatvan helyén szerveztek valamilyen tiltakozó demonstrációt január 19-én. Ezeket a csoportokat meg kell őrizni, s országos hálózattá fejleszteni – fogalmazott a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnök. Szerinte számunka képzéseket kell szervezni, amely kiterjedne az új helyi szakszervezetek létrehozásának szabályai, illetve arra, milyen feltételekkel lehet sztrájkot szervezni.

Tovább

Vajon kinek az érdekeit képviseli a Munkástanácsok elnöke?

ke_pernyo_foto_2019-01-20_12_24_57.jpgPártpolitikai célokat, s nem a munkavállalók érdekeit szolgálják a szombati akciók – ezt nyilatkozta­ Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. Egyértelműen a dolgozók helyzetének javításáról szóltak a megmozdulások, s ha valaki mást állít, árt a most formálódó akcióegységnek, s a jogaikért küzdő embereknek – hangsúlyozza a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Kordás László szerint ezzel Palkovics becsapja az általa képviselt munkavállalókat is.

Tovább

Kordás László: Nem akarunk rabszolgák lenni

korda_ske_ptataba_nya.jpg

Országszerte demonstrációkat hirdettek szombatra a szakszervezetek, civil szervezetek és az ellenzéki pártok. A kormány szerint a bevándorláspárti Soros György bérencei vonultak az utcára, de a tüntetők nem a migránsokról beszéltek, hanem a „rabszolgatörvény” visszavonását, s tisztességes munkáért tisztességes bért követeltek. 

Tovább