A "rabszolgatörvény" az Európai Szakszervezeti Szövetségnek sem tetszik

2019. január 10. - Magyar Szakszervezet

luca.jpg

Aggodalmát fejezte ki a "rabszolgatörvénnyel" kapcsolatban az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára is. Az Orbán Viktorhoz intézett levelét teljes terjedelmében közöljük.

Tovább

A kormány egyelőre biztosan nem tárgyal a „rabszolgatörvényről” a szakszervezetekkel

korda_speti_cio.jpgA kormány az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetése óta a szociális partnerekkel történő egyeztetéseken nem a megállapodás szándékával vesz részt, hanem azokat lényegében csak tájékoztatásnak, esetleg konzultációnak és nem érdemi tárgyalásnak tekinti. Ez az eljárás elfogadhatatlan és sérti az európai normákat is – fogalmaz három szakszervezeti szövetség.

Tovább

Ha kell, álljon le az ország!

korda_skossuthte_r1.jpgMindenkit országos demonstrációra hív január 19-ére a Magyar Szakszervezeti Szövetség, amelynek célja, hogy amennyiben a rabszolgatörvényt nem vonják vissza, egy napon egy időre álljon le az ország. Ha ez kevés, a konföderáció kész további akciókat is hirdetni.

Tovább

A volánosok kitartanak a kétszámjegyű béremelés mellett

vola_nbusz.jpgElfogadhatatlanul kevés a nyolc százalékos minimálbéremelés a Volán-dolgozókat képviselő Közúti Közlekedési Szakszervezet szerint, mert a kétszámjegyűnél kisebb mértékű emelésnek beláthatatlan következményei lehetnek a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatban. A szakszervezetnél nem értik, hogyan hódolhatott be Liga és a Munkástanácsok, hiszen alig néhány napja a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel egységesen kétszámjegyű emelést tartottak elfogadhatónak.

Tovább

Ha a munkavállalók is akarják, jöhet a sztrájk

kordasatv.jpgVonják vissza a „rabszolgatörvényt”, szabályozzák újra a sztrájktörvényt, s vezessenek be rugalmasabb nyugdíjrendszert – egyebek mellett ezt követelik a szakszervezetek. A Hősök terén szombat délután kettőkor kezdődő tüntetésre pedig várják azokat, aki mindezzel egyetértenek.

Tovább

Minimálbér: megvan a megegyezés, de a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem írta alá

Jövőre és 2020-ban egyaránt nyolc-nyolc százalékkal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum – erről állapodtak a meg a szociális partnerek vasárnap. A szakszervezetek kétszámjegyű növekedést szerettek volna, de győzött a munkaadók álláspontja.

Tovább

Tényleg szilveszter előtt egy nappal kell dönteni a jövő évi minimálbérről?

vargamiha_ly.jpgEléggé abszurd helyzet állt elő, mert a munkaadók és munkavállalók képviselői december 30-án dönthetnek a jövő évi minimálbér összegéről. Ha nincs egyezség, a kormány mondhatja ki a végső szót, de mikor? Szilveszterkor összeül a kabinet, hogy kormányrendeletben állapítsa meg, mennyi lehet jövőre a legkisebb minimálbér?

Tovább

Mit üzentek a Várból a szakszervezeteknek is a tüntetők péntek este?

sa_ndorpalota.jpgEz csak a kezdet, elegünk volt, nem akarunk rabszolgák lenni, hanem folytatjuk – talán ezek a fordulatok hangzottak el a legtöbbször a Szégyelld magad, János! címmel a rabszolgatörvény elfogadása miatt meghirdetett pénteki tüntetésen. A teljesség igénye nélkül választottunk ki néhány markáns mondatot. Tekintsék ezt kivonatos jegyzőkönyvnek.

Tovább

A vasutasok nem kérik a kormánytól a karácsonyi ajándékot

vasutasok.jpgMagasabb bérekre, kevesebb túlórára és rugalmas nyugdíjrendszerre cserélnék be a vasutasok a kormánytól kapott karácsonyi ajándékot, a békés családi ünnepre időzített rabszolgatörvényt. A magyar vasutasok ugyanis nem akarnak és nem tudnak már többet dolgozni, a szakszervezet pedig nem hagyja, hogy újabb bőrt nyúzzanak le a már most is végtelenül leterhelt, az ünnepek idején is szolgálatot teljesítő emberekről – írja közleményében a Vasutasok Szakszervezete.

Tovább

Ne írja alá Áder János a rabszolgatörvényt!

a_derja_nos1.jpgA Magyar Szakszervezeti Szövetség petícióban követeli, hogy a köztársasági elnök ne írja alá, hanem az Alaptörvényben rögzített jogával élve küldje vissza átdolgozásra az Országgyűlésnek a rabszolgatörvénynek keresztelt törvénymódosítást.

Tovább