A Fidesz Brüsszelben is szembemegy a munkavállalókkal

2018. december 11. - Magyar Szakszervezet

rabszolga11.jpgA Fidesznek az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozása sem tetszik, mert féltik a nemzeti szuverenitásunkat. Az Európai Parlament igen nagy többsége viszont igennel szavazott erről, míg a fideszesek a nem gombot nyomták meg. A szakszervezetek sajnálatosnak tartják, hogy a kormányoldal megint szembemegy a munkavállalói érdekekkel.

Tovább

Rabszolgatörvény: útlezárás biztosan lesz, de más akciók is jöhetnek még

korda_satv111.jpgAmennyiben az országgyűlés a munka törvénykönyvének tervezetét megszavazza, mindazok nevét nyilvánosságra hozzák, akik igennel voksoltak, s valamennyi Fidesz-irodánál megjelennek, hogy szembesítsék a kormánypárti képviselőket döntésük várható következményeivel – közölte Kordás. Vagyis azzal: megint jöhet a hatnapos munkahét.

Tovább

Elég volt a kormányzati önkényből! Utcára vonulunk!

sztra_jkos_jpg_22_3_jpg_ma_solat.jpgA hatalom a társadalom széles rétegei ellen indított támadást: évi ötven nap túlmunkára köteleznék a munkavállalókat, a jelenleginél is kiszolgáltatottabbá helyzetbe kényszerítenék a közszolgákat, s veszélybe kerülhet a tudományos kutatás szabadsága és a tanszabadság. Ezért a Magyar Szakszervezeti Szövetség december 8-ra demonstrációt hirdet.

Tovább

Egy platformon a munkások és a diákok a hatalom intézkedései ellen

korda_sdia_kok.jpgA diákok támogatják a szakszervezetek, az érdekképviseletek pedig az egyetemi hallgatók tiltakozó akciót – talán ez volt a legfontosabb üzenete a tanszabadság korlátozása miatt tüntető fiatalok és két szakszervezeti vezető részvétel csütörtökön a Kossuth téren megrendezett munkás-diák fórumnak.

Tovább

Részben visszakozott Kósa szerdán

ko_salajos1.jpgA versenyszféra három országos szakszervezeti konföderációja (Liga Szakszervezetek, Magyar Szakszervezeti Szövetség, Munkástanácsok Országos Szövetsége) egyeztetett szerdán a T/3628 számon jegyzett, Munkaidő-szervezéssel és a munkaerőkölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról címet viselő törvényjavaslat egyik benyújtójával, Kósa Lajossal és a Pénzügyminisztérium képviselőivel.

Tovább

Munkahelyeket hoz vagy visz a negyedik ipari forradalom?

korda_stana_cskoza_s1.jpg

Kiket és hogyan érinthet a negyedik ipari forradalom, s a problémák felmérése után tudnak-e az érdekképviseletek megfelelő válaszokat arra, miként kerülhetnek ki győztesen ebből a folyamatból, s hogyan őrizhetők meg a munkahelyek, hogy a változások minél kisebb konfliktusokat szüljenek? Ezekre a kérdésekre is keresik a választ Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Friedrich Ebert Alapítvány hétfői tanácskozásán.

Tovább

Jöhet az évi négyszáz óra túlmunka – de ez a tíz hét plusz tényleg belefér az emberek életébe?

korda_sfoto.jpgA mostani 250 helyett évente akár négyszáz óra túlmunkát is elrendelhetne a munkaadó két fideszes képviselő javaslata szerint. Ezzel együtt törölnék a munka törvénykönyvéből azt a passzust is, amely szerint a „kollektív szerződés rendelkezése alapján legfeljebb évi háromszáz óra rendkívüli munkaidő rendelhető el”.

Tovább

Mi a helyzet a nők elleni erőszakkal a munkahelyeken?

ero_szak.jpgA nők elleni munkahelyi erőszakról készített felmérést az Idea Intézet. A válaszolók többsége úgy nyilatkozott, hogy nem tapasztalt szexuális zaklatást a kollegáitól vagy feletteseitől, de ha igen, azt rendszerint az érintett elhallgatta.

Tovább

A munkavédelemmel az ellenőrzött esetek kétharmadában bajok vannak

munkave_delem.jpgMintegy 223 ezer munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták a Pénzügyminisztérium munkavédelmi főosztálya által készített jelentés szerint az idei esztendő első három negyedévében. Szabálytalanságokat az esetek 66 százalékánál tapasztaltak, ami megegyezik az előző év azonos időszakával. Vagyis az ügyek kétharmadában valamilyen visszásságra bukkantak. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint ez is indokolja, hogy az állam alkalmazzon jóval több embert a munkabiztonság ellenőrzésére.

Tovább

Nyugdíjminimum: a kormány szerint nem kell emelni, mert keveseket érint, ami nem igaz

nyugdi_j.jpgA nyugdíjminimum nagyon kevés embert érint, mert a havi 28 500 forintos juttatásban részesülő ellátottak aránya tizedszázalékban mérhető a kormány szerint. De ha ez így van, akkor a költségvetést sem érinti, tehát a kabinet nyugodtan felemelheti ezt a szánalmasan alacsony összeget – véli Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Tovább