MASZSZ tisztújító kongresszusa: a vezetők maradnak, de harcosabb szakszervezetet ígérnek

2019. február 22. - Magyar Szakszervezet

korda_sfoto_1.jpgBizalmat szavaztak a Magyar Szakszervezeti Szövetség tisztújító kongresszusán az eddigi elnöknek és alelnöknek is. A szervezet vezetésében tehát nincs változás, de mindketten szélesebb körű összefogást, még határozottabb és harcosabb fellépést ígértek a munkavállalók érdekeinek képviseletében.

Tovább

A MASZSZ a „rabszolgatörvény” ügyében az Európai Bizottsághoz fordult

eubiz.jpgAz Európai Bizottsághoz fordult a Magyar Szakszervezeti Szövetség a munka törvénykönyvének a túlmunka szabályait érintő módosításai miatt, mert azok sérthetik a munkaidő-szervezés egyes szempontjairól szóló uniós irányelv rendelkezéseit.

Tovább

Kordás: Az Audi követendő példa mindenkinek

korda_saudi.jpg

A megyei akciószövetségek közreműködésével az ország hatvan helyén szerveztek valamilyen tiltakozó demonstrációt január 19-én. Ezeket a csoportokat meg kell őrizni, s országos hálózattá fejleszteni – fogalmazott a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnök. Szerinte számunka képzéseket kell szervezni, amely kiterjedne az új helyi szakszervezetek létrehozásának szabályai, illetve arra, milyen feltételekkel lehet sztrájkot szervezni.

Tovább

Vajon kinek az érdekeit képviseli a Munkástanácsok elnöke?

ke_pernyo_foto_2019-01-20_12_24_57.jpgPártpolitikai célokat, s nem a munkavállalók érdekeit szolgálják a szombati akciók – ezt nyilatkozta­ Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. Egyértelműen a dolgozók helyzetének javításáról szóltak a megmozdulások, s ha valaki mást állít, árt a most formálódó akcióegységnek, s a jogaikért küzdő embereknek – hangsúlyozza a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Kordás László szerint ezzel Palkovics becsapja az általa képviselt munkavállalókat is.

Tovább

Kordás László: Nem akarunk rabszolgák lenni

korda_ske_ptataba_nya.jpg

Országszerte demonstrációkat hirdettek szombatra a szakszervezetek, civil szervezetek és az ellenzéki pártok. A kormány szerint a bevándorláspárti Soros György bérencei vonultak az utcára, de a tüntetők nem a migránsokról beszéltek, hanem a „rabszolgatörvény” visszavonását, s tisztességes munkáért tisztességes bért követeltek. 

Tovább

Munkaügyi ellenőrzések: a dolgozók már éppen eléggé kiszolgáltatott helyzeteben vannak

ke_pernyo_foto_2019-01-17_17_17_34.pngA foglalkoztatók hetven százalékánál tapasztalt valamilyen jogsértést a munkaügyi hatóság a most nyilvánosságra hozott jelentése szerint. Így jellemző a munkaidővel, a pihenőidővel, illetve a rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos visszaélés. Ez azért is különösen fontos, mert a munka törvénykönyvének módosítása – a „rabszolgatörvény” – kapcsán a kormány azzal érvel, hogy a túlmunka szabályainak változása a dolgozók érdekeit szolgálja.

Tovább

A kormány egyelőre biztosan nem tárgyal a „rabszolgatörvényről” a szakszervezetekkel

korda_speti_cio.jpgA kormány az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetése óta a szociális partnerekkel történő egyeztetéseken nem a megállapodás szándékával vesz részt, hanem azokat lényegében csak tájékoztatásnak, esetleg konzultációnak és nem érdemi tárgyalásnak tekinti. Ez az eljárás elfogadhatatlan és sérti az európai normákat is – fogalmaz három szakszervezeti szövetség.

Tovább

Ha kell, álljon le az ország!

korda_skossuthte_r1.jpgMindenkit országos demonstrációra hív január 19-ére a Magyar Szakszervezeti Szövetség, amelynek célja, hogy amennyiben a rabszolgatörvényt nem vonják vissza, egy napon egy időre álljon le az ország. Ha ez kevés, a konföderáció kész további akciókat is hirdetni.

Tovább