Rendhagyó segélykiáltás: itt a vasutasok követeléscsomagja

2019. november 12. - Magyar Szakszervezet

ma_v_1.jpgÚj típusú hároméves bérmegállapodást, munkaidő-csökkentést, 3 millió forintos hűségpénzt, a kedvezményes nyugdíjba vonulás új rendszerét, valamint értékesebb cafetériát is követel a Vasutasok Szakszervezete abban a 14 pontos csomagban, amelyet rendhagyó módon a MÁV-csoport vezetésének felkérésére tett a döntéshozók asztalára. 

Tovább

A BKV-sok bérét is befolyásolhatják a választási kampányban tett ígéretek

bkv.jpgEgyre feszültebbek a BKV-nál dolgozók, nem tudják ugyanis, hogy a jövő évi béremelést mennyire befolyásolja a tulajdonosi összetételben bekövetkezett változás, valamint a főpolgármester-váltás. Bértárgyalásról egyelőre szó sincs, a vezérigazgató nem is válaszolt az Egységes Közlekedési Szakszervezet egyeztetési kezdeményezésére, s a 15 százalékos béremelési követelésre sem.

Tovább

Ilyen sem volt még: a hároméves bérmegállapodás lejártával a fizetéseket a korábbi szintre csökkentenék

vasu_teu.jpgKiderült, megdöbbentően sajátosan értelmezték a hároméves bérmegállapodást a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft.-nél: a cégnél úgy vélik, mivel a 2017-2019-re kötött egyezség ez év végén lejár, ezért a bérek visszaállnak az eredeti szintre, s ennek megfelelően módosították mintegy 900 alkalmazottjuk munkaszerződését.

Tovább

A kormány két éve csak hitegeti a szociális ágazatot

me_rce.jpg

A kormány két éve nem tarja be a szociális ágazatban dolgozóknak tett ígéretét, s ha továbbra sem születik egyezség, a szakszervezetek ismét sztrájkot hirdetnek. Az érdekképviseletek kizárólag törvényes munkabeszüntetést szerveznek, így a még elégséges szolgáltatásokról szóló megállapodás hiánya miatt most kénytelenek a 2019. október 10-re meghirdetett munkabeszüntetést elhalasztani, és várják, hogy erről a bíróság döntsön.

Tovább

A Tisztes Munka Világnapján központi téma: ápolás, gondozás kevés pénzért, embertelenül nehéz körülmények között

szocia_lismunka_sok_1.jpgMéltatlanul alacsonyak a bérek, gyakran vállalhatatlanok a munkakörülmények, s rendszeresen csorbul az esélyegyenlőség elve is a sokak által lenézett gondozási, ápolási szektorban, ahol zömében nők dolgoznak. A szakgondozók Magyarországon átlagosan alig több mint 172 ezer forint forintért végzik embertelenül nehéz munkájukat, így nem csoda, hogy kritikus a munkaerőhiány a szakmában – hívja fel a figyelmet a Tisztes Munka Világnapja alkalmából a Magyar Szakszervezeti Szövetség, amely csatlakozott az európai globális akcióhoz, amely idén a szektorban uralkodó tarthatatlan állapotokra hívja fel a figyelmet. A szövetség érdemi szociális párbeszédet kezdeményez.

Tovább

MASZSZ nyugdíjastagozata: A szavazatunk nem eladó

A nyugdíjasok megalázónak tartják a rezsiutalványt

rezsi.jpgVégtelenül megalázónak és igazságtalannak is tartja a nyugdíjasoknak szánt 9 ezer forintos rezsiutalványt a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjastagozata.  Az egyeztetés nélküli, hirtelen ötlettel a kormány egyértelmű szándéka az idős emberek szavazatának megvásárlása az őszi önkormányzati választásokra.

Tovább

Az adórendszer átalakítását sürgeti a legnagyobb szakszervezeti szövetség

maszsz_2.jpgAz egykulcsos adórendszer sürgős változtatását szorgalmazza ismét a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, mert véleményes szerint ezzel lehetne javítani azon a szégyenteljes helyzeten, amelyet a közelmúltban az Eurostat is feltárt: a régiós országok közül a magyaroknál már csak Bulgáriában élnek rosszabbul.

Tovább

A Magyar Szakszervezeti Szövetségnek igaza volt, amikor nem írta alá a nyolc százalékos minimálbéremelést

ma_jus1ke_p.jpgGyőzelmi jelentés a Központi Statisztikai Hivataltól: egy év alatt több mint 11 százalékkal nőttek az átlagbérek. A Magyar Szakszervezeti Szövetségnek tehát igaza volt, amikor nem írta alá a minimálbér és a garantált szakmunkás bérminimum nyolc százalékos emeléséről szóló megállapodást.

Tovább

Tovább szakadunk le Szlovákiától?

fizete_semele_s.jpegElképesztő, hogy a magyar kormány minimálbérrel kapcsolatos tavalyi döntése nyomán még inkább leszakadunk Szlovákiától is. Ott jövőre átszámítva 157 ezer forint lehet a minimálbér nettója, ami most nálunk nem egészen százezer forint, de 2020-ra is csak 107 ezer lesz...

Tovább

Útlezárásokkal tiltakoztak a vasasok az esztergomi Suzuki-gyárnál

u_tza_r1.jpgFélpályás útlezárásokkal tiltakozott hétfőn a Vasas Szakszervezeti Szövetség az esztergomi Suzuki gyárnál. Az érdekvédők azért léptek fel, mert a cég még mindig nem a jogszabályok szerint vállalja a kapcsolatot a szakszervezettel.

Tovább