Régi-új vezetés a Vasutasok Szakszervezeténél

2019. május 18. - Magyar Szakszervezet

melegja_nos.jpg

Megerősítette a Vasutasok Szakszervezete XIX. kongresszusán az eddig vezetőket, így továbbra is Meleg János áll a szervezet élén.

Tovább

Kampányt indít a MASZSZ az EP-választáson való részvétel mellett

zama_rdi_1.jpgA demokráciának magában kell foglalnia a valóságos részvételt a politikai döntésekben, s a demokratikus részvételt a társadalomban és a munkahelyeken – ezt hirdette meg az Európai Szakszervezeti Szövetség az EP-választások kapcsán. A Magyar Szakszervezeti Szövetség támogatja ezt, és mindenkit az európai parlamenti választáson való részvételre ösztönöz.

Tovább

Május elseje: Kordás László szerint hősök nélkül nem lehet szembeszállni az önkénnyel

Hosszú idő után első alkalommal állt közös színpadra május 1-jén több szakszervezet. A szónokok legfontosabb üzenete: összefogás nélkül a munkavállalók érdekében nem tudnak sikert elérni. Ehhez pedig szükség van egyéni hősökre is, akik nem ijednek meg, s kiállnak a dolgozók érdekeiért. A szervezek között ott volt az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetéges, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.

ke_pernyo_foto_2019-05-01_14_23_45.png

Tovább

Magasabb bért, több jogot a munkavállalóknak!

ma_jus1ke_p.jpgTisztességes bért, napi legfeljebb nyolcórás munkaidőt, ötnapos munkahetet, s általában is több jogot követelünk a munkavállalóknak és a szakszervezeteknek! Vagyis azon a harcos úton megyünk tovább, amelyen elődeink annak idején elindultak. Hiszen a chicagói munkásszakszervezetek már 1886. május 1-jére sztrájkot szerveztek a nyolcórás munkaidő bevezetése érdekében. Magyarországon egyes területeken ma is ez a tét.

Tovább

Kordás László: A szakszervezeteknek nem dolga politikai pártok támogatása

korda_su_jabb.jpgNem lát olyan politikai pártot Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, amely mellett teljes mellszélességgel kiállhatnának, de nem is ez a dolguk. A tagság politikailag sokszínű, és az érdekképviseletek feladata legfeljebb a munkavállalók érdekeit szolgáló célok megfogalmazása, s a pártok döntik el, hogy azokból miként szemezgetnek, a választók pedig ennek megfelelően dönthetnek.

Tovább

Igazságosabb Európát a munkavállalóknak!

eszsz.jpgAz európai parlamenti választásokon mindenki menjen el szavazni, és azokra voksoljon, akik támogatják a szakszervezeti követeléseket, s jobb jövőt ígérnek a nők és férfiak, a fiatalok és az idősebbek számára egyaránt – erre hív fel az Európai Szakszervezeti Szövetség. A tömörülésnek tagja öt hazai konföderáció: az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.

Tovább

Magyarországon bárhogyan lehet jogot alkotni?

ab.jpgNemcsak a munka törvénykönyve módosításának botrányos körülményei miatt, hanem azért is aggályos a túlóratörvény, mert azt érdemi egyeztetés nélkül erőltette rá a hatalom a szociális partnerekre, vagyis a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseleteire – jelentette ki Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Tovább

Foglalkoztatási biztos: A szociális párbeszéd Brüsszelben is kiemelt téma

img_0829.JPG

Magyarországon az érdemi szociális párbeszéd és partnerség ellenében ható kormányzati politikákkal szemben a nemzeti keretek között nincs vagy alig van lehetőség az érdemi fellépésre, mert a kormány nem tanúsít semmiféle fogadókészség. Ezért a Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint az unió részéről elengedhetetlen lenne a közösségi fellépés, de akár a szankcionálás is a munka világában tapasztalt anomáliákkal szemben.

Tovább

A kormány miért titkolózik a valódi bérekről

A Magyar Szakszervezeti Szövetség felháborítónak tartja, hogy továbbra is folytatódik a titkolózás, a valóság elkenése a valódi magyar bérekről. A Központi Statisztikai Hivatal által kiadott 2019-es januári béradatok azt mutatják, hogy egy átlagos magyar dolgozó bruttó fizetése 343 és fél ezer forint volt. Ez azonban egy nagy átverés.

Tovább