Veled vagyunk

A vasutasok nem kérik a kormánytól a karácsonyi ajándékot

2018. december 22. - Magyar Szakszervezet

vasutasok.jpgMagasabb bérekre, kevesebb túlórára és rugalmas nyugdíjrendszerre cserélnék be a vasutasok a kormánytól kapott karácsonyi ajándékot, a békés családi ünnepre időzített rabszolgatörvényt. A magyar vasutasok ugyanis nem akarnak és nem tudnak már többet dolgozni, a szakszervezet pedig nem hagyja, hogy újabb bőrt nyúzzanak le a már most is végtelenül leterhelt, az ünnepek idején is szolgálatot teljesítő emberekről – írja közleményében a Vasutasok Szakszervezete.

A vasutasok most, még karácsony előtt szólnak: nem tetszik nekik a kormánytól kapott karácsonyi ajándék, ezért legkésőbb az ünnepek után becserélnék valami másra, például, megfelelő bérekre, kevesebb túlórára, létszámnövelésre, méltó munkakörülményekre, munkájuk elismerésére és az évekkel ezelőtt eltörölt korengedményes és korkedvezményes nyugdíj helyett ígért, de a mai napig nem teljesített rugalmas nyugsíjrendszer bevezetésére, valamint a menetkedvezmény végleges rendezésére – olvasható a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) közleményében.

Meleg János elnök szerint végtelenül nagy cinizmusra és a munkásemberek semmibe vételére vall, ahogyan a kormány az ünnepre időzítve és tagjai álszent mosolyával kísérve átnyújtotta a magyar embereknek a karácsonyi adományát, a munka törvénykönyvébe szépen becsomagolt korbácsot, amellyel a munkáltatók a végtelenségig hajszolhatják majd a dolgozóikat. 

 A szakszervezeti vezető elismeri, az elmúlt két évben megkezdődött az ágazatban a bérfelzárkóztatás, ám a VSZ korántsem elégedett az eddigiekkel, hiszen a hosszú évek alatt felhalmozott lemaradást nem tudta a tulajdonos és a munkáltató behozni. A szakszervezet ezért visszautasítja – nem először – az elrendelhető 400 óra „önkéntes” túlmunkát és annak elszámolására hagyott hároméves keret lehetőségét tartalmazó változtatást. A VSZ – sok szakszervezethez hasonlóan – tiltakozik a módszer ellen, ahogyan a kormány törvényesíti a modernkori rabszolgaságot.

Meleg szerint álságos és az embereket végtelenül lenéző azt állítani, hogy ezt a változtatást a dolgozók kérték. A vasutasok biztosan nem kértek ilyet, hiszen még ki sem heverték a 2012 óta elszenvedett számtalan megnyomorító intézkedést, egyebek között a rugalmas nyugdíjrendszer megszüntetését, a már egyébként is megnövelt munkaidő hatásait, a munkaközi szünet kivételét a munkaidőből, a menetkedvezmény megvonását számos vasutastól– szögezi le az elnök.

A módosítás beterjesztői – két parlamenti képviselő, Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf – „félreérthették” a munkavállalókat, ők ugyanis nem több munkát, hanem jobb fizetéseket és több megbecsülést kérnek. Hogy egyértelmű legyen a jogalkotók számára is, az elnök leszögezi: az emberek nem akarnak többet túlórázni, hiszen sokan már ma belerokkannak, sőt belehalnak ebbe.

A törvény azért is veszélyes, mert az előterjesztői jól tudják, a munkások többsége nem képes eltartani a családját az alapfizetéséből, ezért túlórával pótol valamennyit a megélhetéshez. Mostantól azonban az sem biztos, hogy ezt meg tudják tenni, hiszen a nagy csapda a hároméves munkaidőkeret lehetősége, ami azt jelenti, hogy a munkáltató ráér akár a 36 hónap utolsó napján kifizetni a túlmunkát. Ezzel az emberek csak akkor fognak szembesülni, amikor hiába várják a sok kötelezően elrendelt túlóráért a pénzüket – figyelmeztet az elnök. 

 Meleg János leszögezi: a vasutasok például olyan munkakörülményeket és alapbéreket kérnek – aktuálisan akár karácsonyi ajándékként –, amely újra vonzóvá tenné az ágazatot, s ismét dicsőség lenne felvenni az egyenruhát, és nem kellene a létszámhiány miatt egy embernek három másik munkáját elvégeznie. A vasutasok éjjel, nappal, hétvégén és ünnepnapokon is dolgoznak – egyre többször az utasok bántalmazásainak is kitéve –, egyebek között karácsonykor is nekik köszönhetően kereshetik fel egymást az ország legtávolabbi pontján élő családok.

A VSZ határozottan tiltakozik a további kizsákmányolás ellen, ezért – ahogyan eddig, a jövőben is – ott lesznek minden tiltakozó megmozduláson, s amikor elérkezik az idő, mozgósítják az ágazatban dolgozókat egy egységes, nagy demonstrációra – jelentette ki az elnök. 

Addig is, ahogyan az karácsony után szokás: a szakszervezet visszaküldené vagy jobbra cserélné a kormánytól kapott ajándékot, mert az senkinek nem tetszik, és a méret sem megfelelő. Meleg János megjegyzi: addig vegye vissza ezt a cinikus ajándékot a hatalom, amíg nem késő.

(Fotó: napi.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1914507936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bkkzol 2018.12.24. 02:58:03

Az ajándékot nem kérik. Elfogadják vagy nem. Az ajándék nem cserebere üzlet tárgya.
Nem kell? Akkor megmarad. Ennyi.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2018.12.24. 07:13:06

Ha végre a vasutasok a sarkukra állnának, és nem a Gaskóféle gördülő sztrájkos hülyeséggel operálnának, akkor egy általános sztrájk keretén belül megbéníthatnák az ország életét, és biztos, hogy a kormány pár nap alatt meghátrálna. De ha marad a köldökszösszel való játszás, akkor ne is számítsanak semmire.

CyberPunK 2018.12.24. 09:55:53

@The Ghost Wolf O1G: Miért, nem sztrájkoltak egész évben? Így is egy megbízhatatlan fos az egész, mi lenne másképp sztrájk idején?

Kapitány Nyuszi 2018.12.24. 12:04:20

Végre valaki felnyitotta a szemeim.
Azt hittem egész évben tartott a sztrájk mert ez a MÁV olyan sz.rul működik.
Napi szinten használom de a rendszerről minden nap tudnék posztolni valamit ami abszurd.
És nem a vasutas dolgozókról beszélek mert mindenki maximálisan próbálja teljesíteni a munkaköri feladatait. Tisztelet a kivételnek.
Alapjaraton semmibe veszik az igazi vasutas dolgozókat akik nélkül meg ennyire sem működne ez a cég.
Sajnos én úgy látom hogy Sipos István volt az utolsó olyan vasúti szakember aki meg tudott különböztetni egy 424-es gőzmozdonyt a V63-tol.

humorpalanta 2018.12.24. 12:05:01

@CyberPunK: Arról nem a vasutasok tehetnek, ha kilopják a pénzeket a beruházásokból és emiatt szarfos a pálya. Ne keverjük már a dolgokat. A vasutasok keményen dolgoznak és óriási túlóramennyiséget vállalnak, miközben lemondanak az ünnepekről és jeles eseményekről csak azért, hogy folyamatos legyen a közlekedés.

Ezért cserébe mit kapnak? Minden egyes nap elküldik őket az anyjukba. Akár szemtől szemben is, majd a "kedves" utas panaszkodik, hogy a vasutasok milyenek.

CyberPunK 2018.12.24. 12:51:20

@humorpalanta: Akkor talán ezért kellene sztrájkolni és nem az egyéni juttatásokért. Engem, mint utast nagyon nem érdekel, hogy mit dolgoznak keményen (ja, mint az állomásfőnök, aki nem lát rá a budira, ugye), amíg a szolgáltatás olyan amilyen. Kiszámíthatatlan.

Che21 2018.12.24. 17:29:58

Anno bejött a sztrájk, mert az Audi fogta magát, oszt pár nap után tokkal-vonóval átment a GYSEV-hez.

Hasznos sztrájk volt.

BaGabi 2018.12.24. 18:12:01

@CyberPunK: "...hogy mit dolgoznak keményen (ja, mint az állomásfőnök,..."
KURVÁRA nem kéne egy lapon emlegetni a DOLGOZÓKAT, és az állomásfőnöknek nevezett foskupac gecit! Értve, bazmeg??????

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.12.24. 18:13:09

itt a szakszervezet blogjan biztos meg tudjak mondani, miert tiltakozik a szakszervezet a 36 havi keret ellen, amire kizarolag a szakszervezet szerzodhet a munkaltatoval, ha akar.

CyberPunK 2018.12.24. 19:49:38

@BaGabi: Miért, akkor ő mi a kurva anyja, tulajdonos?

humorpalanta 2018.12.25. 15:50:07

@droid_: Előbb mondd már el, hogy miért is jó bárkinek is, hogy 3 évvel később számolják el a pénzét.

Éhesló 2018.12.25. 20:24:09

A MÁV - amióta élek - folyamatosan sztrájkol.
Elmehetnek a picsába.
Lehetőleg még ma.

Birka Párt 2019.01.19. 23:02:58

@Bkkzol: Hat a Geci nyugodtan megtarthatta volna a torvenyet maganak, tan csak nem erre gondoltal lel-kecskem? e? ;) meee!
süti beállítások módosítása