Veled vagyunk

Magyarországon a legalacsonyabb a nyugdíjminimum az egész világon

Szemelvények a Magyar Szakszervezeti Szövetség Fehér könyvéből

2018. január 26. - Magyar Szakszervezet

nyugdi_jas.jpgHa nyolcvanezer forintra emelnék Magyarországon a nyugdíjminimum összegét, a nettó átlagfizetéshez képest az akkor is kevesebbet érne, mint egy hasonló nyugellátás Brazíliában. És akkor mit kezdjünk a mostani 28 és fél ezer forinttal? A Magyar Szakszervezeti Szövetség a parlamenti választás előtt a Fehér könyvében a hazai nyugdíjrendszer lehetséges átalakításának irányait is próbálja számba venni.

A szakszervezeti tagok körében jelentős a bizonytalanság a nyugdíjas éveiket illetően. A Magyar Szakszervezeti Szövetség Fehér könyvének előkészítése során megkérdezett dolgozók 52 százaléka nagyon aggódik ezért, hogy miként élhet majd meg a nyugdíjából. Az ellátás összegének problémája szorosan kötődik ahhoz, hogy az elegendő-e egy elvárt életszínvonal fenntartására. A munkavállalók 64 százaléka szerint nem, de 14 százalékuk úgy gondolja, hogy majd a család segít, 9 százalékuk a családi támogatásra és a megtakarításokra építi a nyugdíjas éveit, a többiek pedig bizonytalanok. Mindössze a megkérdezettek 1 százaléka nem fogalmazott meg mindezzel kapcsolatban fenntartásokat.

A nyugdíjkérdéssel foglalkozó szakértők között lényegében egyetértés van abban, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer 2030-2035-ig nagyobb gond nélkül finanszírozható. Abban viszont már nincs konszenzus, hogy ezt megelőzően szükség van-e olyan változásokra, amelyek nem okoznak finanszírozási gondot, de igazságosabbá, életszerűbbé teszik a rendszert. Ennek szakmai és társadalompolitikai okokból a 2010 utáni radikális változtatások tükrében van jelentősége.

Nincs különösebb vita arról, hogy a rendszert mindenképpen rugalmasabbá kellene tenni, mert a biztosítottak aktivitásának, munkavégző képességének csökkenése nem köthető egyetlen életkorhoz. A „felfelé” rugalmasság mellett egyre erősebb igény mutatkozik a „lefelé” rugalmasságra is. Vagyis: aki képes rá, a nyugdíjkorhatár betöltése után is dolgozzék tovább, ám akinek az egészségi állapota megromlott, az vonulhasson korábban nyugállományba.

Erre a mostani rendszer nem biztosít lehetőséget, mert a Fidesz-kormány idején megszűnt az előrehozott nyugellátás, ami szakmailag azért is elhibázott döntés, mert 2022-től már mindenkinek 65 éves koráig kell dolgoznia. Csakhogy nem mindenki képes a munkaerőpiacon eddig helytállni – a veszélyes, az emberi szervezet fokozott igénybevételével járó munkakörökben szinte biztosan nem –, és velük is kellene kezdeni valamit.

Fontos és gondos mérlegelést igénylő elem, hogy a korai nyugdíj esetén miként csökkenjen az ellátás mértéke, amivel az egyén döntését is befolyásolni lehet – feltéve, hogy egyáltalán döntési helyzetben van, mert a munkaképesség csökkenése nem ilyen szituáció. De az nehezen támadható, ha a korábban nyugállományba vonulók ellátása eleve kisebb összegű lesz, csakhogy vigyázni kell arra is, az ne legyen olyan kevés, ami biztosan nem elég a megélhetéshez, mert az csak fokozza a szociális feszültségeket.

Tarthatatlannak tűnik a kisnyugdíjasok helyzete is. A nyugdíjminimum összege 2008 óta 28 és fél ezer forint, ami az OECD statisztikája alapján az átlagkeresethez viszonyítva a legalacsonyabb a szervezet tagállamai között a világon. Ha ezt felemelnék nyolcvanezer forintra, akkor a 2015. évi adatokkal számolva utolérnénk Brazíliát. A legfrissebb számok alapján még ennél is rosszabb a helyzet, hiszen az utóbbi három évben nálunk a fizetések jelentősen nőttek, így a nyugdíjminimum a tavalyi 175 ezres átlagos nettó 16 százaléka, de nyolcvanezerrel számolva is annak csak 45 százaléka lenne. Brazíliában 2015-ben nagyjából ötven százalékos volt ez az arány.

Súlyos probléma a nyugdíjak évenkénti emelésének jelenlegi rendszere. A biztosítási elv alapján számított nyugdíj nem szociális jutatás, hanem több évtizedes munka, munkavállalói és munkáltatói befizetésekért kapott ellenszolgáltatás. Azon az alapelven nyugszik, hogy minél többet dolgozott, minél többet fizetet valaki, annál magasabb összegű nyugdíjat kap.

A nyugdíj értékét ezért karban kell tartani – az inflációhoz és a keresetek alakulásához igazodóan. A nyugdíjak emelése nem szakadhat el a keresetekétől, mert ez a nyugdíjak leértékelését, a nyugdíjasok elszegényedését okozhatja. A KSH adatai szerint 2016-ban egyetlen korcsoportban nőtt a szegénységgel és társadalmi kirekesztődéssel érintettek száma Magyarországon: a 65 éven felüliek körében. Ezért mindenképpen új, igazságosabb nyugdíjemelési módszer kidolgozására, bevezetésére van szükség.

Ami pedig a jövőt illeti: azt a nyugdíjmodellt, amely a 2030 után jelentkező, a nyugdíjrendszerrel szemben támasztott elvárásoknak megfelel, még „nem találták fel”. Nyilván figyelembe kell majd venni a demográfiai és a foglalkoztatási helyzet alakulását, s persze a fenntarthatóság követelményét. Fontos szempont, hogy az érintettek – a mindenkori biztosítottak, illetve járulékfizetők és a már nyugdíjasok – között méltányos jövedelmi viszonyok alakuljanak ki. Emellett persze a gazdaság erőforrásait sem lehet túlterhelni.

(Fotó: minap.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr813604919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.26. 11:57:21

Nem a világon, hanem az OECD-államok közt. Hatalmas különbség.

Brix 2018.01.27. 10:59:38

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: A bolgàr nyudíjas örülne egy magyar szintű nyugdíjnak is ...

BrianZ 2018.01.27. 11:08:47

A biztosítási elv alapján számított nyugdíj nem szociális jutatás - na itt hagyom abba az olvasást, pedig a cikk jól indult. Ugyanis ilyen nem létezik itthon, csak ha valaki magán úton köt ilyet. Arra pedig kevés ember képes.
Az egész rendszer rosszabb lett, a Fidesz mindent beáldozott a rövid távú célja miatt, amikor bedarálta a manyup rendszert.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.01.27. 11:25:24

@BrianZ: jaja, a maganbiztositos rendszerben aztan egy nagy nulla lenne a nyugdijminimum.

amugy nem ertem mit aggodnak a szakszervezeti tagok a nyugdijminimum miatt. talan heti 4 oraban vannak bejelentve? mert mashogy nem igazan kerulhet szoba az a 28ezer forint. ha igy van, akkor lesznek szivesek felrerakni a zsebbe dugdosott penzecskekbol az elvart eletszinvonalukra.

midnightcoder2 2018.01.27. 11:38:33

@droid_: Na ja. Nálunk is járt maszek vízvezetékszerelő, persze számlával és egyéb hülyeségekkel nem foglalkozott, igaz persze mi sem erőltettük, szóval ő elmondta hogy havonta összejön neki úgy egymillió forint. Ami a munkadíja és a nálunk eltöltött ideje alapján számolva még viszonylag szerény összegnek is tűnt. Ehhez képest fizet KATA-val úgy 50 ezer forintot. Túl sok nyugdíja persze tényleg nem lesz, de ha van esze és félrerak, nem hiszem hogy éhen fog halni. Ha nem, akkor megszívja. Lásd a különféle magyar sztárok akik a maguk idejében császárok voltak, de szellemi szabadfoglalkozásúként nem sok mindent raktak vissza a kosárba. Most pedig 80 évesen megtartják a százhuszadik búcsúkoncertjüket.

teéjesenmindegy 2018.01.27. 11:52:11

@droid_: Szerintem aki 4 órában be van jelentve, az már nem 28ezret kap. A 28 ezret az kapja, aki soha az életben nem volt bejelentve, és semmit nem fizetett..

Medgar 2018.01.27. 13:09:14

Tehát ha jól értem azért sír a szakszervezet, mert aki nem tett a közösbe az nem is kap belőle?

nemecsekerno_007 2018.01.27. 13:16:12

- Örülhetnek, hogy egyáltalán van nyugdíj, mert a mostani nyugdíjakat a mostani aktívak egy része keresi meg.
- egyre több járulékosra, egyre kevesebb befizető jut
- a külföldön dolgozók kiesnek a járulékfizetésből, normális biztosítási rendszerben ez szerződésszegésnek tekinthető.
- ez mutatja, hogy az állami nyugdíjrendszer k***ra nem biztosításként működik, hanem inkább szociális jellegű ellátás.
- illetve semmilyen társadalmi megállapodás nem előzte meg, csak így alakult.
- ehhez még jön a szociális demagógia amit a politikusok előszeretettel alkalmaznak.
- meg persze az, hogy gyakorlatilag tabu ez a téma (is)
- azt meg max. a temetőben lehet keresni, amit évtizedek alatt befizettek.

Utó Pista 2018.01.27. 16:20:53

...és akkor ez a barom fidesz bevezette a "A nők 40-et."

sZulamith 2018.01.27. 16:58:40

Végtelenül szimpatikus összeg a 28500 Ft, ha nyugdij emelésről van szó. De ez nem nyugdij, mert soha nincs emelés, és azt tudjuk, hogy minden évben emelik a nyugdij összegét. Azt kellene megirni, hogy mi is ez az összeg? Szociális járadék, vagy mi? Aszerint beszélni róla.

hungarian fighters 2018.01.27. 19:28:01

>fel kell emelni havi:100ezer forintra a magyar minimálnyugdíjat,ilyen egyszerű ez!~de,Orbanisztánban,ahol:havi:28500Ft a fideszes-minimálnyugdíj,meg havi:22800Ft az orbáni-segély,meg havi:23000Ft.rokkantnyugdíjat ad a fideSS.=innen,a migránsok is,csak elmenekülnek!!!=ahogy a rendőr mondta a határon,a migránsoknak anno.=Hungary!=No money!=Orbán Viktor!=ezért kell elhajtani ezeket a fideszes-g*ciket,még az országból is!!!!

Pöff 2018.01.27. 19:46:19

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
ami nem OECD az nem is létezik kb vagy oylan sok a pénze, hogy fel sem merül a probléma

$pi$ 2018.01.27. 20:08:39

A 28 ezer az ún. méltányossági nyugdíj, az kapja, aki nyugdíjra egyébként nem jogosult. Akinek például "nincsenek meg az évei" vagy nem dolgozott vagy nem volt bejelentve.

$pi$ 2018.01.27. 20:17:25

Ó, nem is. A méltányossági nyugdíj adható, de nem minden minimálnyugdíjas méltányossági. A minimálnyugdíjhoz 20 év kell, a méltányossági meg bárkinek adható.

Szóval ha jól értem minimálnyugdíjat az kap, akinek nagyon kevés éve volt, cirka 20.

"A fent említett szabályokat figyelembe véve jelenleg hazánkban a csaknem 2 millió nyugdíjasból 2579-en vannak azok, akiknek havonta 25 -30 ezer forint közötti összegből kell megélnie."

Ezt egy 2016-os cikkben találtam.

gabardin 2018.01.27. 22:37:41

Az öregségi nyugdij minimum összege tényleg rég nem emelkedett. Kevesen kapják ezt a pici összeget, viszont nagyobb baj, hogy viszonylag sok minden ehhez az összeghez kötődik. Pl. a GYES összege vagy letiltás esetén ennyi az az összeg, ami meg kell maradjon, vagy bizonyos szociális ellátások kapcsolódnak hozzá. Na, igy már nem is olyan magas

legális 2018.01.27. 22:52:41

Kedves cikkíró!
Azt azért kár lenne kihagyni a történetből, hogy milyen alkalomból és kiknek üzentek a táblán a nyugdíjasok. Mert így, ideszúrva a poszt elejére ordas nagy hazugság.
Az illusztráció utáni csúsztatások meg annyira primitívek, hogy tényleg csak azokat lehet vele hergelni, aki nem látott még nyugdíjszámítást. Többen írták, hogy ez egy viszonyszám, nem nyugdíj. Ha valaha fizettél, vagy fizettek utánad, többet kapsz.
Orbán meg valóban azt igérte, hogy az inflációt mindig ráemelik - és ez a 2010-es szituban nem volt kis igéret. Betartották. Az meg hogy nem 15% az infláció, szerintem nem olyan nagy gáz.

Jakab.gipsz 2018.01.28. 01:50:36

"Magyarországon a legalacsonyabb a nyugdíjminimum az egész világon". !?

Egy szó mint száz a Magyar Szakszervezeti Szövetség-től komolyabb cikkeket várok el.

Nem vagytok ti libsik, hogy össze-vissza hazudozzatok, csak úgy megszokásból.

Sir Galahad 2018.01.28. 08:15:38

A szerző által felvett ötlet több problémát okozna, mint amennyit megold.

kalbász 2018.01.28. 08:25:31

Vannak országok ahol nyugdíj sincs baszki, miről beszélsz?

És itt van a 2. legtöbb nyugdíjas az egész világon a népességhez képest. Valamint itt van az átlagjövedelemhez képest legmagasabb nyugdíj is.

István Magyari 2018.01.28. 08:40:11

Micsoda aljas szarházi megélhetési panel-nyugger hazugság...

István Magyari 2018.01.28. 08:41:59

Románia még nem tagja az OECD-nek, te tahó paraszt-geci.

István Magyari 2018.01.28. 08:56:35

Ez a cikk kb. olyan sznvonalú mint a "magyar" szakszervezet. Amúgy szarok a fehér könyvetekre, hátha barna lesz.

yanoschka 2018.01.28. 12:23:42

Török életszinvonalon élünk jövedelmeket tekintve .. Magyarország 2017-->
családi pótlék: 12.200 forint
jövedelempótló támogatás: 22.800 forint
GYES: 20.500 forint
minimál nyugdij: 28.800 forint
közmunkabér: 52.400 forint
minimálbér: 84.788 forint

anonymand 2018.01.28. 12:33:12

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Nem a világon, hanem az OECD-államok közt. Hatalmas különbség." - párthatározat van arra, hogy hülyeségeket írjál?

Lassan idézem, hogy te is megértsd.
"A nyugdíjminimum összege 2008 óta 28 és fél ezer forint, ami az OECD statisztikája alapján az átlagkeresethez viszonyítva a legalacsonyabb a szervezet tagállamai között a világon."

anonymand 2018.01.28. 12:36:12

@István Magyari:

Kedves felebarátom!

Ha szerinted hazugság, hogy:
"A nyugdíjminimum összege 2008 óta 28 és fél ezer forint, ami az OECD statisztikája alapján az átlagkeresethez viszonyítva a legalacsonyabb a szervezet tagállamai között a világon."
akkor kérlek írd meg az igazságot!
Persze ellenőrizhető forrás megadásával.

Fáradozásodat köszönöm előre ... is.

anonymand 2018.01.28. 16:47:52

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Tévedsz!
Én csak illusztráltam, hogy a szövegértésed nulla.
süti beállítások módosítása