Veled vagyunk

A munkahelyi balesetek áldozatainak emlékére

2018. április 28. - Magyar Szakszervezet

ke_pernyo_foto_2018-04-28_16_28_37.png

Április 28-án világszerte a munkavégzés során megsérült, megrokkant vagy meghalt dolgozókra emlékeznek. Az emléknap célja, hogy felhívja a nyilvánosság és a dolgozók figyelmét a munkabiztonság, a munkahelyi balesetek megelőzésének fontosságára.

Az emléknapot eredetileg kanadai szakszervezetek kezdeményezték 1984-ben, s azt 1996-tól a nemzetközi szakszervezeti szövetség, s 2003-tól a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO)  is elismerte. Magyarországon 2012-ben nyilvánították hivatalosan emléknappá, amelynek hivatalos neve: Emléknap a munkabalesetben elhunyt, illetve megrokkant munkavállalók tiszteletére.

Az emléknap mottója: „Emlékezz a halottakra, harcolj az élőkért!”. Évente egy-egy fontos munkavédelmi téma kerül a megemlékezések középpontjába így idéna „Biztonságot, egészséget a fiatal generációnak” jelmondattal a fiatal munkavállalók foglalkoztatási viszonyait állítja középpontba a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, és a szakszervezeti világszövetség (ITUC), összekapcsolva a munkavédelem emléknapját és a gyermekmunka elleni világnapot.

Ezzel hozzá kívánnak járulni az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak megvalósításához is – a biztonságos munkakörnyezet biztosítását minden munkavállaló részére 2030-ra és a gyermekmunka minden formájának felszámolását 2025-ig. E célok megkövetelik a munkavédelmi és megelőzési kultúra elterjesztését, különös tekintettel a fiatal generációra.

A világ munkavállalóinak több mint 15 %-a, 541 millió 15-24 év közötti, akik körében 40 %-kal magasabb a nem halálos munkabalesetek száma a 25 éven fölöttiekhez képest. A fiatalok magasabb kockázatoknak kitettségét sok tényezőre lehet visszavezetni, így a fizikai, pszichológiai fejlődésük, a munkatapasztalat, a megfelelő képzés hiánya, a kisebb mértékű tudatosság, a nagyobb megfelelési kényszer.

ke_pernyo_foto_2018-04-28_16_30_31.png

A Magyar Szakszervezeti Szövetség idén kiemelt kérdésnek tartja a kollektív munkavédelmi képviselet, a munkavédelmi képviselők intézményének és a szakszervezetek érdemi munkavédelmi szerepének megerősítését.

A MASZSZ és a Főcze Lajos Alapítvány csütörtökön gyertyagyújtással összekötött megemlékezést tartott Csepelen, A Munkában Megrokkantak és Elhunytak Emlékművénél, ahol 79 munkavédelmi cipőt helyeztek el a halottak tiszteletére.

Kordás László elnök

Magyar Szakszervezeti Szövetség

ke_pernyo_foto_2018-04-28_16_27_26.png

(Fotók: Favics Péter, MASZSZ)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7313877958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása