Veled vagyunk

A kormány két éve csak hitegeti a szociális ágazatot

2019. október 09. - Magyar Szakszervezet

me_rce.jpg

A kormány két éve nem tarja be a szociális ágazatban dolgozóknak tett ígéretét, s ha továbbra sem születik egyezség, a szakszervezetek ismét sztrájkot hirdetnek. Az érdekképviseletek kizárólag törvényes munkabeszüntetést szerveznek, így a még elégséges szolgáltatásokról szóló megállapodás hiánya miatt most kénytelenek a 2019. október 10-re meghirdetett munkabeszüntetést elhalasztani, és várják, hogy erről a bíróság döntsön.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) sztrájkbizottsága megelégelte, hogy a kormány Európa legszigorúbb sztrájktörvényével - vállalt ígéreteit nem teljesítve - arra kényszerít 93 ezer szociális dolgozót, hogy próbáljon megélni havonta átlagosan bruttó 164.833 Ft-ból, s emiatt közleményben tiltakoznak.

Ez lehetetlen - állítják az MKKSZ és a SZÁD sztrájkbizottságai az után, hogy többszöri egyeztetés ellenére sem sikerült megállapodni a béremelésről. A kormány két évvel ezelőtt azt ígérte, hogy a szociális ágazatban dolgozók bruttó bére átlagosan 233 ezer forintra emelkedik. Ez nem valósult meg. Az MKKSZ és a SZÁD ezért 2019. március 14-re sztrájkot hirdetett.

A kormány - elkerülendő a sztrájkot - akkor azt ígérte, hogy két lépcsőben teljesíti a munkavállalók jogos igényeit. A szakszervezetek ekkor a sztrájkot felfüggesztették.

A kormány azonban nem tett eleget vállalt kötelezettségének. Ezért az MKKSZ és a SZÁD 2019. október 10-re - a korábban felfüggesztett - sztrájk folytatását hirdette meg.

Ezek után a kormány újra tárgyalásra hívta a szakszervezeteket. A 2019. október 2-án és 8-án tartott egyeztetéseken a kormány azonban semmilyen ajánlatot nem tett, noha minden joga és lehetősége meg lett volna arra, hogy rendezze a béreket.

A kormány magatartásával ellehetetlenítette a szociális ágazatban dolgozóknak azt a jogát is, hogy elégedetlenségüket sztrájkkal fejezzék ki. Az október 8-i tárgyaláson a még elégséges szolgáltatásokról megállapodás születhetett volna, de a kabinet azt megakadályozta.

A munkavállalók jogi biztonsága érdekében a szakszervezetek kizárólag törvényes munkabeszüntetést szerveznek. A még elégséges szolgáltatásokról szóló megállapodás hiánya miatt a szakszervezetek most kénytelenek a 2019. október 10-re meghirdetett munkabeszüntetést elhalasztani.

További eredménytelen tárgyalások esetén - bírósági döntés birtokában - 2019. november 13-án (szerdán) – a Szociális Munka Napja utáni napon - fogják azt megtartani. Ekkor lesz 2 éves a kormány ígérete az ágazati keresetek 233.000 Ft-ra emeléséről.

Budapest, 2019. október 8.

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9415211434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása