Veled vagyunk

Újabb tüntetés is jöhet a cafetéria megadóztatása ellen?

2018. szeptember 24. - Magyar Szakszervezet

mvm1.jpgA béren kívüli juttatások, különösen azok öngondoskodást szolgáló elemeinek tervezett megadóztatása miatt demonstrált a villamosipari szakszervezet. Az érdekképviselet – immár a konföderációk szervezésében – további tüntetéseket kezdeményezne. A Magyar Szakszervezeti Szövetség ezt kész támogatni.

A cafetéria 2019-ben várható megadóztatása ellen szervezett tüntetést múlt csütörtökön az MVM Társaságcsoport Szakszervezeti Szövetsége (MVM TSZSZ). A demonstráció egyben szimpátiatüntetés is volt a lengyel kormány önkéntes nyugdíjbiztosítás programja mellett, ezért az esemény helyszínéül a Városligeti fasorban a Lengyel Nagykövetség elé vonultak – adta hírül a merce.hu.

„Az is fáj, hogy komoly pénzeket akarnak kivenni a zsebünkből, de az is, hogy a korábban fontosnak mondott öngondoskodás már nem fontos a kormánynak” – mondta a tüntetésen felszólalásában Gál Rezső, az MVM TSZSZ elnöke. Hozzátette: a szakszervezet aláírásgyűjtést indít az adókedvezmények visszaállítása érdekébenAz MVM TSZSZ azért állt ki a lengyel kormány intézkedése mellett, mert az szerintük – a hazai gyakorlattal ellentétben – a munkavállalók érdekeit képviseli. A konkrét törvényjavaslat, amelyet a lengyel kormány augusztusban nyújtott be a szejmnek, a következőket tartalmazza: úgy alakítanák át az önkéntes nyugdíj-biztosítási rendszert, hogy abba fizessen egy részt a munkavállaló, egy részt a munkáltató, ezt pedig a kormány anyagilag is támogatja.

Különben Varga Mihály pénzügyminiszter 2015-ben még hasonlóképpen gondolkodott: „a nyugdíj- és egészségpénztárakkal kapcsolatban a kormány célja egyértelmű, ösztönözni kívánja az öngondoskodás (…) térnyerését. Ezzel összhangban módosult például 2014. január 1-jén a személyi jövedelemadóról szóló törvény, amely adókedvezményt biztosít a nyugdíj-biztosítással rendelkezők részére. Emellett az állam támogatja az önkéntes pénztári megtakarítási formát is, így a megtakarításhoz kapcsolódó adókedvezményt továbbra is élvezhetik a tagok”.

Gál az MVM TSZSZ honlapjának adott korábbi interjújában arról is beszélt, szerinte a cafetéria megadóztatása egyes kormányzati vezetőknek állhat érdekében azért, hogy a nemzetközi porondon javítsák az ország lemaradó bérstatisztikáját. „Persze ez csak egy virtuális bruttó növekedés, valójában nettó jövedelemcsökkenésről van szó” – tette hozzá. Emellett azzal is kiegészíti mondandóját, hogy a wellness-szállodák tulajdonosainak is kapóra jön a változtatás, mert szállodába menni továbbra is kedvezményes adózású SZÉP-kártya használatával lehet.

A szakszervezeti elnök a LIGA Szakszervezetekhez eljuttatott felhívásában további demonstrációkat javasol, immár a konföderációk közös szervezésében. A Magyar Szakszervezeti Szövetség ezt kész támogatni.

(Fotó: MVM TSZSZ)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7014259417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása