Veled vagyunk

Kordás: Az Audi követendő példa mindenkinek

2019. február 01. - Magyar Szakszervezet

korda_saudi.jpg

A megyei akciószövetségek közreműködésével az ország hatvan helyén szerveztek valamilyen tiltakozó demonstrációt január 19-én. Ezeket a csoportokat meg kell őrizni, s országos hálózattá fejleszteni – fogalmazott a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnök. Szerinte számunka képzéseket kell szervezni, amely kiterjedne az új helyi szakszervezetek létrehozásának szabályai, illetve arra, milyen feltételekkel lehet sztrájkot szervezni.

Az Audi dolgozói hitet és reményt adnak valamennyi munkavállalónak, s köszöni a helyi független érdekképviseletnek, hogy a sztrájk ideje alatt mindvégig egységben tudták tartani a közösséget, így megmutatták másoknak is: nem kell félni a munkabeszüntetéstől, mert lehet ezzel eredményt elérni – hangsúlyozta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtök este.

Rónai Egon műsorvezető kérdésére elmondta, hogy a kormány válaszolt a korábban egyebek mellett a rabszolgatörvény visszavonása érdekben közzétett nyílt levélre, de csak annyit írtak, hogy léteznek az érdekegyeztetés hivatalos fórumai, és a szociális partnereknek ott kellene megegyezniük. Így létrejött az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság, s további öt ágazatban – például az oktatás, a közigazgatás és a szociális szféra területén szintén sztrájkbizottságok alakultak. Miután a Pedagógusok Szakszervezete is csatlakozott az országos bizottsághoz, abban már négy konföderáció tagjai képviseltetik magukat.

Arra a felvetésre, hogy lesz-e országos sztrájk, Kordás kijelentette: Székely Tamás, a MASZSZ alelnöke közölte először, hogy miután az államfő aláírta a „rabszolgatörvényt”, országos munkabeszüntetést és blokádokat szervez a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Egyes vélemények szerint ezzel előre szaladt, de Kordás mellette áll, mert tárgyaltak és leveleztek mindekivel, ám érdemi megállapodás soha nem született. Ezért maradt a december 8-án meghirdetett demonstráció, amelyhez ellenzéki pártok is csatlakoztak.

Kordás emlékeztetett rá, hogy január 5-én elsősorban Budapesten sokan vonultak utcára, majd január 19-én az események új fordulatot vettek: az ország mindegy hatvan pontján szerveztek a megyei akciószövetségek közreműködésével valamilyen demonstrációt. Ezeket a csoportokat meg kell őrizni, s országos hálózattá fejleszteni – fogalmazott az elnök. Szerinte számunka képzéseket kell szervezni, amely kiterjedne az új helyi szakszervezetek létrehozásának szabályai, illetve arra, milyen feltételekkel lehet sztrájkot szervezni.

A MASZSZ felvette a kapcsolatot a legnagyobb német ipari szakszervezettel, az IG Metall-lal, amelytől segítséget remélnek annak érdekében, hogy miként lehetne helyzetbe hozni a magyar szakszervezeti vezetőket, s hogyan érhetnek el magasabb béreket és kedvezőbb munkafeltételeket az embereknek – tette hozzá. A műsorvezető kérdésére pedig nem vitatta: a magyar szakszervezetek kétségkívül felébredtek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1914602214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása