Veled vagyunk

A nyugdíjasok személyesen beszélnének Orbánnal

2020. január 20. - Magyar Szakszervezet

orba_nnyugdi_j.jpgSzemélyes találkozót kezdeményezett a miniszterelnöknél és két miniszternél is a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjastagozata. A szövetség és a tagozat elnöke Orbán Viktornak, Kásler Miklósnak és Varga Mihálynak írt közös leveléhez csatolta a nyugdíjasok helyzetének radikális megváltoztatására készített 6 pontos követeléscsomagját.

Nem lehet tovább konzerválni azt a végtelenül igazságtalan és felháborító nyugdíjrendszert, amelyben csaknem egymillió idős ember nyomorog, mert százezer forintnál kevesebb jövedelemből kell megélnie – olvasható a Magyar Szakszervezeti Szövetség közleményében. A MASZSZ-nál megelégelték az idős embereket sújtó áldatlan állapotokat, s a szervezet a szövetségi tanácsa jóváhagyásával támogatja, sőt erősíti nyugdíjastagozatának követelését: sürgősen változtasson a kormány a nyugdíjrendszeren.

Ennek érdekében párbeszédet szorgalmaznak, ezt abban a levélben is egyértelműen jelzik, amelyet a MASZSZ elnökének, Kordás Lászlónak, valamint a tagozat vezetőjének, Juhász Lászlónak az aláírásával küldött a szövetség a miniszterelnöknek, az EMMI miniszterének és a pénzügyminiszternek is. A több címzettel is jelzik, a döntéshozásban nincs felelőse a nyugdíjasügyeknek, ami egyértelmű jele annak is, hogy a kormány egyáltalán nem fordít kellő figyelmet éppen a legelesettebb, a segítségre leginkább rászoruló generációra – érvel Kordás.

Az elnök emlékeztet: a szövetség már tavaly december végén nyilvánosságra hozta a nyugdíjastagozat 6 pontba foglalt változtatási követelését. Ezt a csomagot most levélben is eljuttatják az illetékesekhez, személyes találkozót kérve annak megbeszélésére. A szövetség és a nyugdíjastagozat várja a visszajelzést azt remélve, hogy valamelyik miniszter lehetőséget és időpontot is ad az egyeztetésre – mondta az elnök.

A követeléscsomagban a szervezet egyebek között leszögezi: a kormánynak be kell vezetnie az alapnyugdíjat, a gazdasági növekedéshez, valamint a béremeléshez kell igazítania az éves nyugdíjemelést, s a nyugdíjak összegének öt éven belül el kell érnie a mindenkori átlagbér hetven százalékát – sorolja a legfontosabb tennivalókat Juhász László, a nyugdíjastagozat vezetője. A 6 pont egyikeként a szövetség azt írta: elvárja, hogy a kormány mielőbb mérje fel tényszerűen a nyugdíjasok helyzetét, hogy a valós állapothoz lehessen igazítani a megoldást is.

A követeléscsomag összeállítói minden egyéb intézkedés mellett fontosnak tartják az érdemi párbeszédet a generációt képviselő szervezetek és a kormány illetékese között, mert csak így lehet felszámolni a nyomort, amelyben egyre több idős ember él – összegezte a követeléscsomag lényegét Juhász László. Az elnök egyébként élesen kritizálja azt a gyakorlatot, amelyben a kormány az éves nyugdíjemelést szándékosan mélyen a várható infláció alá kalkulálja, majd az év végén kegyet gyakorolva ajándékként adja oda azt, ami a kezdetektől jár.

Vagyis: az idős, beteg, nyomorgó emberek is kölcsönöznek a kormánynak. Ez végtelenül felháborító – jelentette ki a tagozatvezető. Ezek az emberek több évtizedes kemény munkájukkal jelentősen hozzájárultak az ország gazdasági növekedéséhez – amire a miniszterelnök olyan nagyon büszke –, s erre kulturált jogállamban méltó nyugdíj, s nem a nyomorba taszítás szokott lenni a „köszönet” – szögezte le. Juhász László megerősítette: várják a személyes találkozót a döntéshozók valamelyik illetékesével.

(Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5715417922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2020.01.21. 10:18:17

"Az elnök egyébként élesen kritizálja azt a gyakorlatot, amelyben a kormány az éves nyugdíjemelést szándékosan mélyen a várható infláció alá kalkulálja, majd az év végén kegyet gyakorolva ajándékként adja oda azt, ami a kezdetektől jár." Kérdezem, az miért lenne jó, ha nem kalkulálnák alul az inflációt és ha esetleg alacsonyabb lesz a vártnál, a nyugdíjasoknak vissza kell év végén fizetni a különbözetet?

konrada 2020.01.21. 11:19:34

@Sir Galahad:
...meg hát: az infláció (ha nincs közben defláció) az adott éven belül összességében az év végén a legmagasabb: ti. amikor megelőlegezik az inflálódást a januári emelésben, akkor az egészen addig több reálértéken, míg az infláció azt szépen fel nem zabálja, így kompenzálva kifizetik az év végéig, és úgy felemelt összeggel indulnak neki a következő évnek, akkor elvileg* a nyugdíjak megőrzik értéküket.

*azért elvileg, mert szerintem sem jól számolják a nyugdíjas-kosárhoz képest az inflációt, pedig az mindenképpen fontos volna, hogy ha már nem termelőként a nyugdíjasok életszínvonala nem is nő, de legalább ne romoljon!
süti beállítások módosítása