Veled vagyunk

Útlezárásokkal tiltakoztak a vasasok az esztergomi Suzuki-gyárnál

2019. július 16. - Magyar Szakszervezet

u_tza_r1.jpgFélpályás útlezárásokkal tiltakozott hétfőn a Vasas Szakszervezeti Szövetség az esztergomi Suzuki gyárnál. Az érdekvédők azért léptek fel, mert a cég még mindig nem a jogszabályok szerint vállalja a kapcsolatot a szakszervezettel.

A vasasok közlése szerint a Suzuki továbbra is azt várja, hitelt érdemlően igazolják, hogy a társaságnál valóban megalakult a helyi szakszervezet. Az alakuló jegyzőkönyvet már elküldték a cég vezetésének, de egyelőre nem történt előrelépés. A vasasok bírósághoz is fordultak korábban, mert a cég kirúgta azt a dolgozóját, akit a korábban frissen, a vállalat parkolójában megalakult szakszervezet vezetőjének választottak.

A tagok listáját mindezek után nem akarják kiadni, mert tartanak tőle, hogy elbocsátják őket. Mindazonáltal vannak olyan szakszervezeti tagok, akik vállalták, hogy a tagdíjat a cég a fizetésükből vonja le, ezért az érdekképviselet nem érti, hogy a Suzuki miért nem fogadja el, hogy a cégnél igenis működik szakszervezet. Egyébként már évek óta folyik a huzavona, hogy a japán autógyártónál műlködhet-e munkavállalói érdekképviselet, ami nem kérdés, mert a hazai szabályok szerint a dolgozók mindenütt létrehozhatnak szakszervezetet.

Ehhez a munkavállalóknak joguk van, és ezt egyetlen cég sem vonhatja kétségbe. Akár tetszik, akár nem, ezt tudomásul kell venniük. És ha van reprezentatív érdekképviselet, amely a dolgozók legalább tíz százalékát a tagjainak tudja, azzal a munkavállalókat érintő kérdésekben egyeztetniük kell. A Suzuki viszont kizárólag az üzemi tanácsot fogadja el tárgyalófélként, ami jogellenes.

Május végén nem engedték be a Vasas Szakszervezeti Szövetség képviselőit a Suzuki-gyárba. Márpedig a munka törvénykönyve kimondja, hogy ahol akár csak egyetlen szakszervezeti tag is van, oda joga van bemenni a szakszervezetnek. Ehhez képest László Zoltán, a Vasas alelnöke jelezte: ugyan a cégnél működik a szakszervezet, így joguk van bemenni annak területére, ráadásul látogatási szándékukat előre is jelezték, ám az ajtónál a biztonsági szolgálat vezetője állta az útjukat, és jelezte: nincs tudomása arról, hogy a szakszervezet képviselőit várnák a gyárban. És nem is engedte be őket, még annak ellenére sem, hogy a vasas alelnöke közölte: ebben az esetben jogi útra fogják terelni az ügyet.

Nem ez volt egyébként a Suzuki első, a munkavállalók jogait és érdekeit sértő tette: megalakulása után a cég azonnal elbocsátotta a helyi szervezet titkárát, de volt már példa arra is, hogy ellenzéki országgyűlési képviselőket sem engedtek be a gyárba, a szakszervezettel meg egyenesen nem akartak tárgyalni, a munkavállalókat pedig elbocsátással fenyegették.

Félpályás útlezárással tiltakozott a Vasas Szakszervezeti Szövetség május 28-án is a Suzuki esztergomi gyárának bejáratánál, mert a cég törvénytelen módon nem engedte be őket, hogy találkozhassanak a helyi alapszervezet tagjaival, korábban pedig minden indoklás nélkül rúgták ki az alapszervezet titkárát. A Suzuki munkavállalói jogokat sértő eljárásairól itt írt korábban a portál.

A demonstráció akkor reggeltől délutánig tartott, és támogatóként megjelent a Magyar Szakszervezeti Szövetség, az MSZP és a helyi Momentum is. A műszakváltás idején a szakszervezet azt tervezte, hogy a hazafelé tartó dolgozóknak szórólapokat osztogat, hogy tájékoztassa őket a lehetőségeikről, illetve arról, hogy miként léphet fel a szakszervezet a munkavállalók érdekét képviselve. Csakhogy a Suzuki a munkavállalókat szállító buszokat inkább egy másik útvonalra terelte át, hogy a dolgozók még véletlenül se fussanak össze a bejárat előtt tiltakozó szakszervezeti tagokkal.

Akkor a helyszínen nyilatkozott a Mércének Szakács Gábor, a vasasok helyi alapszervezetének kirúgott titkára is. Elmondta: február 7-én, mintegy 80 dolgozó részvételével alapították meg a helyi alapszervezetet, a gyár parkolójában. Másnap reggel biztonsági őrökkel távolították el a gyárból. A dolgozóknak azt üzente: „lépjetek be. és tartsatok ki”.

Itt a Magyar Suzukinak a tiltakozással kapcolatos közleménye:

„Továbbra is azt tesszük, ami a feladatunk: gépjárműveket – köztük hazánk legnépszerűbb autóját, a Vitarát - gyártunk és értékesítünk, több ezer magyar ember számára nyújtva biztos megélhetést.

Büszkék vagyunk rá, hogy saját dolgozóink 71 %-a több mint 10 éve munkavállalónk.

Munkatársaink tiszteletet érdemelnek, ezért a Magyar Suzuki nagyon komolyan veszi a munkavállalóit. Ennek megfelelően a vállalat az elmúlt években számos olyan intézkedést hozott, amelyet a dolgozóinkkal és az üzemi tanáccsal folytatott állandó és fejlődő párbeszéd eredményezett. A vállalat 2018-ban és 2019-ben együttesen 30,5 %-os bérfejlesztést hajtott végre a fizikai dolgozók körében.

A Suzuki hosszú évtizedek óta stabil, megbízható gazdasági szereplő, hiszen az egyik legrégibb múltra visszatekintő autógyártó Magyarországon és ezzel együtt hosszú évtizedek óta megbízható munkaadó a piacon, amely immár 27 éve biztosít stabil és hosszútávú munkalehetőséget a munkavállalóknak. Vállalatunk az autóiparban dolgozók 6%-át foglalkoztatja valamilyen formában. Több olyan aktív beszállítónk van, amellyel az esztergomi gyár 1992-es indulása óta dolgozunk együtt. A Magyar Suzuki esztergomi gyárába több mint 4500 különböző alkatrész érkezik, mintegy 240 beszállítótól, 30 %-ban magyar partnerektől. Az autóipar stratégiai ágazat a magyar nemzetgazdaság számára, amelyben jelenleg 600 aktív járműipari vállalat vesz részt országszerte. Az autóipar a teljes külkereskedelmi forgalom (export) 16,5 %-át adta 2018-ban, ebből a Magyar Suzuki teljesítménye: 1,6% volt.

Vállalatunk 19 292 új Suzuki személyautó értékesítésével magabiztosan, harmadik éve uralja a hazai újautóeladásokat, 2018-ban 14,12 %-os részesedéssel vezette a belföldi autópiacot, emellett a motor és hajómotor kategóriában is kiemelkedően jó a teljesítményünk.

Mindezek olyan eredmények, amelyekre méltán lehetnek büszkék a Magyar Suzuki dolgozói és az egész ország is.

A vállalat ezeket az eredményeket természetesen csak egy szervezett, összetartó csapattal, dolgozókkal és vezetőséggel tudja elérni.

Mindezek tükrében a vállalat a leghatározottabban visszautasítja az olyan megnyilvánulásokat, amelyek a vállalat hírnevét, a munkatársak teljesítményét valótlan állításokkal csorbítják.

A szakszervezettel kapcsolatban továbbra is az kérésünk, hogy hangulatkeltés helyett inkább teljesítsék az együttműködés rájuk eső részét, amely számukra könnyen elérhető dokumentumok beadásával kezdődik.”

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8814948454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása