Veled vagyunk

MASZSZ: Fel kell számolni a nyugdíjasnyomort!

Alapnyugdíj bevezetését sürget a legnagyobb szakszervezeti szövetség

2020. január 05. - Magyar Szakszervezet

ke_pernyo_foto_2020-01-05_10_24_34.pngAlapnyugdíj bevezetését, valamint a nyugdíjaknak az átlagbér hetven százalékához való felzárkóztatását is követeli a Magyar Szakszervezeti Szövetség abban a hatpontos csomagban, amelyet hamarosan hivatalosan eljuttat a döntéshozókhoz.

Hatpontos követeléscsomagot készített a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) nyugdíjastagozata az idősek helyzetének jobbítására, a nyugdíjasnyomor felszámolására. A mintegy 130 ezer tagot képviselő szövetség szerint sürgősen meg kell változtatni azt az igazságtalan és a kormány előnyére ügyesen konzervált állapotot, amely miatt nyugdíjasok milliói joggal érezhetik, hogy rendre becsapják őket – mondta Juhász László.

A nyugdíjastagozat elnöke szerint végtelenül felháborító, hogy a kormány a gazdasági növekedés, a várható infláció és a béremelések mértéke alapján megfogalmazott követelések ellenére 3,5 százalék – vagy még több helyett – megint csak 2,8 százalékos nyugdíjemeléssel szúrja ki az idősek szemét. Igaz, ígérik, majd év végén kompenzációként megint odaadják a különbözetet. Vagyis: ismét a legszegényebb, a legkiszolgáltatottabb réteg fog hitelezni a kormánynak, amely aztán kamat nélkül, egyfajta kegyként fogja adni nekik év végén azt, ami egyébként minden hónapban járna.

A MASZSZ nyugdíjastagozata szerint a kormánynak be kell vezetnie az alapnyugdíjat, amely a nyugdíjas létminimum mindenkori összegének felelne meg. Az alapnyugdíj azoknak járna, akik legalább húsz évet Magyarországon dolgoztak, ám a ledolgozott évek és a befizetett járulék alapján járó „munkanyugdíjuk” összege nem éri el a nyugdíjminimum, vagyis a 28 500 forint kétszeresét. Az ő havi járadékuk az alapnyugdíjból és a szerzett munkanyugdíjukból állna össze – magyarázta Juhász László.

A tagozat elnöke szerint idős emberek százezreinek havonta dönteniük kell: a nyugdíjukból rezsit fizetnek, élelmiszert vásárolnak vagy kiváltják a gyógyszereket. Ez a helyzet tarthatatlan – szögezte le az elnök. Éppen ezért a MASZSZ a több nagy nyugdíjas szervezettel is egyeztetett javaslatcsomagban is felszólítja a kormányt, hogy márciusig részletesen és tényszerűen mérje fel az idősek helyzetét, s kezdődjön el a felzárkóztatásuk, a nyomor felszámolása.

A szövetség azt is elvárja – s rögzítette a követelések között –, hogy az évenkénti nyugdíjemelésnek a béremelés is számítási alapja legyen. A gazdasági növekedés alapjait ugyanis ennek az idős generációnak a tagjai rakták le, így az eredményből nekik is részelniük kell – jelentette ki Juhász. A szövetség azt is követeli, hogy a kormány öt éven belül zárkóztassa fel a nyugdíjakat az átlagbérek hetven százalékának megfelelő összegre.

Juhász szerint sürgősen meg kell szüntetni a nyugdíjasokat terhelő társadalmi egyenlőtlenségeket, ám ehhez a kormánynak a döntései előtt figyelembe kell vennie az idős generációt képviselő szervezetek véleményét és tanácsait. Egyeztetés nélkül ugyanis már nem lehet dönteni a legkiszolgáltatottabb emberek életéről, s nem lehet semmibe venni azokat, akik évtizedekig dolgoztak az ország gazdasági sikeréért.

(Fotó: Pixabay)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4315394084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2020.01.05. 18:52:05

Az miért lenne jó, ha a kormány bőkezűbben kompenzálná a várható inflációt, aztán ha alacsonyabb lesz, a nyugdíjasoknak vissza kell fizetni a különbözetet?

Kiszámolták-e, mennyibe kerülne a javaslataik megvalósítása, s honnan vennék el a pénzt?
süti beállítások módosítása