Veled vagyunk

Sztrájkra készül minden BKV-s szakszervezet

A változatlanul 8 százalékos béremelési ajánlat kiverte a biztosítékot

2020. február 13. - Magyar Szakszervezet

bkv_2.jpgKiakadtak a BKV-s szakszervezetek, közösen hirdetnek sztrájkot, amennyiben a cégvezetés továbbra is kitart a mindössze 8 százalékos béremelési ajánlata mellett – jelentette be az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) a szerdai újabb sikertelen egyeztetést követően. A  15 százalékos emelést követelő érdekvédők kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek, amennyiben ez sem hoz eredményt, megkezdik a munkabeszüntetés előkészületeit.

Egy fikarcnyit sem változtatott az elmúlt hetekben a BKV összesen legfeljebb 8 százalékos béremelési ajánlata, amelyet Bolla Tibor vezérigazgató ma negyedszerre próbált meg elfogadtatni a szakszervezetekkel, ám ezúttal is sikertelenül – mondta Naszályi Gábor, EKSZ elnöke. Mint ismert, a cégnél működő összes érdekvédelmi szervezet 15 százalékos emelést tart méltányosnak, de legalábbis tárgyalási, kiindulási alapnak.

A BKV vezérigazgatója, Bolla Tibor viszont tárgyalásról, tárgyalásra ugyanazt a változatlanul alacsony ajánlatot teszi. Az érdekvédőket ez végtelenül felháborította, a sikertelenség pedig kivételesen minden eddiginél szorosabb egységbe tömörítette az összes BKV-s szakszervezetet – jelentette ki Naszályi. Eddig türelmesek voltunk – mondta –, de a mai újabb eredménytelen forduló kiverte a biztosítékot.

Annyira, hogy az egyeztetés végén közösen adták át a vezérigazgatónak a kollektív munkaügyi vitára való felkérést, s jelezték, amennyiben annak lefolytatása során sem kapnak elfogadható ajánlatot, sztrájkot hirdetnek, s elkezdődhet a minimális szolgáltatásról való egyeztetés. A szakszervezetek addig is megkezdik a munkabeszüntetés előkészítését. Ebben a megmozdulásban most minden érdekképviselet egységesen részt vesz – szögezte le Naszályi.

Sztrájkolni természetesen a BKV-nál is lehet, de a hatályos szabályok szerint biztosítani kell a még elégséges szolgáltatást, ami „a helyi és elővárosi személyszállítási közszolgáltatások esetén a megrendelt személyszállítási szolgáltatás mennyiségének 66%-a”. Ráadásul ezt vonalankénti bontásban és járatonként kell vizsgálni, ha pedig valahol törtszám adódik, azt felfelé kell kerekíteni. Tehát ahol óránként busz jár, ennyi sztrájk idején is érkezni fog. Ahol viszont két-három percenként jönnek a buszok, munkabeszüntetés esetén legfeljebb három-öt perc lehet a várakozási idő. Szóval Budapest életét a buszosok esetleges sztrájkja nehezítené ugyan, de súlyos fennakadásokat aligha okozna. Ezzel a szabályozással a sztrájkjogot nagyjából az értelmétől fosztotta meg a jogalkotó.

(Fotó: MTI/Bruzák Noémi 

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1915472082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása