Veled vagyunk

Tényleg butaság a népszavazás december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról?

2017. augusztus 04. - Magyar Szakszervezet

december-24.jpgA szakszervezetek már 2004-ben kezdeményezték, hogy december 24-e legyen munkaszüneti nap, de akkor hiába próbálkoztak. A KDNP 2011-ben javasolta, hogy inkább nagypénteken ne dolgozzunk, s ezt az idén sikerült is elérnie a pártnak. Most viszont népszavazás jöhet a szentestéről, és aki e mögött hátsó szándékot keres, az téved.

A butasággal, a szakmaiatlansággal kollaborálnak azok az ellenzéki pártok, amelyek beállnak a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítását célzó népszavazási kezdeményezés mögé – nyilatkozta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára, Dávid Ferenc szerdán a Hír TV-ben. Megjegyzését ugyan a pártoknak címezte, de azzal akár magát a referendumot is minősíti.

„Indulhat a »szabad december 24-ét« mozgalom, amely a választások előtt 8-9 hónappal kiválóan alkalmas a nép szédítésére. Amíg a karácsonyi kórus énekel, addig nem kell beszélni oktatásról, egészségügyről, adóról, járulékról, de nem lesz téma a korrupció, az adósságszolgálat és a közbeszerzés sem. Marad a plebsznek az ostoba, harsány bohózat és persze a könyöradomány ígérete” – ez a véleménye a kezdeményezésről a Népszavában korábban megjelent írása alapján Dávid Ferencnek.

„A versenyszféra legnagyobb munkavállalói szövetsége azonnal rávetette magát az ünnepi habcsókra és »minden eszközzel« segíteni fogja a referendum megvalósulását” – hangsúlyozza Dávid. Az aláírásgyűjtés során pedig – véli – a „szakszervezeti aktivisták (…) az utcákon-tereken végre megismerkedhetnek az istenadta néppel”.

A főtitkár nyilván a Magyar Szakszervezeti Szövetségre utalt, amely valóban elsőként csatlakozott a népszavazási kezdeményezéshez. A későbbiekben kiderül az is, hogy miért. Semmiképpen nem azért, hogy a konföderáció végre találkozhasson az „istenadta néppel”.

Dávid különben nem először támadja az akciót, mert korábban ugyancsak a Népszavában ironikusan úgy fogalmazott: a „dolgozók ismét egységbe tömörülnek és a szentestei küzdelem hevében a mai 400 ezres szakszervezeti tagság többmilliósra duzzadhat”. És még azt is hozzátette, hogy „sok kudarc és eredménytelen küzdelem után végre a szakszervezeti mozgalom is felemelheti a fejét”.

Egyszerűen érthetetlen, hogy a VOSZ főtitkára – aki az akcióhoz csatlakozó ellenzéki pártokat sem kíméli, de ezzel a szakszervezeteknek nincs dolga – miért küzd minden lehetséges fórumon a népszavazási kezdeményezés ellen. Az indulatait az sem magyarázza, hogy szerinte egy újabb munkaszüneti nap bevezetése a vállalkozói szférának harminc-ötvenmilliárdos kiesést jelent.

De mért nem a kormánnyal hadakozott a főtitkár, amikor minden egyeztetés nélkül döntöttek a nagypéntek ünnepnappá nyilvánításáról? Ezt ugyanis senki nem kérte. Egyébként a keresztény liturgia szerint ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kereszthaláláról. December 24-e viszont egyes források szerint a születésnapja, ami a hívők számára talán még fontosabb dátum is lehetne.

A KDNP azonban erről másként vélekedett: a párt még 2011-ben kezdeményezte nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását, mondván, ez az Európa önazonosságát jelentő keresztény kultúra egyik kiemelkedő napja. Azzal érveltek, hogy a világ ekkor emlékezik Isten szeretetének legnagyobb bizonyságára, a golgotai keresztre, a megváltó halálára. Ha nekik Jézus Krisztus születésének napja kevésbé fontos, hát lelkük rajta.

Másfelől a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége – a Magyar Szakszervezeti Szövetség egyik jogelődje – már a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormánnyal is egyeztetett arról, hogy december 24-e legyen munkaszünet. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2004 őszén a javaslatot elfogadta, és kilátásba helyezte, hogy ezen a napon már a következő esztendőben nem kell majd dolgozni. Az MSZP akkori pártelnöke, Hiller István 2005 márciusában ismét megerősítette: a szocialista párt egyetért a felvetéssel, és kezdeményezni fogják a munka törvénykönyvének módosítását. Más kérdés, hogy ebből végül nem lett semmi.

A szakszervezetet persze nem vallási, hanem inkább gyakorlati megfontolások vezették: azt szerették volna elérni, hogy a családok zavartalanul készülhessenek a karácsonyi ünnepre, így a szentestére is. Mellesleg december 24-e nem tekinthető teljes értékű munkanapnak, hiszen a közösségi közlekedésben délután négytől az éjszakai menetrend érvényes, tehát a dolgozók egy részét előbb el kell engedni, hogy a szokásos módon hazajuthassanak. Vagy a cégek inkább azt a megoldást választották, hogy munkaszünetet rendeltek el – persze a dolgozók évi rendes szabadságának terhére.

A vállalkozások és a munkavállalók számára tehát kifejezetten szerencsésebb megoldás lett volna, ha nem nagypéntek – ami a szokásos pénteki munkarend szerint teljes értékű munkanap –, hanem a szenteste lenne munkaszünet. Ez legfeljebb a kiskereskedelmi szektornak nem jönne jól, mert december 24-én az üzletek sem nyithatnának ki. De lehetséges, hogy a bolti eladók azért tudnának örülni ennek.

Amivel viszont Dávid Ferenccel maradéktalanul egyetértünk: ha nem lett volna a nagypéntek körüli cirkusz, akkor december 24-ről lehetett volna értelmes vitát folytatni. Nem a szakszervezetek tehetnek róla, hogy erről a kormány nem akart érdemi párbeszédet folytatni. A VOSZ főtitkárának tehát nem az érdekképviseleteket kellene támadnia.

Nagyon sajnáljuk, hogy egy régi szakszervezeti kezdeményezés mára egy politika játszma részévé vált, miközben széles szavazóréteg érdekeit hagyták figyelmen kívül. December 24-ét sokak szeretnék munkaszüneti nappá tenni, a nagypéntek mégis felülírta ezt. Kár, hogy a KDNP szembement az emberekkel, és szomorú, hogy a VOSZ főtitkára sem igazán érti, mit akarnak az érdekképviseletek.

(Fotó: hirhatar.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8512719818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása