Veled vagyunk

Bértárgyalások: elfogyott a vasutasok türelme is

Nincs ajánlat, a Vasutasok Szakszervezete kollektív munkaügyi vitát kezdeményez

2020. február 20. - Magyar Szakszervezet

 

ma_v_2.jpgAkár önállóan, a többi szakszervezet nélkül is kollektív munkaügyi vitát kezdeményez az érintett munkáltatóknál a Vasutasok Szakszervezete, amennyiben záros határidőn belül nem tesznek korrekt bérajánlatot. Az elnökség a sztrájk előszobájának számító nyomásgyakorlásra azért adott felhatalmazást az elnöknek, mert a bértárgyalásokon kialakult helyzet nem szolgálja a tagok érdekeit – írja közleményében a VSZ.

Megelégelte a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) az érdemi bértárgyalások halogatását, mert az érdekvédők hónapok óta hiába várják a munkáltatók  ajánlatát. Az elnökség ezért úgy döntött: felhatalmazza az elnököt, Meleg Jánost, hogy egyeztessen a többi érdekelt szakszervezettel, s kezdeményezzenek közösen kollektív munkaügyi vitát az érintett munkáltatónál.

A VSZ elnöksége azonban még ennél is továbbment: felkérte az elnököt, hogy a nyomásgyakorlásnak ezt a módját akár önállóan, a többi érdekvédő nélkül is kezdeményezze. Mint ismert, a kollektív munkaügyi vita a sztrájk előszobájának, de mindenképpen az első hatásos nyomásgyakorlásnak számít, amellyel a szakszervezet hivatalosan is jelzi a munkáltatónál, hogy elfogyott a türelem. 

Az elnökség erről azt követően döntött, hogy értékelte a MÁV-csoport és a Rail Cargo Hungaria idei évre vonatkozó bérajánlatát, s megállapította, hogy a tárgyalásokon kialakult helyzet nem szolgálja tagjaink érdekeit. Értsd ezen: nincs ajánlat – mondta Meleg János. Az elnök emlékeztet: a több tételből álló, összesen kétszámjegyűre kalkulált szakszervezeti követelés jó ideje ismert a munkáltatók előtt, hiszen arról a vasútnál működő nagy szakszervezetek írásban közösen tájékoztatták a cégvezetést, amely érdemben még arra sem reagált.

Igaz, szóban minden illetékes elismerte, megérdemlik a vasutasok a kétszámjegyű emelést, s a súlyos gondot okozó elvándorlást is csak méltányos bérekkel lehet megakadályozni. A tulajdonos eddig mégsem tett ajánlatot.

A kollektív munkaügyi vita az első jelentős eszköz, és ha nem járnak sikerrel, már a sztrájkról, s a munkabeszüntetés idejére biztosítandó elégséges szolgáltatás részleteiről lehet tárgyalni. Azzal kapcsolatban, hogy a törvény által előírt mérték nem lehet kevesebb az elővárosi forgalomban 66, a távolsági közlekedésnél pedig 50 százaléknál, Meleg megjegyzi: van néhány olyan törvényes eszköz, amellyel meg lehet bénítani az egész ország vasúti közlekedését. Ezeket azonban az elnök nem részletezte, mert – mint mondta – nem lenne célszerű előre kijátszani a lapokat.

(illusztráció: Facebook)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8515482940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása