Veled vagyunk

Mit ajánlanak a pártok a melósoknak?

2018. március 17. - Magyar Szakszervezet

ke_pernyo_foto_2018-03-17_18_24_17.pngGázárcsökkentést, sőt a rászorulóknak ingyenes közműminimumot, legalább nettó százezer forint havi jövedelmet, többkulcsos szja-t, luxusadót, rugalmas nyugdíjkorhatárt, a szakszervezeti mozgalom megerősítését, anyagi támogatását ígérik egyebek mellett a parlamenti választáson induló pártok. Szemezgessenek belőle, s döntsék el, mit lehet mindebből valóban komolyan venni.

Egyetlen párt mellett sem kampányol a Magyar Szakszervezeti Szövetség, de alábbi összeállításunkkal szeretnénk segítséget nyújtani ahhoz, hogy ki-ki tájékozódjék, mit ígérnek a parlamenti választás előtt a kormányzati szerepre törő politikai szerveződések.

Mindenkitől csak annyit kérünk, menjen el szavazni, és a választófülke magányában döntsön a legjobb lelkiismerete szerint.

Fidesz

„Én most itt csalódást fogok okozni önöknek, mert a mi programunk egyetlen szóban foglalható össze, s ez úgy hangzik: folytatjuk" – ezt ígérte Orbán Viktor miniszterelnök a 2014-es választási kampány idején. Illetve rögtön pontosított is, nehogy még túl pökhendinek hangozzék: „Szerényebben fogalmazva két szóban foglalható össze: folytatni szeretnénk”. Most még egyszerűbb a dolgunk, mert a kilátásba helyezett elszámoltatás mellett a párt prominensei egyetlen szóval sem árulták el, mihez kezdenek a hatalommal, ha újabb négy évre kormányt alakíthatnak. 

MSZP-Párbeszéd

Hatalomra kerülésük esetén az átlagos fogyasztásig harminc százalékkal csökkentenék a gáz, tíz-tíz százalékkal pedig az áram és a távhő árát. Jelképes áron biztosítanák a mindennapi életvitelhez szükséges ivóvizet, vezetékes energiát, a kikapcsolt fogyasztókat ingyenesen kapcsolnák vissza, energiahatékonysági programot indítanának és növelnék a szociális tűzifaprogram támogatását.

Az ország fele százezer forint alatti nettó jövedelemből él. Ígérik, négy év alatt elintézik, hogy senki – és teljesen mindegy, hogy aktív vagy nyugdíjas – ne vigyen haza százezernél kevesebbet. Ennek elsődleges eszköze az egykulcsos adórendszer eltörlése és egy igazságos többkulcsos szisztéma bevezetése – ami a legtöbb kereső esetében adócsökkenést jelent.

Emellett a munkavállalók érdekében és védelmében új munka törvénykönyvét (Mt.) és új sztrájktörvényt alkotnának, s kialakítanák a valós országos érdekegyeztetés kereteit. Garantálnák azt is, hogy ugyanazért a munkáért mindenki ugyanannyi fizetést kapjon, és gondoskodnának a munkára képtelen aktív korúak ellátásáról. Országos felnőttképzési és nyelvoktatási programmal növelnék a versenyképességet, valamint megerősítenék a munkavédelem rendszerét a munkahelyi balesetek számának csökkenése érdekében.

DK 

A párt szintén fontosnak tartja, hogy ingyenes közműminimumot vezessenek be, vagyis minimális mennyiségű víz, gáz, áram és az internet minden háztartás számára ingyenesen elérhető lenne, sőt bevezetnék a feltételes családi minimumjövedelmet. Az alacsony jövedelműek és a középrétegek adóterheit az átlagjövedelem mértékéig adó-visszatérítéssel csökkentenék, Egymillió felett viszont egy második, magasabb szja-kulcsot vezetnének be, ugyanakkor öt százalékra csökkentenék az alapvető élelmiszerek áfáját.

Mindent megtenne a DK annak érdekében, hogy a hazai bérek elérjék az uniós átlagot, mert a magyar munkavállaló munkája nem érhet kevesebbet Magyarországon, mint az Európai Unióban. Maguk is újraalkotnák az Mt.-t – bővítenének a szakszervezetek döntéshozatali jogosítványait –, átalakítanák a munkanélküli-ellátások rendszerét, s a segély kilenc hónapig járna.

Rugalmassá tennék a nyugdíjkorhatárt, felülvizsgálnák a rokkantnyugdíjak méltánytalan átalakítását, helyreállítanák a korábban nyugállományba vonult fegyveres és rendvédelmi dolgozók és a hasonló helyzetű más csoportok törvénnyel védett nyugdíjas státusát. Újraindítanák a nyugdíjkorrekciós programot a méltatlanul alacsony nyugdíjak felzárkóztatására, hogy minden nyugdíjas számára rendelkezésre álljon legalább a megélhetéshez szükséges minimum.

LMP

A minimálbérig adómentes lenne a jövedelem, ezután pedig progresszívan emelkedne a terhelés. Ehhez társulna a munkavállalói járulékok csökkentése is. Így a minimálbér nettó értéke harminc, az átlagbéré pedig húsz százalékkal nőne, de még annak kétszeresénél is érezhető reálérték-növekedést biztosítanának. Az adóteher csak a minimálbér hétszeresét elérő havi jövedelem felett növekedne – ezt ígéri az ökopárt.

Nők és férfiak között az egyenlőség sok tekintetben még mindig csak papíron létezik. A nők jogegyenlősége ellenére máig nem valósult meg a nők és férfiak tényleges társadalmi egyenlősége, a nők és férfiak között nem tűnt el a jövedelmi szakadék, és ritka a családbarát munkahely, ami sokak számára lehetetlenné tenné a gyermek melletti munkavállalást. Ezen a téren jelentős változást remél az LMP a munkaadókat ösztönző eszközök erőteljesebb alkalmazásától, a rugalmas munkavégzés, a rövidebb vagy kötetlen munkaidő elterjedésétől, az otthon foglalkoztatás lehetőségeinek jobb kihasználásától.

A munkajövedelmek terhelését csökkentenék, a tőke utáni és a környezethasználati hozzájárulást növelnék. Egységes jövedelemadót vezetnének be, ami kiterjedne minden jövedelemre, származzon az munkából, vállalkozásból vagy egyébből; ugyanaz a progresszív terhelés lenne érvényes mindenre. Megőriznék viszont a gyermekek után járó adókedvezményt, és kiterjesztenék a felsőoktatásban tanulókra egészen 24 éves korig. A vagyonadózás területén bevezetnék a luxusadót és a nagybirtokadót.

Az LMP fel kíván lépni az időskori szegénység ellen. A jelenlegi 28 500 forintról ötvenezer forintra emelnék az öregségi nyugdíjminimumot, s megváltoztatnák a nyugdíjemelés módját, amelynek a nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számolt inflációt lenne az alapja. Azonos összegű nyugdíjemeléssel biztosítanák az alacsony nyugdíjak nagyobb mértékű emelését. Emellett újragondolnák a rendkívüli pszichikai és fizikai igénybevételnek kitett dolgozók korkedvezményes nyugdíjaztatásának lehetőségét.

Jobbik

„A multinacionális vállalatoknál dolgozó magyar polgárok kiszolgáltatottsága akkor is ténykérdés, ha közülük számosan relatíve magasabb bérhez jutnak, mint a hazai, túladóztatott kisvállalatoknál. Éppen ezért maximálisan támogatjuk a multicégek dolgozóinak önszerveződését, szakszervezeti kereteik tágítását” – olvasható a Jobbik választási programjában. Szintén felülvizsgálnák az Mt.-t, mert a mostani kizárólag a munkaadók, főként a multik érdekeit szolgálja.

Erősíteni kívánják a munkavállalók önszerveződését, szakszervezetekbe tömörülését is. Már a 2000-es évek eleje óta érzékelhető, mennyivel kevesebb dolgozó vesz részt ilyen szerveződésekben, miközben a munkahelyi biztonság és biztonságérzet egyértelműen romlik. A megerősített szakszervezetek nagyban segíthetnének a Jobbik szerint a foglalkoztatási viszonyok javítását, hiszen csökkentené az alkalmazottakon nyerészkedő cégek tisztességtelen versenyelőnyét a normális munkavállalói környezetet biztosító munkaadókkal szemben.

Mindez viszont a párt szerint állami segítséget kíván, amit a szociális párbeszéd intézményrendszerének finanszírozásával is támogatnának. A legnagyobb társadalmi csoport – a munkavállalók – érdekvédelmének ügye az egyik leghangsúlyosabb nemzeti kérdés, ezért annak működése az eddigieknél több forrást igényel. Ennek előteremtését nem háríthatják az alulfizetett magyar dolgozókra vagy a meggyengített szakszervezetekre, hanem ehhez a költségvetésnek is támogatást kellene biztosítani.

Az egykulcsos adórendszer a bevezetését követően a munkavállalók mintegy 85 százaléka számára jövedelemcsökkenést okozott, s a jövedelmi olló még jobban kinyílt. A minimálbér adóterhelése a legnagyobb mértékű az Európai Unióban, továbbá a munkavállalókat és a munkáltatókat terhelő adók és járulékok tekintetében Magyarország szintén az élbolyba tartozik – írják –, de ebből nem vonták le azt a következtetést, hogy többkulcsos szja-ra lenne szükség. Visszaállítaná azonban az adójóváírás lehetőségét a minimálbéresek számára is.

Együtt

A párt szerint nem hagyhatunk senkit az út szélén, ezért ha valakinek nem ér el a jövedelme egy olyan szintet, ami a legalapvetőbb szükségletekre elég, akkor az államnak azt ki kell pótolnia. Erről szól a minimumjövedelem, ami Zuglóban már bizonyított, s itt az idő, hogy ezt országos szintre emeljék.

A három hónapos álláskeresési járadék helyett kilenc hónapos álláskeresési biztosítást vezetne be az Együtt. Ha pedig valaki kilenc hónap után sem találna munkát, azt sem a híd alá kell küldeni: együttműködési támogatást biztosítanának, amelynek összege megegyezne a közmunkabérrel.

A munkaügyi központoknak is új szerepet szánnának: a bürokratikus aktatologatás helyett az álláskeresők segítésére kellene koncentrálniuk. Ma egyébként sokan azért nem találnak munkát – vélik –, mert nincs megfelelő végzettségük, de anyagi és családi helyzetük nem engedi meg, hogy továbbképezzék magukat. A párt képzési utalványt adna az alap- és középfokú végzettséggel rendelkezők számára.

Rengeteg magyar cég szeretne új munkaerőt fölvenni, illetve a meglévő dolgozóknak végre érdemi béremelést biztosítani. Míg a nyereséget terhelő társasági adó szintje alapján Magyarország egy offshore-adóparadicsom, a bérekre rakódó közterhek még mindig óriási nehézséget jelentenek a kis- és közepes vállalkozások számára, az Együtt ezért csökkentené a béreket terhelő járulékokat.

A mai merev nyugdíjrendszerben a nyugdíjba vonulás pillanatával minden átmenet nélkül az aktív dolgozó emberekből passzív eltartottak lesznek. Emiatt sokkal jobb lenne egy hosszabb átmenet, amikor az ember először esetleg csak kevesebbet dolgozik, de a tapasztalatát és megszerzett tudását még nem kéne kidobni az ablakon. Ezért kellene bevezetni a részmunka-résznyugdíj rendszerét.

A párt helyreállítaná a háromoldalú érdekegyeztetés intézményrendszerét, megerősítené az ágazati párbeszédbizottságok szerepét, a szakszervezeti tisztségviselők munkajogi védelmét. Minden forintnyi szakszervezeti tagdíjbevételhez az állam adna még ugyanennyit, s ezt törvényben meghatározott arányban osztanák el a munkahelyi, illetve az ágazati szakszervezetek, valamint az országos konföderációk között.

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9513748364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papierusz 2018.03.18. 13:03:40

Csak egy kérdés, ha az LMP-nél A minimálbérig adómentes lenne a jövedelem, ezután pedig progresszívan emelkedne a terhelés, akkor nem reális az hogy mindenki minimálbéres lesz, a többit meg megoldják zsebből? Az adókiesést meg pótolja majd mondjuk....az IMF megint?
Ismerősnek tűnik.

kvadrillio 2018.03.18. 13:15:24

jahhh...ilyen egy echte NÉPÍÍÍRTÓÓÜÓÓÓ GECI !!! AZ UNIÓ ADOTT 6,5 MILLIÁRDOT VASTAGBÉL RÁK SZŰRÉSRE, MERT MAGYARORSZÁGON HALNAK MEG A LEGTÖBBEN EBBEN A RÁKBAN AZ UNIÓBAN, ERRE EZ A GECI VISSZATARTJA ENNEK A SZŰRÉSI PROGRAMNAK A BEINDÍTÁSÁT ÉS TOVÁBBRA IS HAGYJA MEGDÖGLENI EZEKET A BETEGEKET !!! EHHEZ MÁR TÉLLEG EGY ROTHADT EMBERTELEN NÉPÍRTÓ GECINEK KELL LENNI.....

Visceroid 2018.03.18. 13:16:22

"legalább nettó százezer forint havi jövedelmet"

Mivaan??? Eddig nem úgy volt, hogy egy árufeltöltő is havi 300 000 nettót keres? Azért egy képzett fizikai munkásnak ennél többet kellene!

kvadrillio 2018.03.18. 13:17:17

@kvadrillio: Hatmilliárdot kérhet vissza az EU, mert nem szűrjük a ...
mno.hu/.../hatmilliardot-kerhet-vissza-az-eu-mert-nem-szurjuk-a-vastagbelrako...

2018. márc. 5. - Hatmilliárd forintot kérhet vissza az unió, mert továbbra sem indult el az országos vastagbélrákszűrési program. Az ingyenes szűréseknek már ősszel meg kellett volna kezdődniük, hogy a vállalásban megjelölt célszámot tartani tudják, de február végéig egy szűrés sem valósult meg – derül ki abból a – Hír ...

Buchhalter 2018.03.18. 13:59:45

Akik több kulcsos adókkal és a lumpen elemek támogatásával kampányolnak továbbra is azok a pártok a többség számára kiestek szavazáskor.Ennyi.Borítékolható a Fidesz 50 % + . A Jobbik kezd átmenni gusztustalanba.Kicsit szimpik voltak,de ez az álságos duma,hogy a keresők 85 % rosszabbul járt hát közgazdaságilag evidens.Te meg kvadrillo húzz az idegosztályra ,vagy fizess be valami örömlányra ,mert nagy az agybaj nálad.

ami szabad 2018.03.18. 14:15:37

@Buchhalter: A többkulcsos adó sok szempontból jobb, mint a jelenlegi, még ha személy szerint, nekem speciel kedvez is az egykulcsos. Makroszempontból viszont- áttételesen- a több kulcsos mindenkinek jobb lesz. A nagy tömegű, kis jövedelmű emberek jövedelemnövekedése ugyanis a BELSŐ FOGYASZTÁS növekedésével jár, és jellemzően ráadásul, az itthon előállítottal. Ez a kkv szektor megerősödését hozná magával, ami egyébként ismét visszahat a bérekre is. Egyszóval a kevés gazdag jövedelmét hiába emeled, abból nem nő a GDP- legfeljebb befektet, és nagy valószínűséggel azt sem itthon- míg a széles rétegek csekély jövedelem növekedése is jót tesz az országnak, és közvetve neked is. Az jövedelem különbségek további növekedése pedig komoly kockázat és társadalmi feszültség, ezzel kezdeni kell valamit, ha nem akarunk nagy gázt az országban!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.03.18. 14:29:23

Én pedig nem akarok a cigányok helyett adózni kurvasokat.

Semper Fidelis 2018.03.18. 14:43:38

@ami szabad: Ja, persze, véletlenül sem azzal járca többkulcsos szja, hogy újra elterjed a "borítékos pénz". Ugyanmár. A multinál dolgozó szívja meg, mert ott nincs ilyen.

midnightcoder2 2018.03.18. 14:46:13

@ami szabad: A többkulcsos adórendszer azzal jár, hogy az értékes munkaerő újabb nagy ösztönzést kap arra, hogy hagyja itt az országot a picsába. Mert hogy ez őket érinti. A nagyvállalkozókat ez kb. hidegen hagyja, ráadásul viszonylag kevesen is vannak, és millió módja van annak hogy kikerüljék ezt. Ki marad ? A középosztálynak az a része, aki ilyen vagy olyan oknál fogva még nem hagyta itt az országot.

Gondolj bele: egy jó szoftverfejlesztő (= felsőfokú végzettség, egy-két idegen nyelv tárgyalóképesen, és úgy 10 év gyakorlat keresett szakterületen, esetleg némi vezetői képesség, azaz nem az a csóka aki most esett ki a greenfoxból) egy multinál itt megkeres úgy 500 ezer forint nettót. Ugyanez az ember kinn megkeres úgy 1.5 milliót nettóban. Igaz, cserébe el is megy úgy egymillió lakásra és kajára, de még mindig többet tud félretenni, mint amit itt megkeres. Na most, ha ennek csak olyan nettó 50 ezret raksz a nyakába mint plusz adót, az már elég ahhoz, hogy azt mondja hogy viszontlátásra. És ennél jóval többet kell hogy a nyakába rakj, ha nem akarsz a többkulcsos miatt komoly adókiesést - ez a középosztály elég vékonyka.

Na most, ha egy ilyen csávó elmegy, akkor utána már nem fog ide adót fizetni, sem egy kulcsosat, sem több kulcsosat. És ha sokan mennek el, akkor az a multi is bezár aki foglalkoztatja őket. És a távozó csávóval nem csak az SZJA-nak kell búcsút inteni, hanem a munkaadó által fizetett dézsmának, TB-nek, miegymásnak, a fogyasztásának és annak az adójának, a munkáltató cég által fizetett különféle dézsmáknak. Ami persze azt is jelenti, hogy ezeket az itt maradtaknak kell fizetni, ami további adóemeléssel fog járni - ami újabb embereket fog külföldre irányítani.
A másik alternatíva az lesz, hogy az állam bácsi által nyújtott szolgáltatásokat (oktatás, egészségügy, nyugdíj) kell drasztikusan visszavágni. Aminek a végén kb. az lesz, hogy lesz egy rakás 8 elemis biorobot akinek nemigen van esélye kimenni mert az afrikai migri pont ugyanazt tudja mint ő, mindenki más pedig elhagyja az országot.

Aki ma Magyarországon egykulcsos adót hirdet, az sima hazaáruló. Ráadásul azokat árulja el leginkább, akiknek az érdekeit úgymond védi. Mert a nyugatra távozó mérnök hosszú távon nem annyira fogja bánni ezt a dolgot, mint az itt maradt 8 elemis biorobot akinek eddig a szociális ellátását (egészségügy, stb) a mérnök adójából és tébéjéből fedezték.

Ratyi Manó 2018.03.18. 15:35:09

mindegyik hazudik csak a Fidesz nem

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.18. 16:00:24

A ballib ajánlat: kisebb bér és több adó, mert hatékomynak kell lenni, s erkölcsi kötelességünk a globálkulákság profiszintjének folyamatos emelése.

Buchhalter 2018.03.18. 16:06:53

@ami szabad: úgy látom többen leoltottak a több kulcsos adóval kapcsolatban ,ehhez többet már én sem tudnék hozzá tenni. Az a baj ,hogy most azt ígérik a balosok csak a felső középosztályt érintené,amint hatalmon lennének az egész középosztályt megadóztatnák,hogy a legalsó (lumpen elemek) segélyét kitermeljék. Ezt a balosok addig megtehették büntetlenül amíg az EU munkaerő piaca csak részlegesen volt elérhető ( lásd 90-es évek ,Bokros kormány) ,bár a fehér népszaporulat brutálisan visszavágodott részben a Bokros csomagnak is köszönhetően. Ma a több kulcsos adó újbóli bevezetése a dolgosabb rétegekből több tízezret kiszivattyúzna az országból.Hosszabb távon sokukat követne a családja is. Magyarország már így is veszített hosszabb távon pár százezer embert akik mivel kint teremtettek maguknak életteret már nem igen fognak visszajönni és a az adóik pár éven belül nagyon fognak hiányozni a költségvetésből.Szerintem az lenne a legjobb ha most az egész baloldal kapna egy végleges nagy pofont és a nulláról építkezve 4-8 év alatt felépülne egy igazi Fidesz alternatíva.

Duplaxiii 2018.03.18. 17:34:25

Azért a posztoló, a poszt gazdája elgondolkodhatna már azon, hogy 2018 van és már nem a szocializmusban élünk.
A klasszikus szakszervezeti mozgalomnak vége, egyszerűen értelmetlen, mert nem az állami cégek uralják a magyar gazdaságot.
Nevetséges, hogy az állami alkalmazottak, ahol a szakszervezetek is tevékenykednének, nem a termelő, hanem a fogyasztó ágazat.
A szakszervezet egy a befizetéseket szétosztó hatalat akar szabályozni, miközben a pénzt mi vállalkozók fizetjük a kasszába.
A pár multi leszarja a szakszervezeteket, hiszen bőven van miből engedni.
Hol vannak a szakszervezetek azonban az ilyen cégekkel történő állami megállapodásoknál? Sehol!
Sajnos a pártok nem csak a "munkásiknak" nem mutatnak alternatívát, hanem az egészségügynek, az oktatásnak, a nyugdíjasoknak sem, de főleg nem a befizetések 60%-át adó és a munkaerő többségét alkalmazó hazai vállalkozói szférának sem.
Ma az a normális, ha egy magánvállalkozásnál NINCS semmi politika és semmi szervezett külső aditáló tevékenység sem. Dolgozni kell, akkor lesz bevétel, lehet élni.
A magáncégeknek elég az állami zsarolás, mit gondolnak a szakszervezeti vezetők, majd az ő két szemükért fognak a kockáztatók térdreborulni?
A vállakozó, ha jól gazdálkodik, tudja a dolgát. Akik galádok, azok ellen meg nincs "fegyvere" sem a szakszervezeteknek, sem az aktivistáknak, feministáknak és jogvédőknek sem.
Törvények vanna, ha annak megfelel egy vállalkozás, akkor nincs belepofázás!

Duplaxiii 2018.03.18. 17:39:03

@midnightcoder2:
Amit írsz a logikus.
Két probléma van azonban:
- ez egy szakszrevezeti propagandaoldal, szerinted mi köze egy tanult szoftverfejlesztő életéhez egy szakszervezetnek?
- a gondok nem szakszervezeti és nem munkajogi kérdések, hanem politikai, kormányzati és társadalmi gondok.
Nem egy szakszervezetnek a dolga megmondani az adótörvényeket, ahogy a feministáknak sem, hogy kit kell alkalmaznia egy cégnek.
A jelzett halmaz akkor is elmegy, ha bármilyen kulcsos az adórendszerünk, mert az ő szaktudása kell a normális világban.
Ma már a szakmunkások is így vannak ezzel, tényleg azt gondolja egy balos szakszervezeti, hogy ha kizsarolnak 10%-ot, akkor a szaki nem megy el 80%-ért???
Demagógia, ha a szocialista világnézetet akarjuk a mára ráerőszakolni.
És azt már láttuk, mi történik, ha a kétkezi munkásoknak adunk "kvótaalapon" hatalmat...
süti beállítások módosítása