Veled vagyunk

Elszabadult a pokol a Nagykörúton

2018. július 19. - Magyar Szakszervezet

ke_pernyo_foto_2018-07-19_21_07_25.pngErre senki nem számított: elszabadult a pokol a Nagykörúton a villamospálya átépítése miatt.  A buszoknak félig az úttesten alvó részeg emberek, a buszsáv határára telepített éttermi teraszok és az úthibák között kell szlalomozniuk, miközben a szabálytalanul biciklizők és a tilosban parkoló autók, turistabuszok, áruszállítók okozta vészhelyzeteket is ki kell védeniük – hívja fel a figyelmet közleményében a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet.

A buszvezetőkön és a szakszervezeten kívül senki nem foglalkozik a Nagykörúton kialakult kritikus, gyakran életveszélyes helyzetekkel, amiket az egyébként is szűkre méretezett buszsáv közvetlen határára telepített éttermi teraszok, a sávba váratlanul beboruló székek, a járda szélén alvó fiatalok úttestre belógó lába, a járművek előtt részegen tántorgó éttermi vendégek okoznak – írja közleményben az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ). Naszályi Gábor, az érdekképviselet elnöke többször is felszólította a BKV vezetését, hogy ha másként nem megy, kérjenek hatósági segítséget a helyzet rendezéséhez addig, amíg az nem késő.

Ezt addig tegyék meg, míg a buszok – nem feltétlenül a járművezetők hibájából – el nem sodornak például egy éttermi asztalt a békésen eszegető vendégekkel, el nem gázolnak a járdán felálló, egyenesen a buszsávba tántorodó ittas fiatalt, s rá nem hajtanak a sötétben félig az úttesten fekvő turisták lábára. Ezekkel az extrém, időnként szürreális állapotokkal ugyanis már naponta szembesülnek a sofőrök a nagykörúti felújítási területen, ahol egyébként is van éppen elég gondjuk.

A körülmények miatt az építési szakaszon a tervezettnél is hatványozottan több a probléma, naponta alakul ki életveszélyes helyzet, s a vártnál jóval több teher hárul a járművezetőkre – mondja az elnök. Naszályi leszögezte: a szakszervezet örül annak, hogy a korábbi huzavona után végül nem külsős cég, hanem a BKV kapta meg a metró- és villamospótló járatok közlekedtetésével kapcsolatos feladatot, de ennyire áldatlan állapotokra senki nem számított.

A szakszervezet többször kérte a cégvezetést, hogy tegyen valamit a megoldás érdekében, s ha kell, akkor kérjen segítséget a rendőrségtől a közlekedés biztonságos feltételeinek a megteremtése érdekében, ám a BKV elhárítja magáról a felelősséget, és a Budapesti Közlekedési Központhoz (BKK) irányítja a szakszervezetet.

Érdemben azonban ott sem foglalkoznak a buszsofőrök észrevételeivel, miközben a rendőrség sem tud – vagy nem akar – kiemelt ellenőrzést biztosítani a kritikus területen. Az építkezés miatt egyébként is nehezített körülmények között közlekednek, az úthibák miatt gyakran szlalomoznak a buszok, ám a felsorolt extrém helyzetek miatt rendszeresen alakulnak ki életveszélyes szituációk. Csak a járművezetők higgadtságának és a szerencsének köszönhető, hogy eddig nem történt tragédia.  

Az EKSZ nyilvánosan is felkéri az illetékeseket – legyen az bármelyik érintett vállalat vagy hatóság –, hogy intézkedjenek, mert bármikor bekövetkezhet súlyos baleset. Akkor már késő lesz kapkodni és a felelősöket keresni – figyelmeztet az elnök.

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr314123441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása