Veled vagyunk

A munkavédelemmel az ellenőrzött esetek kétharmadában bajok vannak

2018. november 16. - Magyar Szakszervezet

munkave_delem.jpgMintegy 223 ezer munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták a Pénzügyminisztérium munkavédelmi főosztálya által készített jelentés szerint az idei esztendő első három negyedévében. Szabálytalanságokat az esetek 66 százalékánál tapasztaltak, ami megegyezik az előző év azonos időszakával. Vagyis az ügyek kétharmadában valamilyen visszásságra bukkantak. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint ez is indokolja, hogy az állam alkalmazzon jóval több embert a munkabiztonság ellenőrzésére.

A munkavédelmi hatóság 2018. I-III. negyedévi ellenőrző tevékenységét a 2018. évi ellenőrzési irányelvek, az Országos Hatósági Ellenőrzési Terv és a saját munkatervben meghatározottak figyelembe vételével végezte. A munkavédelmi hatóság elkötelezett abban, hogy a munkavállalók egészségét és biztonságát, valamint hosszabb távon a munkavégző képességét és életkilátásait veszélyeztető munkakörülmények javuljanak, a munkavédelmi ellenőrzések hatékonyabbá váljanak – írja munkavédelmi hatóság a legfrissebb jelentésében.

lleno_rzo_ttmunka_ltato.jpg

A Pénzügyminisztérium munkavédelmi főosztálya által készített jelentés szerint a tisztviselők az ellenőrzések során 223 873 munkavállaló munkavégzési körülményei vizsgálták. Szabálytalanságokat az ellenőrzött munkavállalók 66 százalékánál (147 648 főnél) tapasztaltak, ez megegyezik az előző év azonos időszakával (66,1 százalék).

Az idei első háromnegyed évben a munkavédelmi hatósági ellenőrző munka 10 701 munkáltatóra terjedt ki, amelynek során ellenőrizték az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartását. Ez különben hét százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakánál.

A munkavédelmi ellenőrzések számában nagyobb arányt képviseltek az olyan ágazatok alá tartozó munkáltatók – mezőgazdaság, feldolgozóipar, gépipar, építőipar –, ahol a munkavállalók egészségének, biztonságának veszélyeztetése gyakoribb és a veszélyeztetések mértéke is súlyosabb.

 

elleno_rzo_tt_szaba_lytalan.jpg

Az ellenőrzések eredményeként összesen 13 691 munkavédelmi döntés adtak ki, köztük az azonnali intézkedést foganatosító 6247 végzés mellett 7075 hiányosság megszüntetését előíró határozat is született.

Az első három negyedévben a szankcionálás során 267 esetben munkavédelmi, 75 esetben közigazgatási, 27 esetben pedig eljárási bírságot alkalmaztak. A 85 592 950 forintnyi munkaügyi bírság mellett 1 986 000 forint és 2 180 000 forint eljárási bírságot szabtak ki. Az érdemi munkavédelmi döntések 2,7 százaléka vont maga után pénzbeli szankciót.

A közigazgatási döntésekben összesen 55 869 intézkedésre került sor. E döntésekben foglalt intézkedések közül 19 265 munkabiztonsági jellegű, 6 273 intézkedés munkaegészségügyi és 30 331 intézkedés munkavédelmi tárgyú volt.

munkau_gyido_nte_sek_sza_ma.jpg

A súlyos jogsértések között jellemző volt, hogy a mélyépítési, közműépítési földmunkáknál, sok esetben elmaradt a munkagödrök illetve a munkaárkok dúcolása. Változatlanul problémát jelentett a munkagödrök, munkaárkok elkerítésének hiánya.

Az építőiparban a magasban végzett munkáknál a leesés elleni megfelelő kollektív műszaki védelem kialakításának hiánya, a leesés elleni védelemül szolgáló egyéni védőeszköz munkáltató általi biztosításának, vagy a munkavállaló részéről történő használatának elmulasztása.

Villamos berendezések esetében a közvetlen illetve közvetett érintés elleni védelemmel kapcsolatos hiányosság volt a leggyakoribb veszélyeztetési ok. A feldolgozóipar, gépipar, illetve a mezőgazdaság területén használt gépek, berendezések gyakran idéztek elő súlyos baleseteket a veszélyes tér lehatárolására szolgáló védőburkolatok, biztonsági berendezések hiánya, illetve azok használatának kiiktatása miatt. A gépkezelői jogosultság hiányában (nem megfelelő képesítés miatt) történő munkavégzés legtöbbször az anyagmozgatással, raktározással kapcsolatban merült fel.

A munkaegészségügyi súlyos veszélyeztetések között vezető helyet foglalt el az előzetes, illetve az időszakos munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatok elmulasztása.

Végezetül álljon itt egy táblázat arról, mennyien sérültek meg munkabalesetben az idei első háromnegyed évben:

munkabalesetta_bla.jpg

A jelentést teljes terjedelmében itt olvashatják. 

Növelni kell a munkaügyi ellenőrző hatóság létszámát, s a hatékony működéshez a jelenlegi négyszeresére kell emelni az ellenőrök számát, s javítani kell működésük tárgyi feltételeit - ezt pedig a MASZSZ munkavédelmi bizottsága tette közzé még idén áprilisban.

(Fotó: safework.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7814374693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása