Veled vagyunk

A "rabszolgatörvény" az Európai Szakszervezeti Szövetségnek sem tetszik

2019. január 10. - Magyar Szakszervezet

luca.jpg

Aggodalmát fejezte ki a "rabszolgatörvénnyel" kapcsolatban az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára is. Az Orbán Viktorhoz intézett levelét teljes terjedelmében közöljük.

Kedves Miniszterelnök Úr, kedves Viktor!

Először is szeretném megragadni az alkalmat, és boldog, sikeres újesztendőt kívánok. Azért írok, hogy kifejezzem az Európai Szakszervezeti íszöveteség íESZSZ) aggodalmát a magyar parlament által 2018. december 12-én elfogadott, a munkaidő-szervezéssel és a munkkaerő-kölcsönzés minimális díjával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvénnyel kepcsolatban. 

Magyar kollégáink ezt „rabszolgatörvénynek” hívják, mivel a munka törvénykönyve változásai jelentősen rontják a munkavállalók helyzetét, sértik a pihenéshez, az egészséges élethez való jogot, s veszélyeztetik az Ön kormánya által oly sokszor említett „családi élet szentségét”.

Szeretném felhívni a figyelmét arra a régi gyakorlatra épülő tapasztalatra és széles körben elismert jogi elvre, hogy a munkáltatók és munkavállalók nincsenek egyenlő helyzetben, s arra, hogy a dolgozónak gyakorlatilag lehetetlen nemet mondania a főnökének.Mindezen túl a kifizetések három évig való potenciális elhalasztása a munkavállalók helyzetét még rosszabbá teszi.Ez a törvény az EU munkaidő-irányelvének megsértéséhez vezethet, és uniós szinten veszélyes precedenst teremt a munkakörülményeket illetően.A törvényt a média a német autóipar multinacionális magyarországi beruházóinak tett ajándékként kezeli. Lehet, hogy ez a törvény céljának félreértelmezése, de mindenesetre szeretném felidézni azt, amiről már a múltban volt alkalmunk beszélgetni: az olcsó munkaerő és a szociális dömping nem a legjobb módja a beruházások megnyerésének, mivel középtávon agyelszívást generál és a minőségi munkaerő hiányához vezet, amit nem lehet a túlmunkával orvosolni.Minden sikeres gazdaság és munkaerőpiac azt igazolja, hogy a beruházások és a fenntartható növekedés lényegi tényezői a magasabb képzettség és a nagyobb bérek.

Értékelem azt a kijelentését, hogy „mindenkire figyelek, a szakszervezetekre különösen, követem a véleményüket, tisztelem is a véleménynyilvánítás szabadságát, és megfontolom mindig a fölvetett érveket”, ugyanakkor nagyon hálás vagyok azért az Önnel és kormányával folytatott együttműködésért, amit a magyarországi szociális párbeszéd javítása és megerősítése érdekében alakítottunk ki.

Ezt a törvényt azonban a szociális partnerekkel, a szociális párbeszéd intézményeiben történő konzultáció nélkül fogadták el. A néhány szakszervezeti konföderáció képviselőivel, az egyes parlamenti képviselők által informálisan folytatott konzultációk hasznosak lehetnek, de semmi esetre sem helyettesítik az intézményesített szociális párbeszédet, ami iránt Ön és a kormánya is elkötelezte magát. 

Magyar tagszervezeteink nyitottak a tárgyalásokra, készek az érdemi párbeszédre. Követelik a törvény visszavonását és a tárgyalások megkezdését a következő kérdésekben: a túlmunka szabályozása, a minimálbérek növelése és a cafeteria visszaállítása, a sztrájkjog szabályozása, a szociális párbeszéd intézmények megerősítése és rugalmas nyugdíjrendszer visszaállítása.

Szeretném biztosítani, hogy az ESZSZ és én készek vagyunk segíteni és támogatni a tárgyalások ilyen folyamatát. Kérem, tudassa velünk, amennyiben a párbeszéd megkönnyítésére bármilyen segítségre igényt tart részünkről.

Tisztelettel:

Luca Visentini főtitkár

Európai Szakszervezeti Szövetség

(Fotó:Népszava)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1814554362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása