Veled vagyunk

Kordás László: Nem akarunk rabszolgák lenni

2019. január 20. - Magyar Szakszervezet

korda_ske_ptataba_nya.jpg

Országszerte demonstrációkat hirdettek szombatra a szakszervezetek, civil szervezetek és az ellenzéki pártok. A kormány szerint a bevándorláspárti Soros György bérencei vonultak az utcára, de a tüntetők nem a migránsokról beszéltek, hanem a „rabszolgatörvény” visszavonását, s tisztességes munkáért tisztességes bért követeltek. 

A tatabányai bányászok 1919 szeptemberében a nyolcórás munkaidőért és a tisztességes megélhetést biztosító bérekért tüntettek – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke az egykori bányászvárosban tartott demonstráción szombaton. Szerinte ma ugyanez a helyzet, hiszen a tét most is a napi nyolc óra munka, amely tisztességes megélhetést biztosít.

A MASZSZ-elnök hangsúlyozta: a „rabszolgatörvény” több, mint egy jogszabálymódosítás, mert ez maga a társadalmi jövőkép. „De nem akarunk négyszáz órát túlórázni” – emelte ki az az érdekvédő, hozzátéve: senki nem ezért dolgozik, hogy elfáradjon, hanem a munkájáért a megélhetéséhez elegendő bért akar. Ráadásul – tette hozzá –, egyes kormányzati alkalmazottak tíz éve egyetlen fillérnyi fizetésemelést sem kaptak.

A küzdelem ma kezdődik: a demonstráció résztvevői új köztársaságot, új alapokra helyezett érdekegyeztetést akarnak – fogalmazott. A hármas összefogás – a civilek, a szakszervezetek és a pártok együttműködése – elvezethet oda, hogy a szakszervezeteket meghallgatják, s a civil szervezeteket nem lehetetlenítik el Kordás szerint. A valódi összefogás, a valódi ellenállás érdemi eredményekhez vezethet – emelti ki az elnök.

A követelések között nem csak a bérekről van szó – hangoztatta a MASZSZ elnöke. A kormány megszüntette a nyugdíjpénztári megtakarítások támogatásáról szóló szabályokat, felszámolta a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjak rendszerét, s egyoldalúan módosította a munka törvénykönyvét és a sztrájktörvényt. Emlékeztetett rá, hogy Varga Mihály miniszter 2015-ben írta alá azt a megállapodást, amely szerint minderről tárgyalni fognak, s benyújtják a parlamentnek a szükséges módosításokat.

Eddig azonban egyetlen lépés sem történt, illetve a munka világára vonatkozó szabályokat csak a tőke érdekében módosították. Ebből Kordás László szerint elég volt. Úgy látja, mára a szakszervezeti mozgalom csaknem egységessé vált annak érdekében – például a közszolgák, rendőrök és a tűzoltók is csatlakoztak a követelésekhez –, hogy tisztességes munkáért fizessenek a tisztességes megélhetéshez elegendő bért.

Kordás László kijelentette: nem akarunk rabszolgák lenni, és ne kelljen senkinek elhagynia a hazáját csupán amiatt, hogy valahol külföldön megfelelő fizetést kapjon. A küzdelem szombaton elkezdődött, és szerinte ezt kell folytatni. Ez lehet a jövő: a tisztességes érdekegyeztetés, a munkás-diák szolidaritás, egy olyan Magyarország megteremtése, amelyben élni szeretnénk – zárta a beszédét Kordás László.

A bejegyzés trackback címe:

https://veledvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9914574198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása